Giftiga souvenirer – Blyförgiftad av turistkoppar

0
442
Keramik. Foto: Kosma kurlowicz. Licens: Unsplash.com
Keramik. Foto: Kosma kurlowicz. Licens: Unsplash.com

Att dricka te från koppen du köpte på marknaden i utlandet ger dig säkerligen en härlig minnesupplevelse, men var vaksam. Semesterkoppen kan innehålla giftiga ämnen som ligger långt över gränsvärdena. Turister har blivit allvarligt blyförgiftade. Många hade druckit juice eller vin från keramiska koppar.

Text: Birthe Storaker, “Giftige souvenirer” | Översättning: Madeleine Lidman

Rundturer på marknader i medelhavsområdet är spännande. Kanske hamnar du i ett eldorado av färgstark keramik. De är inte bara fina, de är billiga också och tyvärr ofta innehållande mängder med ämnen du inte bör utsätta dig för.

Livsmedelsverket rekommenderar att du ska vara försiktig med att använda koppar, karaffer och muggar av okänd keramisk kvalitet, till sura drycker som juice, vin och te med citron.

I Norge och Sverige har flera människor tidigare blivit allvarligt förgiftade på grund av läckage från höga blynivåer. Alla hade druckit antingen juice eller vin från…

Läs hela artikeln i TV Hälsa


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här