Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Giftiga souvenirer – Blyförgiftad av turistkoppar

publicerad 22 maj 2020
- TV Hälsa
Keramik. Foto: Kosma kurlowicz. Licens: Unsplash.com

Att dricka te från koppen du köpte på marknaden i utlandet ger dig säkerligen en härlig minnesupplevelse, men var vaksam. Semesterkoppen kan innehålla giftiga ämnen som ligger långt över gränsvärdena. Turister har blivit allvarligt blyförgiftade. Många hade druckit juice eller vin från keramiska koppar.

Text: Birthe Storaker, “Giftige souvenirer” | Översättning: Madeleine Lidman

Rundturer på marknader i medelhavsområdet är spännande. Kanske hamnar du i ett eldorado av färgstark keramik. De är inte bara fina, de är billiga också och tyvärr ofta innehållande mängder med ämnen du inte bör utsätta dig för.

Livsmedelsverket rekommenderar att du ska vara försiktig med att använda koppar, karaffer och muggar av okänd keramisk kvalitet, till sura drycker som juice, vin och te med citron.

I Norge och Sverige har flera människor tidigare blivit allvarligt förgiftade på grund av läckage från höga blynivåer. Alla hade druckit antingen juice eller vin från…

Läs hela artikeln i TV Hälsa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq