Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Afrikanska: Vi behöver inte I-ländernas bistånd – Ni behöver Afrika

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 31 juli 2020
- Torbjörn Sassersson
Mallence Bart-Williams, 2015. Foto: TEDx Berlin

Mallence Bart-Williams föddes i Tyskland, men hennes hjärta slår för Sierra Leone där hon är medborgare. Sierra Leone är ett grannland till Liberia och Guinea i Västafrika.

I detta berömda TED-tal från 2015 förklarar Bart-Williams hur Sierra Leone och Afrika är den kanske rikaste staten respektive kontinenten i världen.

Massmedierna sänder kontinuerligt ut bilden av ett Afrika i ständig kris. Sinnebilden är att Afrika befinner sig i ett konstant tillstånd av konflikter, korruption, svält och fattigdom. Lösningarna handlar om biståndsprojekt som aldrig når sina slutgiltiga mål.

Människor i Europa och Amerika förväntas skicka in sina pengar till galor och kampanjer för att “rädda” Afrika. Vi ska ge pengar till skolor som ska byggas, brunnar som ska borras och vi ska finansiera stora vaccinationsprojekt.

Bilden av ett döende och fattigt Afrika upprätthålls av enorma PR-projekt (charity porn), säger Bart-Williams, som särskilt pekar ut självutnämnda “hjälporganisationer” som Oxfam, Unicef, Röda Korset och Life Aid.

Allt detta ger en falsk vit bild av ett svart Afrika och samtidigt en falsk och förskönad bild av en omvärld som ska “rädda” Afrika, men Afrika behöver inte de vita människornas hjälp, säger flera afrikaner som NewsVoice talat med.

Vad Afrika behöver är att bli lämnat i fred av kolonisatörer och exploatörer. Afrika behöver lämnas i fred av proxyregeringar som styrs från länder som England, Frankrike, Italien, Belgien mfl. Nästan alla afrikanska länder styrs av marionetter för att kamoufluera en utdragen kolonisering och aldrig upphörande exploatering.

Amerika, Asien och Europa behöver Afrikas naturresursrikedomar

Det är i själva verket populationerna i den rika I-världen som behöver Afrikas naturresurstillgångar och billiga arbetskraft för att säkra hög levnadsstandard och teknologisk utveckling.

Urkraften Mallence Bart-Williams menar med sina egna ord på ett hänsynslöst klockrent sätt, långt innan rörelsen Black Lifes Matters föddes, att Afrikas folk skulle klara sig allra bäst utan andra länders utsugande och störande interventioner.

Hon beskriver ett Sierra Leone med omätliga skatter av mineraler som (diamanter och guld), olja, skogar, floder och biologiska råvaror. Här finns mineralråvarorna som den rika världen så desperat behöver för sina maskiner, satelliter, flygplan, mobiltelefoner och datorer, förklarar Bart-Williams.

“Varför är 5000 enheter av vår valuta värd 1 enhet av er valuta när det är vi som har de faktiska guldreserverna?” …

Det ganska uppenbart att utlandshjälpen kommer från Afrika och inte från Västvärlden”, säger Bart-Williams.

Hon tillägger att Frankrikes tidigare president Jacques Chirac sagt att vi måste vara ärliga med att de mesta av pengarnas i Frankrikes banker kommer från exploateringen av Afrika och han säger även att utan Afrikas resurser skulle Frankrike halka ner och bli ett utvecklingsland.

 

Källa och relaterat

“Mallence shared a truth that not only deeply resonated with people across the globe, but many felt compelled to share. Her TED x [talk, 2015] was independently translated into more than 5 languages and became a social media phenomena that was shared over 20 million times via various social media platforms, raising global awareness via a sensational grass roots movement.”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq