Tegnell: “Det är absolut inte så att vi försöker dölja någonting”

publicerad 5 april 2020
- av Torbjörn Sassersson red.
pollen allergi snuva sjuk. Foto: Mojpe. Licens: Pixabay.com
pollen allergi snuva sjuk. Foto: Mojpe. Licens: Pixabay.com
Temabild: Influensasjuk. Foto: Mojpe. Licens: Pixabay.com

NOTERAT. Antalet döda i Covid-19 kan vara betydligt större än vad Folkhälsomyndigheten uppger. Det visar en granskning som TT Nyhetsbyrån gjort. Resultatet baseras på siffror från myndigheten. NewsVoice konstaterar att ytterst få yngre människor dör i Sverige trots skrämselrubriker i massmedierna om motsasen.

Problemet med statistiken är att det finns en eftersläpning i inrapporteringen.

"Reviderade, uppdaterade siffror från Folkhälsomyndigheten, visar att dödstalet, dag för dag, har varit betydligt högre än de tidigare uppgifterna", visar TT:s granskning. Det skriver Aftonbladet.

"Den 25 mars redovisades 42 dödsfall totalt, men efter en revidering var siffran 97 redan då. Den 26 mars rapporterades 66 döda, men efter en revidering var siffran 124, alltså ungefär dubbelt så hög", och så fortsätter det dag efter dag.

TT Nyhetsbyrån drar slutsatsen att om eftersläpningen är lika stor idag skulle det verkliga antalet döda vara cirka 750 personer idag istället för 373 som myndigheten uppger.

"Det är absolut inte så att vi försöker dölja någonting. Men vi får heller inte skapa en felaktig bild av att det finns en massa dödsfall där ute som vi inte hittar. Vi hittar dem, men ibland hittar vi dem lite sent".

Aftonbladet skriver att har 161 personer rapporterats döda i Danmark, 62 i Norge, och 25 personer i Finland, enligt Worldometers, samma källa som NewsVoice använder.

 

NewsVoice noterar att massmedierna senaste veckorna varit som "hökar" på att skriva artiklar om alla unga dödsfall vilket sannolikt skrämt upp den yngre halvan av populationen. I själva verket är det ytterst få (45 personer) under 70 år som dött av Covid-19 i Sverige. När det framkommit mer information har de flesta av dessa personer underliggande kroniska eller allvarliga sjukdomar (ofta i lungorna).

Text: NewsVoice