Sockerberoende? – 25 procent utvecklar det

0
239
Socker - Foto: Wikimedia Commons
Socker – Foto: Dietmar Rabich. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

TV HÄLSA. Så många som 75% av alla människor har en disposition för en överkänslighet mot socker och så många som 25% av oss utvecklar ett sockerberoende. Forskare tror att sockerberoende ligger till grund även för allt annat beroende och kallas därför “the gateway drug”.

Även om sockerberoende inte är en godkänd diagnos i Norge, är det ändå en fysisk sjukdom som sitter i hjärnans belöningscenter och som liknar andra sorters beroendesjukdomar.

Tillhör du dem som varje måndag bestämmer sig för att minska ner på choklad, läsk och chips, men som två dagar senare har glömt allt och istället kämpar med det dåliga samvetet? Eller tillhör du dem som stoppar i dig när ingen ser dig eller utformar strategier för hur du klara dig undan, portionerar ut lite varje dag, gömmer lite i händelse av en kris och i övrigt fokuserar på helgen, då du är ledig igen?

Läs hela artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här