Högt kolesterol och fina blodådror – Bytte till lågkolhydratkost efter stroke

0
867
Bild: Oskar W Kristensen ändrade sin kost och började motionera efter stroke. Foto: Privat.
Bild: Oskar W Kristensen ändrade sin kost och började motionera efter stroke. Foto: Privat.

Bara 35 år gammal drabbades Oskar W Kristensen (f. 1959) av en stroke (infarkt i hjärnan). Han förlorade en del av synfältet på båda ögonen och hans koncentrationsförmåga blev sämre. Sexton år senare (år 2011) fick han en ”TIA” (ett kortvarigt anfall av nedsatt blodtillförsel till delar av hjärnan), som gjorde att han förlorade känseln i höger hand. Då undersökte man hans halspulsåder med hjälp av ultraljud.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman

Undersökningen visade att han hade ett 2,5 mm tjockt lager av plack på insidan av halspulsådern. Han hade höga kolesterolnivåer, men ville ändå inte följa läkarens rekommendation om att ta kolesterolsänkande läkemedel (statiner) för att inte få stroke igen. År 2007 när Oskar vägde Oskar 85 kilo började han motionera. Han gick då ner till 77 kilo.

Blev bättre efter stroke med ändrade kostvanor

Redan sex månader innan undersökningen av halspulsådern hade han ändrat sina kostvanor och börjat äta lite kolhydrater och mycket fett. Ett år efter den kostförändringen tog han ett nytt ultraljud av halspulsådern som visade att placken i halspulsådern reducerats till 1 mm. Han hade också gått ner ytterligare 5 kilo i vikt.

Läs hela artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här