Cannabisoljor – Allt fler upptäcker fördelarna med CBD olja

publicerad 29 juli 2020
- Gästskribent
CBD-olja, cannabisolja. Foto: Kimzy Nanney

Under flera år har cannabisoljor, även kallat för CBD oljor, haft ett ökat intresse. Oljorna har i en mängd olika studier visat på positiva effekter, något som har lockar många att prova den. Innan man överväger att prova på en CBD olja bör man först sätta sig in i hur oljan fungerar.

Det här är cannabisolja

Cannabisoljor utvinns ur plantan Cannabis Sativa, som innehåller hundratals olika cannabinoider. Det kommer visserligen från hampaplantan, och ska inte misstas för drogen Cannabis. Oljan ger ingen berusningseffekt, men har däremot andra positiva effekter. Det är däremot därför CBD olja länge har setts som kontroversiellt och har tagit lång tid för att accepteras på marknaden.

Pressade cannabisoljor är fria från substanserna som orsakar berusning. Cannabinoiderna som finns i oljan kommer däremot att påverka din kropp på andra sätt. Oljan har bland annat ångestdämpande effekt, vilket har gjort den populär bland personer med ångestproblem.

Vidare kan plantan användas mot svårare smärtproblematik. I många länder har det här lett till att man använder oljan för att behandlar symptomen som cancerpatienter ofta upplever. Den kan även bidra till en ökad aptit och mindre kräkningar hos den som genomgår strålbehandling.

Att den fungerar mot ångest och depression har gjort den till ett populärt tillskott hos många privatpersoner under vardagarna. Inget recept krävs vilket gör den lätt att komma över. Priserna kan däremot skilja sig åt beroende på kvaliteten.

Inte så nytt med cannabisoljor som vissa tror

Att använda hampaplantan som medicin är ingenting nytt. Cannabisoljor är visserligen en relativt ny metod, men plantan har använts i Asien under tusentals år för sina medicinska egenskaper. Det var framförallt mot smärta som plantan användes. Med åren har det däremot blivit mer kontroversiellt med cannabis.

När sedan oljan tog sig in på marknaden har det här sakta men säkert förändrats. Det har gjort det möjligt att dra fördel av plantans medicinska fördelar, men utan risken att bli berusad. Det är däremot fortfarande kontroversiellt och åsikter kan vara väldigt delade från ett land till ett annat.

Idag används plantan primärt för att läka kroppen, det vill säga fysiska åkommor. Tidigare har man däremot använt hampaplantan även för att läka själen, något som vi nu ser återkommer med behandlingar mot psykiska besvär.

När nu EU har tillåtit användandet av CBD olja kommer det troligtvis att sprida sig och fler länder kommer att börja använda oljan som behandlingsmetod även för dessa symptom.

Extern skribent | Läs mer om CBD-olja i NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Jag har Ingen erfarenhet av Cannabis olja. Är den så smärtlindrande som det påstås. Är den beroendeframkallande ? Morfin är vad jag vet beroendeframkallande. Och bör därför undvikas.
    Vad finns det att tillgå på marknaden vad det gäller smärtlindring ?

  • Jag har Ingen erfarenhet av Cannabis olja. Är den så smärtlindrande som det påstås. Är den beroendeframkallande ? Morfin är vad jag vet beroendeframkallande. Och bör därför undvikas.
    Vad finns det att tillgå på marknaden vad det gäller smärtlindring ?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *