Venezuela: USA-sponsrade legosoldater försökte ta sig in för att förbereda kupp

5
830
Terroristernas utrustning, Venezuela, intrångsförsök 3 maj 2020. Foto tillhandahållet av TeleSUR via Twitter #mission_truth
Terroristernas utrustning, Venezuela, intrångsförsök 3 maj 2020. Foto tillhandahållet av TeleSUR via Twitter #mission_truth

WARZONE. I gryningen den 3 maj försökte legosoldater ta sig in i Venezuela från Colombia. Inrikesministern meddelade via en presskonferens på söndagen att försöket misslyckade efter att Venezuelas styrkor dödat flera av inkräktarna.

Under det misslyckade försöket har venezuelanska styrkor dödat 6 legosoldater relaterade till olika destabiliseringsplaner. Dessutom beslagtogs 10 gevär, två maskingevär, sex lastbilar och en båt, utrustning som regeringen misstänker skulle användas för att utföra terroristhandlingar och lönnmord, skriver teleSUR.


En av hjälmarna var försedd med en amerikansk flagga, enligt bildmaterial från TeleSUR.

Terroristernas utrustning, Venezuela, intrångsförsök 3 maj 2020. Foto tillhandahållet av Patricia Villegas Marin, TeleSUR
Terroristernas utrustning, Venezuela, intrångsförsök 3 maj 2020. Foto tillhandahållet av Patricia Villegas Marin, TeleSUR

Legosoldaterna försökte ta sig in i Venezuela med snabba båtar längs kusten i delstaten La Guaira, men tack vare en effektiv motinsats av landets väpnade styrkor i samarbete med boliviansk polis och specialstyrkor stoppades legosoldaterna. Några dödades och andra greps och arresterades, skriver TeleSUR.

Diosdado Cabello (Venezuela). Foto: Luigino Bracci. Licens: CC BY 2.0, Wikimedia Commons
Diosdado Cabello (Venezuela). Foto: Luigino Bracci. Licens: CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Venezuelas regeringschef Diosdado Cabello sa att incidenten utreds av de venezuelanska myndigheterna. Enligt Cabello är detta en insats som finansierades från USA via Drug Enforcement Administration (DEA) och Colombias regering, ett land som tidigare kuppats av amerikanska intressen, enligt den utjagade presidenten Evo Morales.

Läs mer: Fd president Evo Morales: Maktövertagandet i Bolivia var en litiumkupp

En av de arresterade legosoldaterna är en DEA-agent, enligt Cabello, som beklagar att intrångsförsöket finansieras med narkotikapengar, skriver teleSUR.

Venezuelas justitieminister säger att infiltrationsförsöket utfördes av en terroristgrupp med syftet att begå terrorhandlingar, utföra lönnmord på ledare i regeringen, skapa kaos och förvirring för att förbereda en statskupp mot landet.

Text: NewsVoice

Källor


 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Krigsförbrytelse är bl.a. ”deltagande i planering, inledning och förandet av anfallskrig”
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Krigsbrott#Krigsf%C3%B6rbrytelse

  Jag noterar att de inte ens försöker dölja den finanskapitalistiska terrorn, men är beordrade och i uniform … och att FN-byggnaden fortfarande befinner sig i USA …

  ”Fascismen är den öppna terroristiska diktaturen från finanskapitalets mest reaktionära, chauvinistiska och imperialistiska element”
  / Georgi Dimitrov Källa: http://jinge.se/allmant/jan-myrdal-hog-tid-att-skriva-klartext.htm

  Dags för ett nytt och mer demokratiskt FN förlagt i ett annat land, kanske?

 2. Kanske det är på sin plats att se på den andra sidan av saken. Att någon, tex MSM på uppdrag av deras chefer, skulle vilja få det att framstå som om Trump har gjort det ”dumma igen” och man ignorerar alltid KKP(Kin. Komm.Partiet) som är Venezuelas främsta allierade mot USA. En mössa med amerikansk flagga är kanske inte realistiskt för äkta kommandosoldater och spelar helt i händerna på KKP.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här