Sur mage? – Magsyratillskott kan vara bättre än syraneutraliserande läkemedel

0
Jens Veiersted. Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse Norge
Jens Veiersted. Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse Norge

Ett besök på ett ålderdomshem för 60 år sedan hade avslöjat att de flesta av invånarna fick tillskott av magsyra för att få en bättre matsmältning. Paradoxalt nog är flera av symptomen på för lite och för mycket magsyra mycket lika, men om du pratar med en äldre läkare om matsmältningsproblem, kommer han säkerligen att prata om saker som främjar magsyra, snarare än att undertrycker den.

Text: Berit Kvifte | Översättning: Madeleine Lidman

“Syraneutraliserande läkemedel är bland de bäst säljande i Norge, men tyvärr blir användningen av dem helt fel. Vi har inte för mycket magsyra, utan för lite”, hävdar näringsterapeuten, Jens Veiersted.

Jens Veiersted tillbringade flera år med att sätta sig in i problemet, hypoklorhydri (för lite magsyra), innan han blev säker på sin sak.

“Hösten år 2001 började jag rekommendera de patienter som kämpade med halsbränna, reflux och obehag i mellangärdet efter måltider, att ta tillskott av magsyra. Under årens lopp har cirka 2000 gjort tvärtemot det vi utbildats för att tro är korrekt behandling av magsyraproblem.

2 av patienterna kom tillbaka och sa att det inte fungerade. Övriga hade uppenbarligen haft god effekt av att ta magsyratillskott. Det fina är att halsbrännan försvinner efter några dagar och den aldrig kommer tillbaka”, säger Veiersted.

Läs även TV Hälsa-artikeln med över 226,000 läsningar: Omeprazol och Losec ökar risken för tarminfektion och för tidig död

Läs hela artikeln om Jens Veiersted i TV Hälsa


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.

Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer