Pollenallergisäsongen fortsätter in i september – Tips på vad du kan göra

0
pollen allergi snuva sjuk. Foto: Mojpe. Licens: Pixabay.com
Pollenallergi. Foto: Mojpe. Licens: Pixabay.com

Pollenallergisäsongen pågår ända in i september. Hur kommer det sig att vi människor plötsligt reagerar så starkt på något helt naturligt, som funnits i vår omgivning sedan urminnes tider?

Text: Kristine Oddvin Andersen, dietist | Översättning: Madeleine Lidman

Många tror att “det är så det är“, att det “alltid” varit så här, att vi inte kan göra något åt ​​pollenalargi och om du ska göra något handlar det om medicinering. Jag har själv haft pollenallergi under den största delen av mitt liv, men har nu varit praktiskt taget symptomfri i fem år. För mig fungerade läkemedlen mycket dåligt. De gjorde mig bara  tröttareoch det behandlade inte heller grundorsaken till problemet.

Läs mer: Din förkylning kan vara allergi – Det här bör du tänka på

Nu var jag inte bland de hårdast drabbade. Jag låg inte inomhus halva sommaren som vissa gör, men jag hade tydliga symptom, som trötthet på våren när björkpollen spreds och besvär i näsa och ögon, klåda, rinnande näsa, osv. Att vara symptomfri betyder mycket för mig – och att kunna njuta av våren och sommaren utomhus utan besvär, istället för att tvingas stanna inne!

Exakt vad som gav störst påverkan för min del kan jag inte säga med hundra procents säkerhet, men jag har vissa teorier,  som även stämmer överens med vad forskningen visar. Som med allt annat handlar det förmodligen inte om en sak, inte heller en quick fix, utan många små justeringar som tillsammans minskat inflammationen i kroppen och lugnat ner immunsystemet, så det inte längre triggas av pollen på samma sätt.

Pollensäsonger - Grafik: Pollenkollen.se
Pollensäsonger – Grafik: Pollenkoll.se

Pollenallergi förekommer oftast i åldersgruppen 5–40 år och det verkar som att fler och fler får sjukdomen.

Läs hela artikeln i TV Hälsa

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer