Så tränade Sadie bort sitt framfall efter förlossningen

0
67
Sadie och Milla. Privat foto.
Sadie och Milla. Privat foto.

framfall efter förlossningen är mycket vanligt. Cirka 50 procent av alla kvinnor kommer någon gång under sitt liv drabbas av någon form av framfall (prolaps) och upp till en av tre kvinnor kommer att drabbas av framfall efter förlossningen. Tyvärr är mörkertalet stort, eftersom många kvinnor inte berättar om sina besvär. Sadie kände inte någon som kunde berätta om egna erfarenheter.

Text: Birthe Storaker, “Slik trente Sadie bort underlivsprolaps etter fødsel!” | Översättning: Madeleine Lidman

Det här är berättelsen om Sadie Lawler (35 år), som drabbades av framfall. Hon har en underbar dotter, som hon fick efter en fin och helt naturlig förlossning utan komplikationer.

“Vi pratar väldigt lite om vad som kan hända, rent kroppsligt, efter förlossningen. Jag trodde att jag hade läst mesta”, säger Sadie. “Ingen hade förberett mig på det som plötsligt skulle bli min vardag. Att inte kunna göra enkla saker som att stå på jobbet, gå en tur på fjället eller springa efter min dotter. Eller bara sitta på ett café utan att ha ont, eller gå på toaletten utan att gråta”, säger Sadie.

“Jag var förberedd på att kroppen skulle förändras efter förlossningen, men inte att jag skulle förlora min livskvalitet. Det kändes så orättvist och trist, men mest av allt kändes det så ensamt”, berättar hon.

Stödgrupper om framfall på nätet

Stödgrupperna på nätet var en tröst när hon kände sig som ensammast i världen. Ensam i ett hav av slanka friska mammor med ett underliv av stål och löprundor med perfekt sminkning och fin klädselm men stödgrupperna var också fulla av skrämmande och…

Läs resten av artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här