Oxalater i vegmaten kan göra dig kroniskt sjuk – Lista på oxalatmaten

0
Mgg Vitchakorn. Licens: Unsplash.com
Vegetarisk mat som nötter innehåller oxalater. Foto: Mgg Vitchakorn. Licens: Unsplash.com

OXALATER. Är den gröna trenden hälsofarlig? Spenat-smoothie till frukost, sallad med rödbetor, selleri, chiafrön och valnötter till lunch samt sötpotatis med tofu till middag. Påstått hälsosam mat kan göra dig allvarligt sjuk, säger Sally Norton. Sally fruktar att vi står inför en internationell hälsokris.

Text: Berit Kvifte, TV Hälsa| Översättning: Madeleine Lidman

Vegetarisk kost, rawfood, supermat och en mängd andra gröna mattrender, får klä skott för kritik idag. Det vi uppriktigt trott och tänkt är det mest hälsosamma av det hälsosamma under de senaste tio åren, visar sig ha betydande och negativa hälsoeffekter för 100,000 människor: njursten, smärtproblem och diffusa inflammationer, för att nämna några problem.

Foto: carnivorecast.com

“Ät inte för mycket rabarber och värm inte spenatsoppan två gånger”, sa alltid mamma. “Varför hade jag ingen aning om på den tiden, men jag gjorde som hon sa. Det låg förmodligen något i det.”

Oxalater, är orsaken till problemen och de finns i stora mängder i allt det där hälsosamma som många av oss trycker i sig morgon, middag och kväll, efter att de malts ned i mixern, men för mycket oxalater kan leda till njursten, kronisk smärta och olika diffusa symptom hos känsliga människor. Vilka är då känsliga för allt det som borde fixa nästan alla våra hälsoproblem? Det är tyvärr något du märker först när saker och ting har gått för långt, enligt Sally Norton.

Allvarligt sjuk i 30 år

Sally Norton förklarat “krig” mot oxalater som finns i den “gröna våg” som svept fram över land och rike under några år, men vem är då denna Sally Norton som sänder ut en varning över hela världen om att använda oxalater med största försiktighet?

Läs mer: Rensa din kropp – Detoxkurer har funnits i 1000-tals år

Norton är närings-coach och välkänd talare från Richmond, Virginia, USA. Redan som ung var hon intresserad av hälsa och när hon fyllde 13 år började hon äta vegetarisk mat. När hon började studera näringslära vid Cornell och senare folkhälsa vid University of North Carolina, blev hon vegan, men trots god kunskap om hälsa och hälsosam kost, blev hennes hälsa sämre.

Läs mer om sjukdomssymptom på oxalatförgiftning. Artikeln innehåller en lista med mat rik på skadliga oxalater och annan en lista med mat som har låga halter oxalater.

Text: Berit Kvifte, TV Hälsa


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.