Läkare: Kan probiotika hjälpa vid matintolerans?

publicerad 15 juni 2020
- TV Hälsa
Fedon Lindberg. Foto: Arnt-Olav Enger, TV-Helse

Det finns många problem kopplade till tarmhälsa, irritabelt tarmsyndrom (IBS) och olika former av matintolerans, är särskilt vanliga. Immunreaktioner mot vissa matvaror kan vara ett problem och är kopplade till ökad tarmpermeabilitet, så kallad läckande tarm.

Text: Dr Fedon Lindberg | Översättning: Madeleine Lidman 

Ju fler reaktioner på mat du har, desto värre är det med tarmslemhinnan, eftersom den då ständigt läcker och tillåter större och inte helt smälta peptidmolekyler från maten, att passera till blodomloppet och orsaka immunreaktioner, typ IgG- eller IgE.

Det första steget mot återhämtning är att ta bort maten som du är allergisk, eller intolerant mot (eliminationsdiet och om det visar sig vara en IgG-reaktion, efter en 2–3 månaders rotationsdiet, måste maten dock undvikas permanent vid en IgE-reaktion), för att sedan återställa tarmhälsan. Det görs dock både med förändringar i kost och i kosttillskott, men jag vill betona att det absolut bästa är att undersökas noggrant först och hitta orsakerna till besvären, snarare än att starta självmedicinering, även om det är naturliga ämnen som har få potentiella biverkningar.

Probiotika (från grekiska pro + bios, som betyder “för livet”), är bakterier som hjälper till att upprätthålla den naturliga balansen av tarmmikrober. Den normala mänskliga matsmältningskanalen innehåller cirka 300–1,000 olika arter av bakterier.

Mycket forskning har gjorts om effekterna av de olika probiotiska bakterierna. Alla bakterier har olika effekt, vissa kan ha specifika immunförstärkande egenskaper, medan andra kan ha större effekt på hjärnfunktionerna eller vid matsmältningen. Därför är det viktigt att…

Läs hela artikeln i TV Hälsa 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Probiotika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *