Fler länder hotar att fängsla individer utan andningsskydd

publicerad 14 juli 2020
Coronavirus i Spanien 2020. Foto: Gustavo Fring. Licens: Pexels.com
Coronavirus i Italien. Licens: Shutterstock
Coronavirus i Italien. Licens: Shutterstock

CORONAKRISEN. Att inte ha på sig en ansiktsmask eller munskydd när man vistas offentligt blir i allt fler länder olagligt, och för den som bryter mot reglerna kan fängelse bli straffet.

I takt med att coronapandemin och covid-19 fortsätter lamslå stora delar av världen väljer flera länder och deras regeringar att ta till lagboken för att tvinga medborgarna att följa deras direktiv under pandemin.

Igår, måndag, blev Irland det senaste, i en lång rad av länder, att lagstifta mot personer som avviker från regelverket om bärandet av ansiktsmasker och munskydd på offentliga platser.

Irlands nytillträdde premiärminister Micheál Martin skrev under lagen, vilken förbjuder individer utan ansiktsmask att vistas och färdas i Dublins kollektivtrafik och på landets järnväg. Den som anses bryta mot lagstiftningen riskerar att straffas med fängelse i upp till ett halvår och böter på uppemot 2,500 euro, motsvarande nästan 26,000 svenska kronor. Lagstiftningen implementeras bara några få dagar efter det att Irland inte rapporterat några dödsfall med covid-19 under en vecka, skriver Belfast Telegraph.

Det irländska transportförbundet National Bus and Rail Union är dock kritiska mot hur reglerna ska tillämpas. Som en försiktighetsåtgärd har man har uppmanat anställda inom kollektivtrafiken att för sin egen säkerhets skull inte konfrontera passagerare som saknar ansiktsmask. Fackförbundet framförde i dagarna ett krav till regeringen att tillsätta en särskild polisstyrka som ska sköta ingripanden mot personer som bedöms bryta mot lagstiftningen.

Fackförbundets sekreterare Dermot O’Leary belyser den uppmärksammade dödsmisshandeln av en busschaufför i Bayonne i sydvästra Frankrike tidigare i juli. Misshandeln ska enligt Sky News ha startat efter att busschauffören konfronterat passagerare som inte bar på någon mask. I Frankrike är det olagligt att inte bära ansiktsmask i kollektivtrafiken och Dermot O’Leary vill undvika att irländska chaufförer eller andra anställda hamnar i en liknande situation.

“En busschaufför dödades i Frankrike när han konfronterade en passagerare om ansiktsmasker. Vi vill inte att det ska hända här, säger Dermot O’Leary i ett skriftligt uttalande”, enligt Belfast Telegraph, och fortsätter:

“Vi stödjer användandet av ansiktsmasker, men detta har inte tagits fram i samråd med oss. Det är vedervärdigt att arbetare, som varit i centrum när det kommer till att stödja allmänheten under nedstängningen, ska få ta allt ansvar”, säger Dermot O’Leary.

Irland är inte det första landet som bannlyser personer utan ansiktsmask från delar av offentligheten. Utöver Irland och Frankrike har bland annat Storbritannien, Tyskland, Spanien, Grekland och ett 20-tal amerikanska delstater, inklusive New York och Kalifornien, beslutat att endast mask- och munskyddsbärande personer åtnjuter rätten att vistas i kollektivtrafiken och andra samhällsviktiga funktioner.

Samtidigt har Sverige valt att inte implementera ett liknande krav på ansiktsmasker på offentliga platser, exempelvis i kollektivtrafiken. Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare gått i polemik med Världshälsoorganisationen, WHO, som uppmanar mänskligheten att använda sig av ansiktsmask eller munskydd när man vistas offentligt. Tegnell anser att FN-organet överskattar ansiktsmaskerna och munskyddens effektivitet.

“Man måste alltid vara väldigt försiktig med WHO:s uttalanden. Man kan inte plocka ut en mening utan måste se på helheten och göra en bedömning av vad de egentligen säger,” sa Tegnell till TT Nyhetsbyrån den 5 juni.

Vidare förklarade Tegnell att WHO:s direktiv inte passar den svenska strategin, som enligt Tegnell går ut på att få sjuka individer att hålla sig hemma istället för att röra sig ute med munskydd. Han instämde dock med WHO på punkten om att “munskydd kan vara en del av ett lands bredare strategi, men att munskydd i sig inte löser något”.

Text: Alexander Almqvist-Paajanen, Nya Dagbladet

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq