Svenska kronan kan klara coronakrisen bättre än andra länder

publicerad 2 maj 2020
- av Torbjörn Sassersson red.
Martin Armstrong, own work
Martin Armstrong (2017) - Eget arbete
Martin Armstrong (2017) – Eget arbete

EKONOMI. Det amerikanska ekonomen Martin Armstrong tror att Sverige kan klara av coronakrisen bättre än andra länder för att politiker valt att inte stänga ned landet. Sverige har tex blivit ett attraktivt turistmål i ett stängt Europa.

Människor ute i Europa vill åka till Sverige bara för att få uppleva frihetskänslan av att kunna gå på restaurang, SPA och promenera fritt på gatan. Begreppet som myntats är “coronavirusturism”. Eftersom det finns tecken som tyder på att södra Europa inte kommer att helt öppna upp för turismen sommaren 2020 vänds blickarna mot det öppna Sverige.

“Sweden may begin to see its economy actually grow as tourism to Southern Europe will offer no alternative this year”, skriver Armstrong.

Valutaexpertsajten XE.com:

SEK i jämförelse med EUR, 2 maj 2020. Graf: Xe.com
SEK i jämförelse med EUR, 2 maj 2020. Graf: Xe.com

Armstrong konstaterar även att den svenska kronan (SEK) i jämförelse till Euron återhämtar sig. Diagrammet ovan visar att återhämtningen startade runt den 19 mars. Martin Armstrong går så långt i sin bedömning att den svenska kronan kan vara den enda valuta som “överlever 2020”.

“So the refusal to lockdown in Sweden has not only proven that there was no material difference in stopping the virus, which is impossible, but it has contrasted the economy and shown it may be the only one to survive 2020.”

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice