Vadslagning kan leda till större intresse för E-sport

publicerad 25 juni 2020
- Underhållning @NewsVoice
E-sport. Foto: Jeshoots.com. Licens: Unsplash.com

E-sport har länge varit ett ämne som intresserat delar av den svenska befolkningen. Många individer i millenium generationen har vuxit upp med en dator i sitt hem, och spelande har varit en del av vardagsunderhållningen, men under de senaste åren har intresset för att titta på E-sport, snarare än att själv utöva aktiviteten tilltagit.

Det finns olika anledningar till detta, och frågan är vad som kommer först, hönan eller ägget? Något som dock är säkert är att trenden lär växa i takt med att spelbolagen förbättrar sitt utbud med vadslagning på E-sport. Det finns nu mängder av spelbolag som låter sina kunder njuta av live sports betting på mängder av datorspelstävlingar.

Svenska regleringar kan kanalisera pengar mot E-sport

Precis som Newsvoice.se tidigare rapporterat är det mycket som står på spel på den svenska spelmarknaden. Riksdagen har med socialministern i spetsen beslutat sig för att införa hårdare restriktioner för hur spelbolagen får verka på den svenska spelmarknaden.

Initialt föreslogs en insättningsgräns som innebar att varje kund inte kan betala in mer än 5000 SEK på sitt spelkonto varje vecka, men efter påtryckningar från spelbolag och delar av allmänheten har detta beslut nu ändrats.

Begränsningarna involverar inte längre spel som rör sportsbooken eller trav. Således finns det en möjlighet att intresset för spel på E-sport växer ytterligare då spelsugna svenskar allokerar om sin spelbudget från casino mot vadslagning på E-sport.

E-Sport har länge intresserat den svenska befolkningen

Vår uppväxt formar i hög utsträckning våra intressen och värderingar. Millennium-generationen i Sverige växte upp med fantastik tillgång till internet. Det var inte ovanligt att många stannade hemma och spelade TV eller datorspel, eller anordnade LAN-partyn.

Joltcola, långa nätter och Billys-pan pizza återfanns på menyn. Den svenska befolkningen minns säkerligen hur Basshunter som vidrörde fenomenet i många av sina låtar.

Spelarna är nu välutbildad publik

Det är dessa individer som nu vuxit upp och börjat arbeta och tjäna pengar. Precis som föregående generationer spenderar de delar av sin inkomst på underhållning, men vad som definierar underhållning är så klart individuellt, och det är här spel på E-sport kan gynnas.

Eftersom det finns en stor grupp människor som har vuxit upp med ett intresse för E-sport, följer de också elitspelarna och precis som för gemeneman som är intresserad av annan idrott som exempelvis fotboll, ibland spelar på det evenemang man tänkt se, gör E-sport publiken det samma.

Att flera av dem själva spelat datorspel och är intresserade av sporten i sig, leder till att det är en välutbildad målgrupp som möter spelbolagen.

Vadslagning på E-sport – En ineffektiv marknad

En anledning som enkelt kan glömmas bort till varför vi kan förvänta oss att se en tillväxt i vadslagning på E-sport är att marknaden fortfarande är relativt ineffektiv. Spel har länge tillhandahållits på traditionella sporter vilket medfört att kunskapen kring dessa är större.

Det är således svårare för den enskilda spelaren att hitta bra odds för att vinna. Genom att specialisera sig på E-sport, kan spelaren dock hitta bra spel, vilket leder till ett långsiktigt hållbart spelande.

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq