Priset på en svart mans liv i Minneapolis är 200 kr

publicerad 30 maj 2020
- av NewsVoice
George Floyd. Foto: selfie

NOTERAT. Polismannen Derek Chauvin i Minneapolis, som tidigare utretts internt inom polisen över 10 gånger dödade George Floyd (i bild) genom att pressa knät mot hans hals. Trots att Floyd blev livlös fortsatte Chauvin pressa knät i ytterligare 2 minuter. Floyd misstänktes att ha försökt handla med en påstått falsk 20 dollarssedel (cirka 200 svenska kronor).

Händelsen ledde till upplopp i Minneapolis. Oroligheterna har sedan spritt sig till andra delar av USA och protesterna är reaktioner mot: rasism, förtryck, polisbrutalitet och den misär som följer i spåren av corona-lockdown. 40 miljoner amerikaner är idag arbetslösa. Det är den största arbetslösheten sedan 1930-talet i USA.

Derek Chauvin åtalas för third degree murder. Mord av första graden (first-degree murder), ett planerat mord och anses vara den mest brutala formen av mord. Mord av andra graden (second-degree murder) är ej överlagt (ej planerat) mord som på svenska ofta översätts till dråp. Mord av tredje graden (third-degree murder) motsvarar ungefär vållande till någons död, men Floyds advokat anser att dödandet bör vara mord av första graden.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor

Relaterat