Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Terapeutisk fasta, kroppens energi och ketogen kost

publicerad 19 juni 2020
- TV Hälsa

HÄLSA. I det här inslaget diskuterar hälsojournalisten Ingemar Ljungqvist från Almanova.eu och läkaren Agneta Schnittger (MD) om hur viktigt det är att hålla blodsockret på en jämn och fin nivå.

Blodsockret som i kroppen består av glukos är en lättillgänglig energikälla, som kan användas snabbt och effektivt. Glukosnivån i blodet regleras av hormonet insulin. När blodsockret stiger för mycket ser insulinet till att lagra glukos i form av glukogen i levern och som fett i främst fettcellerna. Glukos kan tillverkas av levern och är därför inte nödvändigt att tillföra kroppen genom att äta kolhydrater.

Det finns andra energikällor, nämligen fettsyror och ketonkroppar. De finns i stor mängd i fettrik mat. Dessa ämnen kan också förse våra energifabriker, mitokondrierna, med energigivande ATP. För att kroppen skall få tillgång till denna energikälla fordras att blodsockret hålls normalt utan att stora mängder insulin behövs för att sänka blodsockret.

Bästa sättet att uppnå detta är att begränsa mängden kolhydrater i kosten. Vi talar om varför ketonrik mat fungerar så bra vid bantning och vid långlopp typ Vasaloppet.

Text, video och redigering: Torbjörn Sassersson

Relaterat

  • För dig som vill fördjupa dig, finns mera information i boken “Insulin den felande länken” (Schnittger, Recito Förlag) samt i artikeln “Terapeutisk fasta- ett sätt att förlänga livet” av Schnittger i Medicinsk Access nummer 1, 2018.
  • Agneta Schnittger har även bloggen: Insulindenfelandelanken.com.
  • Ingemar Ljungqvist arbetar för hälsotidningen Almanova.eu
Agneta Schnittger och Ingemar Ljungqvist, februari 2020, Provence, Frankrike (gården Mas Rabassan) Foto: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq