Terapeutisk fasta, kroppens energi och ketogen kost

1

HÄLSA. I det här inslaget diskuterar hälsojournalisten Ingemar Ljungqvist från Almanova.eu och läkaren Agneta Schnittger (MD) om hur viktigt det är att hålla blodsockret på en jämn och fin nivå.

Blodsockret som i kroppen består av glukos är en lättillgänglig energikälla, som kan användas snabbt och effektivt. Glukosnivån i blodet regleras av hormonet insulin. När blodsockret stiger för mycket ser insulinet till att lagra glukos i form av glukogen i levern och som fett i främst fettcellerna. Glukos kan tillverkas av levern och är därför inte nödvändigt att tillföra kroppen genom att äta kolhydrater.

Det finns andra energikällor, nämligen fettsyror och ketonkroppar. De finns i stor mängd i fettrik mat. Dessa ämnen kan också förse våra energifabriker, mitokondrierna, med energigivande ATP. För att kroppen skall få tillgång till denna energikälla fordras att blodsockret hålls normalt utan att stora mängder insulin behövs för att sänka blodsockret.

Bästa sättet att uppnå detta är att begränsa mängden kolhydrater i kosten. Vi talar om varför ketonrik mat fungerar så bra vid bantning och vid långlopp typ Vasaloppet.

Text, video och redigering: Torbjörn Sassersson

Relaterat

  • För dig som vill fördjupa dig, finns mera information i boken “Insulin den felande länken” (Schnittger, Recito Förlag) samt i artikeln “Terapeutisk fasta- ett sätt att förlänga livet” av Schnittger i Medicinsk Access nummer 1, 2018.
  • Agneta Schnittger har även bloggen: Insulindenfelandelanken.com.
  • Ingemar Ljungqvist arbetar för hälsotidningen Almanova.eu
Agneta Schnittger och Ingemar Ljungqvist, februari 2020, Provence, Frankrike (gården Mas Rabassan) Foto: Torbjörn Sassersson
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Gabor Tiroler
Gabor Tiroler
Gäst
21 juni 2020 kl 17:15

Fasta är mycket hälsosamt. Jag har fastat regelbundet sedan tjugoårsåldern alltså 1968, ibland sju dagar men oftast tre dagar med bara vätska, vatten och örtteer och daglig rengöring av tarmen med lavemang, ricinolja eller Glaubersalt. Efter fastan lika många dagar gradvis återgång till normal, vegetarisk kost, mycket frukt och råa grönsaker.