Hantera stress – Fem enkla dagliga tekniker

publicerad 18 maj 2020
- Gästskribent
Hantera stress med träning och avslappning. Foto: Baurzhan Kadylzhanov Licens: Pexels.com

Nyckeln till att hantera stress är inte att helt enkelt undvika den. Istället måste du förstå att stress är nödvändigt, och en ganska smidig mekanism som du kan lära dig att ta itu med på ett hälsosamt sätt. Fortsätt att läsa för att ta reda på hur du hanterar stress med fem enkla tekniker.

Även om många av oss försöker att undvika stressiga situationer helt och hållet, så kan små skurar av stress faktiskt främja fokus och beslutsfattning, samt att hinna med alla viktiga deadlines på arbetet. Problemet börjar när stressen blir kronisk. Om den lämnas icke-hanterad, har långvarig stress en förödande påverkan på kroppen, även om du inte kan se symptomen.

Att förstå kroppens stressrespons

Stress är en naturlig del av vår “fly eller fäkta-respons”. För våra förfäder var denna mekanism en inbyggd reaktion på hoten från rovdjur. Med en snabbspolning till idag, och trots att människan fortfarande är i toppen av näringskedjan, så har källan till oro och ångest helt enkelt ersatts.

Deadlines på arbetet, åtaganden i hemmet, elektriska enheter, obegränsad tillgång till sociala medier—alla dessa faktorer kan enkelt trigga frigörandet av stresshormoner. Ju mer kortisol (stresshormoner) som flödar i ditt system, desto mer trycker de ner funktionen för immun-, matsmältning-, och reproduktiva system—och det är inte bra!

Stresshantering: 5 enkla tips för att hantera stress

Även om effekterna av stress låter skrämmande, så finns det vissa saker som snabbt kan minska kroppens nivåer av kortisol och återställa en balanserad sinnesstämning. När vår kropp är balanserad arbetar systemen som nämns ovan tillsammans och vi blir bättre utrustade att hantera sjukdom och störningar.

Känslan som uppkommer när vi är stressade varierar från person till person, men du bör ha en idé om vilka tecken som indikerar stress. Så snart du känner påverkan av långvarig stress närma sig, är det dags att vända sig till följande 5 steg:

1. Praktisera avslappningstekniker

Avslappning finns i många former, och ofta, kommer vi på oss själva att inte slappna av på rätt sätt och på grund av det tappa tron på dess effektivitet. Avslappning kan vara att titta på ditt favoritprogram på tv, implementera andningstekniker, praktisera mindfulness eller gå en lång promenad (helst omgiven av natur).

Hur du än vill slappna av, så är det viktigaste att faktiskt göra det! Att ta en paus för att rensa dina tankar och fokusera på något annat än arbete eller sociala åtaganden gör susen för att återställa kroppens stressrespons.

2. Hantera stress genom att vara aktiv

När vi tränar bekämpar kroppen uppbyggnaden av kortisol genom att frigöra endorfiner. Endorfiner utgör en del av vår njutningsrespons och framkallar känslor av eufori. Problemet är att dessa endorfiner snabbt avtar, så att upprätthålla en konsekvent träningsrutin är det bästa sättet att bekämpa effekterna av kronisk stress.

För att få så mycket nytta som möjligt av din träning, försök att träna åtminstone 30 minuter om dagen. Du behöver inte utmatta din kropp totalt på gymmet, men du bör försöka höja hjärtfrekvensen över dess viloläge. Det ökade blodflödet hjälper inte bara till att pumpa runt endorfiner i kroppen, utan spolar samtidigt bort stresshormoner.

3. Stötta upp din kost med tillskott

Det är enkelt att rabbla upp alla de livsmedel vi bör äta för att bibehålla en varierad kost. Verkligheten är dock att många av oss inte har tid att förbereda en måltid från grunden—åtminstone inte alla dagar i veckan.

Tillskott är utformade för att göra just det—komplettera en kost med de saknade elementen. Trots att multivitaminer är ett utmärkt val, så ska du inte glömma bort produkter som CBD-olja och andra naturliga kurer. Dessa produkter arbetar i harmoni med din kropp för att hjälpa till att återställa balansen som stress försöker förstöra. Om du är osäker på var du ska börja, så är Cibdol experter på att främja kroppen med kraften av CBD och helt naturliga komponenter.

4. För en tacksamhetsdagbok för att hantera stress

Det är på tok för lätt att fastna i det moderna livstempot och glömma de små sakerna. Men när du tar en minut (eller fem) och tänker igenom din dag, människorna du pratat med, och sakerna du uppnått, kommer du bli förvånad över hur mycket som har hänt.

Skriv därför ner tre saker varje dag som du är tacksam för, och påminn dig själv om alla de positiva influenserna i ditt liv. Genom att praktisera denna teknik, hjälper det ditt sinne att bekämpa den negativa mentala påverkan från stress och främjar en **positiv attityd och ett positivt betraktelsesätt.

5. Håll kontakten med vänner och familj

Människor är sociala varelser. Oavsett vår personlighet, så är det vitalt att hålla kontakten med vänner och familj. Detta främjar inte bara en positiv mental hälsa, utan forskare tror att social interaktion är en viktig del för att leva ett längre liv!

Även om det bara är ett kort meddelande så försök att kontakta vänner, familj eller arbetskollegor åtminstone en gång om dagen. Talesättet säger trots allt att “ett delat problem är ett halvt problem”.

Extern skribent

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *