Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Coronakarantän skördar liv – Risk för självmord och psykisk ohälsa

publicerad 18 maj 2020
- TV Hälsa
Lockdown-depression. Foto: Public Domain Pictures. Licens: Pixabay.com
Lockdown-depression. Foto: Public Domain Pictures. Licens: Pixabay.com
Lockdown-depression. Foto: Public Domain Pictures. Licens: Pixabay.com

CORONAKRISEN. Till skillnad från Sverige är isoleringen av människor i Norge mycket hårdare under coronakrisen. Miljontals människor har suttit instängda  hemma i månader och det har tagit hårt på psyket. En fd sjuksköterska slår larm om att karantän kan skörda liv genom fler självmord.

Hanne Amanda Trangerud var tidigare sjuksköterskan och volontär i Landsföreningen för förebyggande av självskada och självmord i Norge. Hon uppmanar alla att inte glömma bort alla de som kämpar existentiellt nu när coronaviruset tvingar oss att stanna hemma.

“Om vi ​​lyckas förhindra dödsfall orsakade av coronavirus, men samtidigt får en ökad självmordsstatistik, kan vi knappast kalla den nationella strategin för framgångsrik”, säger Trangerud som är orolig för att självmordstalen kommer att öka när självmordsstatistiken kan sammanställas i början på 2021.

Mediefokus handlar till stor del om hur coronaviruset angriper kroppen rent fysiskt, risken för smittspridning, om vi har tillräckligt med respiratorer, statistik över dödsfall från timme till timme och nya åtgärder från regeringen, men det är inte många som pratar om den mentala biten av coronavirusets framfart.

Läs hela artikeln i TV Hälsa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq