Regeringen vill testa ansiktsigenkänning på Skavsta

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 juni 2020
- NewsVoice redaktion
Justitieminister Morgan Johansson, Almedalen 2018. Foto: Politikerveckan (Flickr.com). Licens: CC BY-SA 2.0
Justitieminister Morgan Johansson, Almedalen 2018. Foto: Politikerveckan (Flickr.com). Licens: CC BY-SA 2.0
Justitieminister Morgan Johansson, Almedalen 2018. Foto: Politikerveckan (Flickr.com). Licens: CC BY-SA 2.0

Regeringen föreslår i ett nytt lagförslag att efterlysta och brottsmisstänkta personer ska avslöjas vid gränsen genom ansiktsigenkänning. Systemet ska först testas på Skavsta flygplats den 1:a januari 2021. “Det är viktigt för att kunna förebygga och bekämpa en lång rad brott”, säger justitieminister Morgan Johansson (S)” till SVT.

“I grunden handlar det om att stärka skyddet av EU:s yttre gränser”, fortsätter Morgan Johansson.

Datainspektionen har tidigare sagt nej till ett liknande förslag eftersom det skulle kräva ändringar i utlänningsdatalagen, men nu testar Regeringen ett nytt förslag.

Syftet med att tillämpa ansiktsigenkänning är för att avslöja personer som saknar inresetillstånd eller kan tänkas ägna sig åt kriminell verksamhet, skriver SVT. Systemet ska fotografera passagerare och genom artificiell intelligens och biometrisk ansiktsverifiering baserat på sedan tidigare sparade persondata (ansikte/brott) jämförs bilderna med de biometriska bilddata som redan finns lagrade på minneskretsarna i passagerarnas resepass.

Regeringen har redan beslutet att systemet ska finnas på plats på samtliga Sveriges flygplatser med yttre gräns.

“Tanken att man ska bygga ut det här successivt, men det får vi se i vilken takt det blir”, säger Johansson.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq