Priset på en svart mans liv i Minneapolis är 200 kr

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 maj 2020
- NewsVoice redaktion
George Floyd. Foto: selfie

NOTERAT. Polismannen Derek Chauvin i Minneapolis, som tidigare utretts internt inom polisen över 10 gånger dödade George Floyd (i bild) genom att pressa knät mot hans hals. Trots att Floyd blev livlös fortsatte Chauvin pressa knät i ytterligare 2 minuter. Floyd misstänktes att ha försökt handla med en påstått falsk 20 dollarssedel (cirka 200 svenska kronor).

Händelsen ledde till upplopp i Minneapolis. Oroligheterna har sedan spritt sig till andra delar av USA och protesterna är reaktioner mot: rasism, förtryck, polisbrutalitet och den misär som följer i spåren av corona-lockdown. 40 miljoner amerikaner är idag arbetslösa. Det är den största arbetslösheten sedan 1930-talet i USA.

Derek Chauvin åtalas för third degree murder. Mord av första graden (first-degree murder), ett planerat mord och anses vara den mest brutala formen av mord. Mord av andra graden (second-degree murder) är ej överlagt (ej planerat) mord som på svenska ofta översätts till dråp. Mord av tredje graden (third-degree murder) motsvarar ungefär vållande till någons död, men Floyds advokat anser att dödandet bör vara mord av första graden.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Relaterat: CNN: George Floyd’s brother gives emotional testimony at a House hearing on police brutality

  “Philonise Floyd spoke to the House Judiciary Committee on Capitol Hill on Wednesday, a day after a funeral service was held in Houston to honor George’s life. “He didn’t deserve to die over $20. I am asking you, is that what a black man is worth? $20? This is 2020. Enough is enough,” Floyd said as part of this testimony. David Patrick Underwood’s, a slain federal officer, sister also gave a testimony.”

  https://twitter.com/i/events/1270790563684474880

 • Ivan Kaska är en pseudonym, hur kan newsvoice låta en icke existerande person fortsätta kommentera??

 • USA:s städer i brand när upploppen fortsätter.
  Den amerikanska regeringen kommer att utse Antifa-rörelsen som en terroristorganisation och därigenom effektivt göra den olaglig på amerikansk jord. Presidenten märkte gruppen som “anarkister”.
  USA:s president Donald Trump har beordrat några statliga guvernörer att kalla in Nationalgardet för att stoppa plundring, vandalism och våld och slå ner gruppen “innan det är för sent”. Den amerikanska regeringen kommer att utse Antifa-rörelsen som en terroristorganisation och därigenom effektivt göra den olaglig på amerikansk jord. Presidenten märkte gruppen “anarkister”.

  Borgmästarna i Minneapolis och Los Angeles har tvingats att ringa in National-Gardet, trots att de initialt var ovilliga att göra det. Åtta fler stater har också aktiverat sina National Guard-enheter, medan flera städer har meddelat utegångsförbud i ett försök att begränsa upploppen.
  https://sputniknews.com/us/202005311079479001-trump-on-riots-in-minneapolis-national-guard-should-be-used-in-other-states-before-its-too-late/

  Antifa är de verkliga fascisterna.
  Upploppen som genomsyrar USA:s gator har “kapats” av Antifas militanter, hävdar Brexit-partiledaren Nigel Farage.
  “Förskräckligt att den tragiska döden i USA kapades av Antifa, som skulle ersätta våra västerländska demokratiska värderingar med något mer extrema än de de anklagar”, tweetade Farage på söndagen.

  Farages åsikt delas av Trump-administrationen i Washington. President Donald Trump har anklagat “ANTIFA och den radikala vänstern” för att ha orsakat oroligheter, medan riksadvokaten William Barr skyllde våldet mot “vänsterextremistiska grupper och anarkiska grupper som använder Antifa-liknande taktik”.
  Kort för “antifascist” har Antifa kommit att hänvisa till de löst organiserade kollektiven av vänstermilitanter och anarkister som har dykt upp över USA under de senaste åren. Den anklagas för att ha väckt våld vid flera protester och sammankomster.
  https://www.rt.com/uk/490324-nigel-farage-antifa-fascists-riots/

 • Aftonbladet: “I fredags greps slutligen Derek Chauvin, polismannen som i måndags, via ett knä i nacken, tog livet av den handfängslade George Floyd och avfyrade startskottet för demonstrationerna i Minneapolis. De inledningsvis fredliga protesterna har blivit allt våldsammare och nu spridits till ett tjugotal amerikanska städer.”

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *