Recension av boken “Vacciner – Sanning, lögn och kontroverser” av Peter C. Gøtzsche

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 16 april 2020
- Christer Nilsson
Peter C. Gøtzsche
Peter C. Gøtzsche
Peter C. Gøtzsche. Pressfoto

Peter Gøtzsche sticker huvudet i ett getingbo när han ger sig in i vaccindebatten, medveten om att han kommer att nagelfaras av Big Pharma och dess mäktiga vaccinindustri likaväl som av “vaccinförnekarna”.

Text: Christer Nilsson, författare med medicinhistoria som specialitet

Peter C. Gøtzsche är specialistläkare inom internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet, så vacciner är ju inte riktigt hans bord eftersom han varken är mikrobiolog, virolog eller epidemiolog. Själv säger Gøtzsche i slutordet att ”man blir inte populär genom att ställa kritiska frågor om vacciner”. Man skulle kunna tro att de stora epidemierna i dag är under kontroll om inte coronautbrottet brutalt ställt den utsagan på huvudet.

Om detta skriver författaren den 24 mars i British Medical Journal:

”Jag förstår inte varför coronan är det enda som betyder något när miljoner människor dör av malaria, tuberkulos eller läkemedel som de inte behöver. Skadorna på våra ekonomier är gigantiska; livskvaliteten har reducerats för miljarder människor, konkurser, arbetslöshet och antidepressiva läkemedel leder till fler självmord”.

Författaren konstaterar att vacciner kan förvirra människor därför att det blivit ett stridsäpple med fundamentalister på båda sidor, dels ”vaccinförnekare” som ignorerar vetenskapliga rön eller förvränger dem, dels vaccinförespråkare, ”vi ska acceptera alla vacciner utan att ställa frågor” och med en vaccinindustri som ger vilseledande råd med konsekvenser som kan bli allvarliga.

Gøtzsche är skeptisk till bägge dessa synsätt. Själv litar han inte på officiella rekommendationer om vacciner och hur myndigheter presenterar forskningsrönen. Han har blandade känslor för WHO för där det finns alltför många intressekonflikter och olyckliga rekommendationer som under influensapandemin 2009 som visade sig vara lindrigare än andra influensaepidemier, men vars vaccin ledde till narkolepsi och livslångt handikapp för hundratals unga människor.

Vaccin eller inte?

Författaren menar att vi måste bedöma varje vaccin för sig.

 • Vilken risk finns det för att bli smittad?
 • Hur stor är risken att bli allvarligt skadad eller dö av infektionen?
 • Hur stora är utsikterna att slippa en infektion vid vaccinationen?
 • Finns det risk att bli allvarligt skadad eller dö på grund av vaccinationen?

Gardasil behövs inte

Gøtzsche diskuterar i detalj tre olika vacciner: i ena änden mässlingsvaccinet ”som vi alla ska ta”, i andra änden influensavaccinet som han ”inte anser att vi behöver och om vilket myndigheterna offentliggjort en rad vilseledande uppgifter”. I mitten HPV-vaccinet (mot livmoderhalscancer) ”som är kontroversiellt, eftersom screening för denna cancer är mycket effektiv”. Det har stormat rejält kring HPV-vaccinet Gardasil.

Peter Gøtzsche uteslöts från Cochranes internationella styrelse, tillsammans med fyra andra medlemmar, vilka alla avgick i protest därför att man ansåg att styrelsen undanhållit relevanta studier och väldokumenterade biverkningar.

Outtröttligt söker författaren på nätet studier med tillförlitlig vetenskaplig evidens som ska rättfärdiga hans rekommendationer om vi ska vaccinera oss eller inte. Osvikligt slår han också skoningslöst ner på alla studier som inte håller måttet eller är vanställda av vetenskaplig oredlighet.

Som läsare kan jag dock tröttas av långrandiga redogörelser för hur han hittat fram till dessa studier. Men det är naivt – eller bara okunnigt? – när han återigen föreslår att du och jag ska söka medicinska ”fakta” på Wikipedia, en särdeles opålitlig partsinlaga där man hela tiden lätt kan sudda ut varandras inlägg.

Förtjänstfullt går emellertid Peter Gøtzsche igenom hela raden av vacciner som i dag är aktuella för både barn och vuxna – från MPR (mässling, påssjuka, röda hund) till DTP (difteri, stelkramp, kikhosta), BCG (motTBC), polio och pneumokockinfektioner.

Till sist kan jag inte låta bli att undra hur vaccinindustrin – som har sina miljardinkomster att bevaka – reagerar inför författarens oförblommerade credo:

”Jag har aldrig blivit vaccinerad mot influensa och jag är säker på att det aldrig kommer att hända. Flera av mina kolleger som är specialiserade på infektionssjukdomar säger detsamma och det gör även min hustru som är professor i klinisk mikrobiologi”.

Text: Christer Nilsson, författare med medicinhistoria som specialitet

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • När man får ansvarsfrihet för sina produkter, borde en varningsklocka ringer. Har man ren mjöl påsen klarar man eventuella misslyckande i mindre skala och står för detta. Så länge ansvarsfrihet existerar både i politik, dagliga livet, medicin, matproduktion mm borde alla dra öronen åt sig, för då är något substantiell fel.
  Ger jag ansvarsfrihet till någon som har samröre med mig, ger jag vederbörande full frihet att göra med mig vad den behagar.

 • Savalle, tänkt vad du fick gå igenom som barn, och tänk vilken tur att du hade en fin gymnastiklärare… – Det är ofta så i livet att vi behöver gå igenom mycket, och sen får vi liksom möta änglar på vägen – som förändrar hela vår tillvaro 😉

  – Nu kämpar vi tillsammans för det här med vacciner… Eftersom Bill Gates växte upp i en eugeniker-familj, är det inte så konstigt att han ägnar sig åt det han gör?? Han är ingen doktor, men han uttalar sig ofta som om han tror att han är det… – Det skulle vara intressant att se alla hans donationer till olika välgörenhetsändamål – som faktiskt har en mörkrets agenda… Han har även infiltrerat svenska universitet, som tagit emot pengarna…

  Denna länk är den allra bästa som jag har funnit, och som kortfattat berättar om Billuminaties’ välgörenhet rörande vacciner: https://www.hannenabintuherland.com/usa/bill-gates-vaccine-dictatorship-plan-messianic-complex-says-kennedy/ (scrolla ner längs hela texten… )

  (Någon annan kanske har fler och bättre länkar rörande ovanstående?)

  Denna post måste ni ta del av – all tid behöver vi nu ägna oss åt att ta del av fakta /material – och skapa tilltro till ATT UTVECKLA MÖJLIGHETER – för vidare handlingar:
  David Icke Interview: Bill Gates, Elon Musk & Soros Are Frontmen For The Top of the Pyramid:
  https://www.activistpost.com/2020/04/david-icke-interview-bill-gates-elon-musk-soros-are-frontmen-for-the-top-of-the-pyramid.html

  –> Ta del av denna länk för att bidra till att säga nej till “eugeniskt beteende” och att det inte är acceptabelt… – Det är nog nu – dela även vidare – och glöm inte att ge din röst (enbart namn och mailadr.):
  https://petitions.whitehouse.gov/petition/we-call-investigations-bill-melinda-gates-foundation-medical-malpractice-crimes-against-humanity?fbclid=IwAR0JytNAX_p_lc8LJ_yagmEQi13sC9u-R__M9L-ukZ1ya6CQuM9XRQGvygc

 • Min mamma förde dagbok över både mig och min bror från det att vi föddes tills vi blev tonåringar.

  Kort tid efter det att jag vaccinerats blev jag svårt sjuk. Jag fick inflammationer i öronen, ögonen, halsen som inte gick att behandla och jag opererades upprepade gånger.

  Jag tillbringade stor del av min barndom på sjukhus. Det var ett helvete.

  Mycket tvång. Mycket ensamhet. Många övergrepp. Jag minns så väl när de höll fast mig och tryckte eter-trasan över min mun och näsa, och jag minns hur jag vaknade upp och kräktes blod.

  Jag har fått nog av dessa förbannade vaccinationer.

  • Per, jag kom ut från det hatade lasarettet när jag var 5 år. Långsamt blev det bättre, men jag hade ett svagt immunsystem under rätt många år.

   När jag gick i nian hade vi en gymnastiklärare som vi tyckte väldigt mycket om. På skolan fanns det bastu och genom vår omtyckte lärares engagemang fick han oss, busiga ungar, att på vintern – i anslutning till bastubadet – springa ut och rulla oss i snön.

   Genom detta fick jag ett bra immunsystem!

   Sedan dess har jag varit ovanligt frisk och stark.

   Mina tankar går till alla de barn som ALDRIG återhämtat sig efter dessa fruktansvärda injektioner!

 • Tack Christer Nilsson för denna anmälan. Detta är en bok som jag tror många av oss ser fram emot att få läsa.
  Gøtzsches inställning till Gardasil har han ju tidigare givit tydligt uttryck för. Därför är jag väldigt nyfiken på vad han skriver om övriga vacciner. Förstår att Gøtzsche frivilligt utsätter sig för en korseld med boken.
  Lite skeptisk är jag nog för att, om jag inte missminner mig så såg Gøtzsche i sin bok DÖDLIGA MEDICINER OCH ORGANISERAD BROTTSLIGHET, på vaccin som en viktig medicinsk landvinning. Han kanske inte uttryckte det så, men det var så jag uppfattade det.
  Gøtzsche kändes som en garant för Cockranes oberoende och integritet. Gøtzsches utesluting från Cockranes styrelse är både sorgligt och en skandal.
  Så gjorde sig Cockrane beroende av dem som man har tagit som uppgift att granska när man tog emot en donation från Bill och Melindas foundation.
  Vad finns kvar av det stolta Cockrane?

  https://www.collective-evolution.com/2019/02/25/bill-gates-donation-turns-respected-independent-research-company-into-hpv-vaccine-supporter/

 • Först är det väsentligt att lägga till denna länk om en kommande serie om vaccinationer – den är relevant för alla och envar (eftersom vacciner innehåller så mycket som inte borde komma in i våra kroppar). Den är fri (9 avsnitt – 1 per dag) och börjar den 22 april, en anmälan behöver göras: https://newsvoice.se/2020/04/dokumentarserie-om-vacciner/

  – Min enda frågor är egentligen följande: – Hur friska skulle vi som befolkning vara utan alla vacciner, och hur många har sammanlagt dött efter en vaccination… ???

  Big Pharma hör samman med NWO & därför förekommer också mängder med miljögifter mm – som underhåller systemet och bidrar till människors ohälsa… – Så hur kan hälsosam medicin i preventiv form istället komma vår befolkning till gagn / tillåtas?? – Det verkar börja krackelera runt omkring Big Pharma samtidigt som NWO förlorar mark 😉

  Wikipedia skall inte användas!! – Så mycket värdefullt i läkande syfte – sorteras nu under – pseudometoder…

 • Oavsett vilka vacciner som är vad så är de alla tillverkade av en och samma opålitliga läkemedelsindustri, så det blir ju rysk roulett hur man än vänder och vrider på det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *