Cancerbehandling – Tarmproblem kan orsaka cancer – Terje Toftenes

2
493
Terje Toftenes. Pressfoto
Terje Toftenes. Pressfoto

CANCERBEHANDLING. Terje Toftenes gick omkring med inflammationer i huden i sex års tid. Han fick flera olika diagnoser hos läkare, allt från atopiskt eksem till psoriasis. Det visade sig vara Sézarys syndrom, som är en sällsynt form av cancer. Då hade inflammationen i huden vuxit och såg ut som svampliknande tumörer.

Text och video: Arnt-Olav Enger, ”Systemsvikt i dagens kreftbehandling?” | Översättning: Madeleine Lidman

Det är få som drabbas av den här cancerformen och i Norge är det bara cirka 5-6 personer. Prognosen säger att man inte återhämtar sig och att man förväntas ha 2-6 år kvar att leva. Fyra år efter diagnosen är Terje den första i Norge, med den här cancerformen, som är frisk till 100%.

Ville hitta orsaken istället för att bara få symptombehandling

Terje ville inte bara använda symptombehandling vid cancerbehandling, som cellgifter och sedan leva i ovisshet om cancern skulle blossa upp igen. Han ville hitta orsaken.

”Jag frågade onkologerna vad skälet var till att jag hade fått den här cancern”, säger Terje.

Det visste de inte, så svaret blev att det var otur. Nästa fråga som Terje ville ha svar på handlade om vad han själv kunde vidta för olika åtgärder. Svaret var att leva som vanligt och gärna träna och äta hälsosamt.

”Ja, vad innebär det att äta hälsosamt då”, frågade Terje.

”Följ statens kostråd”, blev svaret.

Terje insåg att det inte var en bra strategi att leva som tidigare, eftersom det troligen var anledningen till att han först blev sjuk. Läkarna påpekade dock att det inte fanns några studier som antydde ett samband mellan livsstil och den här sortens cancer.

Läs resten av artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice

 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Man får ofta magproblem av negativ stress har jag förstått.

  Det finns numera forskning som visar att stress skadar immunförsvaret vilket kan leda till cancer.

  Tex visar en studie från Monash Univeristy i Australien att stress kan göra att cancern sprider sig snabbare i kroppen.

  Ett internationellt forskningssamarbete som leds av Dalians universitet i Kina har kommit fram till att kronisk stress får de så kallade cancerstamcellerna att växa i antal, som i sin tur leder till fler cancerceller och större tumörer.

  Det är sedan tidigare känt att långvarig stress skadar immunförsvaret som därför får svårt att hålla sjukdomar borta.

  Tänker att det är därför är den långvariga negativa stressen man måste försöka få bort om man skall slippa drabbas av svåra sjukdomar som cancer.
  Som det ser ut i dag på arbetsmarknaden är det svårt att undvika negativ stress. Många som mobbats drabbas av cancer.
  Det är mycket vanligt med sjukskrivningar på grund av utbrändhet vilket också är en indikation på stress. Många stressrelaterade sjukdomar visar att något är ordentligt fel i vår moderna livsstil.

  Misstänker därför att det är den långvariga negativa stressen som skadar immunförsvaret som vi måste få bort om vi inte skall drabbas av olika former av cancer.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här