Regeringen vill testa ansiktsigenkänning på Skavsta

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 5 juni 2020
- NewsVoice redaktion
Justitieminister Morgan Johansson, Almedalen 2018. Foto: Politikerveckan (Flickr.com). Licens: CC BY-SA 2.0
Justitieminister Morgan Johansson, Almedalen 2018. Foto: Politikerveckan (Flickr.com). Licens: CC BY-SA 2.0
Justitieminister Morgan Johansson, Almedalen 2018. Foto: Politikerveckan (Flickr.com). Licens: CC BY-SA 2.0

Regeringen föreslår i ett nytt lagförslag att efterlysta och brottsmisstänkta personer ska avslöjas vid gränsen genom ansiktsigenkänning. Systemet ska först testas på Skavsta flygplats den 1:a januari 2021. “Det är viktigt för att kunna förebygga och bekämpa en lång rad brott”, säger justitieminister Morgan Johansson (S)” till SVT.

“I grunden handlar det om att stärka skyddet av EU:s yttre gränser”, fortsätter Morgan Johansson.

Datainspektionen har tidigare sagt nej till ett liknande förslag eftersom det skulle kräva ändringar i utlänningsdatalagen, men nu testar Regeringen ett nytt förslag.

Syftet med att tillämpa ansiktsigenkänning är för att avslöja personer som saknar inresetillstånd eller kan tänkas ägna sig åt kriminell verksamhet, skriver SVT. Systemet ska fotografera passagerare och genom artificiell intelligens och biometrisk ansiktsverifiering baserat på sedan tidigare sparade persondata (ansikte/brott) jämförs bilderna med de biometriska bilddata som redan finns lagrade på minneskretsarna i passagerarnas resepass.

Regeringen har redan beslutet att systemet ska finnas på plats på samtliga Sveriges flygplatser med yttre gräns.

“Tanken att man ska bygga ut det här successivt, men det får vi se i vilken takt det blir”, säger Johansson.

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Ansikte igenkänning har nog Testats redan för länge sedan, utan att säga till. Men sedan är det en annan sak att nu gå ut Offentligt, och så. Röst igen känning likaså. Man måste ju ha Försöka Kaniner, oavsett om de inte alls vill vara med. Lite av att vagga in folk att man aldrig gör något bakom ryggen. De har nog provat ut på folk, för att försäkra sig att systemet skall fungera.

 • Det är mer lyteskomik med falska förevändningar som enbart handlar om registrering av vanliga människor enligt kinesisk modell. Sossarna har i landet över 400 000 invandrare UTAN fastställd identitet, en hel del av de andra har falska identiteter och folk med samma pass utfärdade av imigrationverket är inte oansenligt heller.
  Ur ett samhällsperspektiv och av säkerhets skäl är det synnerligen befogat sossarna ägnar sig åt att istället reda ut soppan utanför den egna dörren i första hand.

 • Nej tack! Orvell skulle rotera i sin grav om han såg hur samhället håller på att utvecklas. Skall vi bygga om hela samhället till ett enda stort fängelse, där staten övervakar varenda steg vi tar? Skall ännu fler “plitar”, avlönade med skattemedel, övervaka vad medborgarna/allmänheten gör? Att hävda “att har man bara rent mjöl i påsen, så behöver man inte oroa sig” är bara naivt. Vad händer om fel personer kommer till makten i ett sådant kontrollsamhälle? Snacka om dukat smörgåsbord! Lägg resurserna på att övervaka/punktmarkera de kända, “yrkeskriminella” brottslingar, som faktiskt begår huvuddelen av alla grova brott. Låt de skötsamma medborgarna leva i ett fritt, öppet samhälle istället för i ett “myndighetsövervakat vuxendagis”. .

  • “Fel personer” har redan kommit till makten , därav ser maktutövandet ut som det gör. Makten strävar alltid mot ett status quo eftersom bevarandet av deras makt blir det huvudsakliga målet. Skulle ett friskt samhälle hålla sig med den typ av medier vi har idag , t.ex. ? Nej , för de är numera uppköpta och kontrollerade av den ekonomiska makten som använder dem som propagandistiska påtryckningsmedel för att skruva åt tumskruvarna på den politiska makten.

 • Får jag föreslå att medborgarna kring Skavsta skriver på en namninsamling där de lovar Skavsta flygplats att inte flyga därifrån tills de har lagt ned planerna?

  I övrigt handlar det inte om att fånga in brottslingar, som kommer skaffa andra handlingar och nu i tillägg plastikoperera sig eller sminka om anletsdragen. Det handlar om korrupta affärer med övervakningsföretag och deras framtida totala kontroll över DITT arsle och vår “demokrati/oligarki”.

 • Ansiktsigenkänning är toppen, kommunist Kina är världsledande. Ex om du går mot röd gubbe i Shenzen så piper det till i din mobil innan du sätt ner foten på andra sidan gatan. “Your bank account has been charged 100 money for your crime of walking against red light. Your shame picture is also flashing on the screen Have a nice day Mr Johhny Andersson.”

 • [Meddelande: Glöm inte att vi enbart släpper igenom kommentarer med riktiga för- och efternamn samt tillhörande fungerande e-postadress.
  Din kommnar har ej postats. Läs mer om varför. / Redaktionen]

 • Diktaturen blir allt synligare. Sverige experiment landet där den digitala tekniken är framtiden och Svensson nickar gillande.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *