Radongas – Den dödliga gasen i ditt eget hem

0
radongas. Foto: Isaac Jarnagin. Licens: Unsplash.com
Radongas sipprar ut i vissa källare. Foto: Isaac Jarnagin. Licens: Unsplash.com

HÄLSA. Du kan inte känna lukten av radon, inte se den och den anses vara den viktigaste riskfaktorn för lungcancer efter rökning. Räknat i antal fall betyder det att 370 av 3000 fall av lungcancer per år beror på radon.

Text: Berit Kvifte | Översättning: Madeleine Lidman

Norge är “världsledande” bland länder med högst radonkoncentration. Var tionde bostadshus har för höga värden av radongas, men få husägare verkar bry sig särskilt om det, trots att radongasen tar fler liv per år än trafiken gör.

Läs även: Mögel kan ge dig depression, astma, huvudvärk, hudbesvär

Risken för att få lungcancer från radon är cirka 20-25 gånger högre för rökare än för dem som aldrig har rökt, hävdar forskarna. De som har rökt tidigare har något större risk än de som aldrig har rökt.

Det har visat sig att många som dör av lungcancer gör det på grund av radon i inomhusluften. Det är därför viktigt att titta på olika sorters åtgärder som kan bidra till att minska exponeringen för radon.

Ju fler åtgärder du följer, desto bättre, uppmanar biträdande generalsekreterare Ole Alexander Opdalshei i en kommentar till norska NRK. Generalsekreteraren uttrycker oro över det stora antalet cancerfall som kan spåras tillbaka till radongas.

Läs hela artikeln i TV Hälsa

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer