Grapefrukt och medicin – Livsfarlig kombination

0
Grapefrukt. Foto: Tamas Pap. Licens: Unsplash.com
Grapefrukt. Foto: Tamas Pap. Licens: Unsplash.com

I värsta fall kan intag av grapefrukt öka effekten hos medicinerna du använder med 16 gånger  och därmed riskerar du att drabbas av en överdos. Kontrollera därför om du kan äta grapefrukt i kombination med de mediciner du tar.

Inte mindre än 106 olika läkemedel finns med på listan över mediciner som du inte ska eller bör ta om du är förtjust i grapefruktjuice. Det hjälper inte om du tar medicinen på morgonen och ett glas juice av den välsmakande frukten på eftermiddagen, eftersom effekten av juicen varar i mer än 24 timmar.

Steinar Madsen, medicinsk direktör och specialist inom internmedicin och hjärtsjukdomar vid nordsa Läkemedelsverket, rapporterar att grapefrukt kan förstöra både upptaget av vissa mediciner, samtidigt som det kan ge 16 gånger starkare effekt.

Ett glas grapefruktjuice kan leda till en livshotande överdos och hos de som genomgått en organtransplantation, kan det minska effekten av livsnödvändiga mediciner.

Se lista nedan på mediciner som inte bör kombineras med grapefrukt.

Läs hela artikeln på TV Hälsa


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Föregående artikelNATO efterlyser oberoende medier för att mota “coronadesinformation”
Nästa artikelCovid-19 har effektiviserat massavlivningen av äldre – New Public Management
TV Hälsa är en norskägd hälsoportal på svenska som publicerar film och artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.