Replik – Josephine Freje Simonsson: ”Jag bemöter gärna påhopp och lögner”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 maj 2020
- NewsVoice redaktion
Josephine Freje Simonsson - Skärmdump av Frilanshemsida
Josephine Freje Simonsson - Skärmdump av Frilanshemsida
Josephine Freje Simonsson – Skärmdump av Frilanshemsida

Sveriges Radio gjorde en intervju med Mikael Willgert på SwebbTV och resultatet togs inte emot positivt av vare sig Willgert eller flertalet personer som antingen intervjuats av kanalen eller är återkommande tittare. Lars Bern och Willgert replikerade och NewsVoice publicerade en egen bedömning av kvaliteten på SR:s inslag och SR-journalisten Freje Simonssons insats. Detta är hennes replik.

Text: Josephine Freje Simonsson (Freje.se)

REPLIKEN

För det första – de medverkande har fått se alla citat och även sammanhang innan publicering och har inte kunnat visa på ett enda faktafel.

Då det gäller studion har jag på band hur Mikael Willgert inte ville prata om studion – det betyder inte att jag ”inte får” ställa frågor om den eller fråga varför han inte vill visa studion. Det enda jag har lovat är att – vid ett möte vid studion – inte avslöja gatuadressen om SwebbTV menar att det skulle skada deras verksamhet.

Trots detta löfte fick jag inte se studion, på grund av de “mörka krafter” som de tror hotar verksamheten. Detta beteende är inte normalt, att se journalister ses som ”landsfiender” och att medverkande akademiker på SwebbTV slänger ur sig påhopp som ”häxa” och börjar dilla om vem som tar mest i bänkpress – detta är inte ett normalt beteende.

Dessutom är Mikael Willgert fullt medveten att det boende för äldre som tas upp i reportaget är Fristads serviceboende. Och att tesen som drivs i SwebbTV inte stämmer med verkligheten – Fristad har aldrig blivit ett migrantboende. Fastigheten ska säljas. Om man publicerar ett reportage om att Fristad ska ”tas över” av migranter får man faktiskt också publicera belägg för detta, fick också reda på att de ansvariga redan svarat SwebbTV hur det ligger till.

Det sägs dock i reportaget att Willgerts svar på denna kritik är att ”det hänt på andra boenden” och att ”politikerna ljuger” – så hans bemötande är redan med i mitt reportaget. Vet inte hur jag ska förklara detta så att SwebbTV förstår? Om Aktuellt publicerar ett reportage om att Dramaten brunnit ned, och detta inte är sant – ja då har de publicerat osanna uppgifter. Det är inte relevant argument att en annan byggnad brunnit ner, eller att Dramaten kanske någon gång i framtiden brinner ner. Vad som är relevant är vad som är sant när SwebbTV drev sin tes att Fristad ska bli migrantboende.

I övrigt tar jag det som en komplimang att anhängare av SwebbTV behöver gå till personangrepp och utpeka mig som ”kriminell”, då ni uppenbart inte har någon verklig kritik eller faktafel att komma med. Förväntade mig dock mer av vuxna män. Nu fylls i stället mail-korgen av följare som tror att jorden är platt och kritik av typen ”varför tar ni inte upp Myrdal” i reportaget.

Till och med Mikael Willgert själv har på SwebbTV:s Facebooks-sida nu påstått att jag är “avlönad” av politikerna som tog beslut om äldreboenden i Stockholm. Detta är så verklighetsfrånvänt att det är svårt att veta om jag ska skratta åt alla tokigheter.

Om ni har något verkligt problem med reportaget – alltså faktafel, inte era egna åsikter om hur världen styrs av både det ena och andra – så är ni varmt välkomna att kontakta min uppdragsgivare på P1 Medierna: medierna@trejdjestatsmakten.se
Vill tacka de få SwebbTV-fans som i alla fall tagit sig tid att lyssna på reportaget ni kritiserar, ni är inte i majoritet.

Text: Josephine Freje Simonsson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq