Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Sockerberoende? – 25 procent utvecklar det

publicerad 26 april 2020
- TV Hälsa
Socker - Foto: Dietmar Rabich
Socker - Foto: Wikimedia Commons
Socker – Foto: Dietmar Rabich. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Så många som 75% av alla människor har en disposition för en överkänslighet mot socker och så många som 25% av oss utvecklar ett sockerberoende. Forskare tror att sockerberoende ligger till grund även för allt annat beroende och kallas därför “the gateway drug”.

Text och videointervju: Berit Kvifte “Sukkeravhengig? – 25 prosent av oss blir det” | Foto & klipp: Arnt-Olav Enger | Bild ovan: Bente Josefsen

Är du beroende av socker?

Även om sockerberoende inte är en godkänd diagnos i Norge, är det ändå en fysisk sjukdom som sitter i hjärnans belöningscenter och som liknar andra sorters beroendesjukdomar.

Läs mer: Hemlagad kokosyogurt med probiotika är bra för din mage

Tillhör du dem som varje måndag bestämmer sig för att minska ner på choklad, läsk och chips, men som två dagar senare har glömt allt och istället kämpar med det dåliga samvetet? Eller tillhör du dem som stoppar i dig när ingen ser dig eller utformar strategier för hur du klara dig undan, portionerar ut lite varje dag, gömmer lite i händelse av en kris och i övrigt fokuserar på helgen, då du är ledig igen?

Frisk utan socker (FUS) är Norges ledande center för sockerberoende. Bente Josefsen terapeut i sockerberoende, berättar här vilka tecken du ska se upp inför, varför du blir beroende och hur du kommer ut ur beroendet.

Text och intervju: Berit Kvifte | Foto & klipp: Arnt-Olav Enger


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq