Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Sikkim först i Indien med att ersätta plastpåsar

publicerad 12 april 2020
- TV Hälsa
Buddha Park i Ravangla, Sikkim, Indien. Foto: Pulak Bhagawati. Licens: Unsplash.com
Buddha Park i Ravangla, Sikkim, Indien. Foto: Pulak Bhagawati. Licens: Unsplash.com
Buddha Park i Ravangla, Sikkim, Indien. Foto: Pulak Bhagawati. Licens: Unsplash.com

Sikkim är en mindre delstat i Indien som var den första att gå över till helt ekologisk jordbruk redan 2016. Turismen ökade med 70%, och marken har blivit helt återställd. Sikkim tog sedan nästa steg i att skydda naturen genom att ersätta plast. 2018 förbjöd landet plastpåsar och vattenbehållare av plast.

Sikkim är mest känt för sitt arbete med enbart ekologiska bekämpningsmedel. Människor över hela världen har besökt platsen, där över 4,500 olika växtarter och sällsynta vilda djur hade hittat tillbaka till ett blomstrande ekosystem efter förbudet. Delstaten har bland annat vunnit Future Policy Award 2018 vid en FN-ceremoni i Rom bland 51 nominerade från 25 länder.

Det många dock inte känner till är att delstaten även förbjöd användningen av förpackat dricksvatten för mer än åtta år sedan.

Läs mer: Sikkim första delstaten i världen att helt förbjuda pesticider

Lachen med sina 2,500 invånare, ligger på en höjd av 2,750 meter med en utsikt över Himalayas. Området har kristallklart vatten, tusentals sällsynta växter, fjärilar och röda pandor, vilka drar utan tvekan tusentals turister varje år. Turister lämnar oftast spår efter sig, spår av plast och skräp. Det var spår av plastflaskorna som lämnades kvar av den stora skaran turister, som fick Lachen att införa plastförbud.

Läs hela artikeln i TV Hälsa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq