Akutläkare om Sveriges coronastrategi – färre dödsfall än Italien utan lockdown

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 29 april 2020
- NewsVoice redaktion
Dr. Daniel Erickson, 27 april 2020. Foto: eget verk

COVID-19 OCH SJUKVÅRD. Dr Daniel Erickson driver tre vårdkliniker i Bakersfield, Kalifornien. Erickson har i flera videoframträdanden varnat för att att lockdown av hela samhällen inte alls är nödvändigt för att hantera Covid-19. Han jämför den svenska, amerikanska och italienska coronastrategin i denna intervju på Kusi News Sandiego.

Erickson och hans personal har genomfört knappt 6000 tester enligt CDC:s screening-regler på människor i Kern County, personer som frivilligt bett om att få bli testade för Covid-19. Data visar på en smittgrad av 7% i testgruppen.

Erickson berättar att Stanford har genomfört antikroppstester i Santa Clara county för att se vilka som haft Covid-19 och deras resultat visar på att mellan 2,5 och 4,2% av populationen haft sjukdomen. Det motsvarar totalt mellan 45,000-80,000 smittfall i Santa Clara county allt medan hälsomyndigheten rapporterade endast 956 fall, säger Erickson. Han tillägger att det finns 50-80 gånger fler smittfall än vad hälsomyndigheten rapporterar.

Detta betyder enligt dr Daniel Erickson att Covid-19 allt mer liknar en vanlig säsongsinfluensa avseende både dödlighet och antal fall.

Erickson påpekar även att det finns vacciner mot vanligt säsongsinfluensa, men att det ändå resulterade i 60,000 dödsfall i influensa under vintern 2017-2018. Han ifrågasätter därför effektiviteten hos dessa influensavacciner. Istället föreslår han att flockimmunitet får utvecklas naturligt.

Sverige har inte fler dödsfall än Italien trots ingen lockdown

Erickson ställer sedan den retoriska frågan om vilka länder som har och inte har genomfört lockdown samt vilken effekt har dessa två strategier egentligen haft? Han jämför länderna: Italien, Spanien, Sverige och USA.

Dödsfall i Covid-19 per miljoner invånare (data från 26 april)

  • Italien: 400 (ungefär samma värde i Spanien)
  • Sverige: 200
  • USA: 150

Dr Daniel Erickson anser att upphörandet av lockdown bör ske olika från ett county till ett annat och att det är nödvändigt att lätta på restriktionerna för att få hela Kalifornien på fötter igen. Erickson träffade i tisdags 12 senatorer för att diskutera detta.

Dr Daniel Erickson och hans kollega dr Artin Massihi höll en presskonferens från en av sina egna kliniker för en vecka sedan och den fick miljontals visningar innan Google tog ned videon. Argumentet för att Google tog ned videon var att läkarnas åsikter gick emot hälsomyndighetens uppfattning i Kalifornien. Läs mer om striden mellan läkarna och TV-kanalen 23 ABC News mot Google i en separat artikel.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Bild: Dr Daniel Erickson, 27 april 2020. Foto: eget verk

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice