Hesham Bahari: “Vi måste enas i en bred front mot tyranner som söndrar oss”

publicerad 24 juli 2020
- Gästskribent
Hesham Bahari. Foto: Marie Westring
Hesham Bahari. Foto: Marie Westring
Hesham Bahari. Foto: Marie Westring

KULTUR & DEBATT. Det pågår ett ifrågasättande av dogmer och kulturmönster i arabvärlden som är högre i tak än det som sker i Väst. Hoppet fanns hos den vetenskapliga och konstnärliga (andliga) strävan som utmärkt den europeiska renässansen, men var är den idag när vi måste enas i en bred front mot tyranner som söndrar oss.

Text: Hesham Bahari, debattör och kulturpersonlighet. Bahari är en svensk-libanesisk författare, översättare och förläggare. Han är främst känd som översättare av arabisk litteratur till svenska och för sitt förlag Alhambra

Politisk islam är en förbannelse på jorden, men inte värre än andra förbannelser och lögner människan tvingats leva med, och det gäller alla kulturer, inklusive den så kallade upplysta och sekulära. Allt lidande som ”muslimsk kultur” (att inte blandas ihop med politisk islam) historiskt sett ställt till med är ju en bråkdel av det som kommunism, fascism och kapitalism lyckats åstadkomma på jorden de sista 500 åren.

Detta kan bero på att de flesta muslimer egentligen är omedvetna om alla motsägelser som står att läsa i deras heliga skrifter. Ja, de till och med förmår, trots allt, uppvisa än mer glädje, generositet, och solidaritet än någon annan kultur, och det trots alla xenofobiska maningar som skrifterna är fyllda av! Komplicerade frågor kan inte besvaras med enkla svar. Problemet ligger nedgrävt i ”skriftens kultur” och i ”rationalismen” som fenomen, och i deras band till förtryckets dolda mekanismer.

Hoppet fanns hos den vetenskapliga och konstnärliga (andliga) strävan som utmärkt den europeiska renässansen, men var är den idag, nu när mänskligheten kanske kämpar sin sista strid före det totala slaveriet som väntar med transhumanism, planerade pandemier och övervakningssamhället runt hörnet?

Jag kan sympatisera med muslimer som är skeptiska till västerlandets agerande, men de är verkligen få idag (lika få som Amish-folket). De flesta, och främsta bland dem, de vi kallar fundamentalister, är helt beroende av västerlandets teknik för sin överlevnad. De har köpt in hela paketet, så låt oss inte bedras av skenet. De också vill åstadkomma den totala kontrollen som vi nu själva saluför över hela jorden.

Houria Abdelouahed. Foto: Karim Jbeili
Houria Abdelouahed. Foto: Karim Jbeili (YouTube-kanal)

Med detta sagt tycker jag att böcker som den Houria Abdelouahed skrivit om kvinnornas öde i det patriarkala paradigmet eller böcker som avslöjar de heliga skrifternas motsägelser och överdrifter är viktiga att spridas och läsas, först och främst av de troende själva, oavsett vilken religion de tillhör, men vi ska inte tro att alla står handfallna inför utvecklingen.

Det pågår ett ifrågasättande av dogmer och kulturmönster i arabvärlden som är högre i tak än det som sker i Väst vad gäller tex vår egen ekonomiska fundamentalism och vår vägran att se över de ekonomiska krav som ställs på oss.

Sekularismen är gammal i arabvärlden. Om vi bortser från den gyllene ålderns filosofer, poeter och mystiker, så började den redan runt 1850 få fotfäste i Egypten och Syrien, och vid 1970 var kulmen nådd, men för detta har västerlandet visat föga förståelse eller intresse.

Återuppväckandet av det som kallas politisk islam med hjälp av wahhabiterna och deras petrodollars har varit USA:s främsta mål alltsedan 1973, ett givet recept för att knäcka arabvärldens sekulära ansatser som hotade oljeleveranserna, Israels dominans etc. Det har varit smärtsamt nog för mig att behöva ge ut Hourias bok eftersom helhetsbilden saknas även där, men viktig är den trots allt, för den lär underkuvade kvinnor hur makthavarna går tillväga och kanske ger dem hopp om att slå tillbaka.

Min naiva förhoppning har varit att kanske några muslimska kvinnor från andra generationen som lärt sig tillräckligt svenska läser den och tänker om i en inte för avlägsen framtid, när vi är borta. Ja, så naiv är jag.

Marionetter. Foto: Anita Jankovic. Licens: Unsplash.com
Marionetter. Foto: Anita Jankovic. Licens: Unsplash.com

Vi måste enas i en bred front mot tyranner som söndrar oss

I själva verket har nu makthavarna försatt oss alla i husarrest. De vill veta var vi är, vad vi sysslar med och vad vi tänker och känner, in i minsta detalj, så de kan planera sin fortsatta dominans och likvidera dem som inte ställer sig i ledet, de ”onyttiga ätarna” som Kissinger kallade dem för femtio år sen. Vaknar inte massorna snart är det klippt. Då hjälper det inte med några böcker till som ingen orkar läsa. Det är verkligen vår sista strid som gäller.

Istället för att enas som en bred front mot dessa tyranner låter vi oss söndras i höger och vänster, svarta och vita, religiösa och sekulära, män och kvinnor, hetero och homo, och allt vad de hittar på för att bättre härska över oss. Enprocenten bävar inför den dag folket vaknar och enas mot alla former av fundamentalism.

Därför har de så bråttom nu med att tvinga oss hålla ”avstånd från varandra” och maskera oss på gator och hem som zombies. 2019 har varit ett uppvaknandets år. Från Hong Kong till Beirut till Alger till Paris spred sig protesterna som en löpeld och utan hänsyn till de gängse dikotomierna. Pandemin kom lägligt till, eller hur?

Länge nog nu har ekonomin styrt över politiken, ja alltsedan kungarna i Europa upptäckt hur bra det är att liera sig med bankirerna för att bekosta sina krig. Det är på tiden nu att:

 • låta politiken leva igen,
 • ta ekonomin i örat och sätta den på plats, avskriva alla skulder (det gjorde redan babylonierna för 5000 år sen), förbjuda räntan, ingen får berika sig mer utan gränser,
 • stänga ner alla ”privata” centralbanker (vilket skämt!) och skatteparadis,
 • enbart stater får trycka pengar,
 • kriminalisera all genmanipulation och laboratorier där bakteriologisk krigföring planeras och utförs,
 • uppmuntra forskningen kring livets beståndsdelar för att berika det istället för att kontrollera det till ett fåtals räkning samt
 •  förbjuda alla finansiella spekulationer.

Idag har pengar blivit en vara i sig som man kan samla på hög och spekulera i. Så var det inte tänkt från början. Pengar var en institution som skulle underlätta byteshandeln för människor.

Det är så mycket som vi aldrig ifrågasätter därför att enprocenten har lagt under sin stövel samtliga etablissemangets medier och nu även forskarvärlden och läkarna och ständigt bekämpar de alternativa rösterna, men ett uppvaknande är på gång. Det syns tydligt på människor att de har tröttnat, att de känner sig lurade, att de söker andra vägar. Vi är de 99 procenten! Låter vi enprocenten få som de vill då har vi förtjänat vårt öde, decimering av jordens befolkning och slaveri för de återstående och deras barn för all framtid.

Text: Hesham Bahari, debattör och kulturpersonlighet. Bahari är en svensk-libanesisk författare, översättare och förläggare. Han är främst känd som översättare av arabisk litteratur till svenska och för sitt förlag Alhambra


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Jag håller också med. Mycket bra belysning av det som pågår. Man säger att det är ett uppvaknande på gång men jag är rädd för att det är en mycket liten del av oss här i Sverige.

  Hur menar du att vi ska gå till väga ?

 • Jag håller också med. Mycket bra belysning av det som pågår. Man säger att det är ett uppvaknande på gång men jag är rädd för att det är en mycket liten del av oss här i Sverige.

  Hur menar du att vi ska gå till väga ?

 • Dina slutrader Hesham delar jag till 100%. Mycket bra. Vi kan inte längre tolerera den lilla en-procenten av den makthungriga eliten att splittra upp oss andra. Tvärtom är vi andra enade är deras makt värdelös. Detta år och några följande blir avgörande.

 • Dina slutrader Hesham delar jag till 100%. Mycket bra. Vi kan inte längre tolerera den lilla en-procenten av den makthungriga eliten att splittra upp oss andra. Tvärtom är vi andra enade är deras makt värdelös. Detta år och några följande blir avgörande.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *