Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Socialarbetare ska eventuellt ta över polisarbetet i Minneapolis

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 juni 2020
- NewsVoice redaktion
Lisa Bender, City Head, Minneapolis City Counsil. Photos: ci.minneapolis.mn.us and private Twitter. Montage: NewsVoice.se
Lisa Bender, City Head, Minneapolis City Counsil. Photos: ci.minneapolis.mn.us and private Twitter. Montage: NewsVoice.se
Image: Lisa Bender, City Head, Minneapolis City Counsil. Photos: ci.minneapolis.mn.us and private Twitter. Montage: NewsVoice.se

SÄKERHET & TRYGGHET. Statsborgarråden i Minneapolis (City Counsil) har beslutat att de ska avveckla poliskåren i staden. Istället vill den politiska ledningen bygga upp en ny lösning, men man uttrycker sig mycket vagt. Ett TV-ankare på Fox News nämner ett förslag, att skicka in socialarbetare när det tex pågår våldsamma aktiviteter i en lägenhet.

Fox News berättar även om pågående sociala kampanjer som uppmanar människor att inte ringa polisen vid våldsamheter.

Lisa Bender som är ordförande för Minneapolis City Counsil skriver på Twitter.

Yes. We are going to dismantle the Minneapolis Police Department and replace it with a transformative new model of public safety, Lisa Bender, Council President (tweet)

Steve Fletcher som är statsborgarråd i  Minneapolis efterlyser något helt annat än poliser vid våldsamheter i staden. Han tror på obeväpnade insatspersoner, men förklarar inte exakt vilka de skulle vara eller vilken myndighet som ska vara ansvarig för en insats.

“Our city needs a public safety capacity that doesn’t fear our residents. That doesn’t need a gun at a community meeting. That considers itself part of our community. That doesn’t resort quickly to pepper spray when people are understandably angry. That doesn’t murder black people.

We can reimagine what public safety means, what skills we recruit for, and what tools we do and do not need. We can play a role in combating the systems of white supremacy in public safety that the death of black and brown lives has laid bare. We can invest in cultural competency and mental health training, de-escalation and conflict resolution. We can send a city response that that is appropriate to each situation and makes it better. We can resolve confusion over a $20 grocery transaction without drawing a weapon or pulling out handcuffs.

Mostly—and this might be the hardest part to envision and make real—we need to be more deeply engaged with each other.”

Läs mer i TIME: I’m a Minneapolis City Council Member. We Must Disband the Police—Here’s What Could Come Next

Fox News intrervjuade tre personer från poliskåren vilka alla uttrycker stark kritik mot försöken att avveckla polisen i USA. Bill Stanton som tidigare arbetade som polis i Bronx, New York, skakar på huvudet när han får frågan om lämpligheten med att skicka in socialarberare vid lägenhetsbråk. Han frågar sig retoriskt, hur ska en socialarbetare eller psykolog ens komma in i en barrikaderad lägenhet när ett beväpnat överfall pågår inne i lägenheten?

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Minneapolis