Medicinhistorikern Christer Nilsson reflekterar över Sars-cov-2

10
Sars-cov-2. Foto: Dr Fred Murphy och Sylvia Whitfield, CDC.gov
Sars-cov-2. Foto: Dr Fred Murphy och Sylvia Whitfield, CDC
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

KRÖNIKA. Christer Nilsson som är författare med medicinhistoria som specialitet sammanställer några reflektioner över coronavirusets (Sars-cov-2) karaktär, symptomen vid Covid-19 och botemedel.

Sars-cov-2

Coronaviruset Sars-cov-2 orsakar sjukdomen Covid-19 genom att infektera cellerna i luftvägarna via ACE-2-receptorn (angiotensinkonvertas-2). Inkubationstiden är från 2 till 14 dagar.  Smittan sprids genom hostningar, nysningar, via smittförande sekret och möjligen också genom indirekt kontakt via förorenade ytor och föremål.

De vanligaste symtomen är feber (80 procent), hosta (50 procent), muskel/ledvärk (25 procent). 80 procent har haft lindriga symtom och 15 procent har svåra symtom med andningsbesvär. 5 procent får kritiska symtom med respiratorisk svikt med en dödlighet på mellan 42-62 procent. Vanliga komplikationer har varit chock, ARDS – (Acute Respiratory Distress Syndrome), arytmier och akut hjärtinfarkt.  Majoriteten (88 procent) har dött i andningssvikt, ARDS, enligt Läkartidningen.

Smittsamhet – dödlighet – jämförelser med andra pester

Antalet smittade i världen är fler än 10,000,000 – i Sverige, fler än 68,000.  Antalet döda i världen, fler än 500,000 – i Sverige, fler än 5,000. Källa på det är Johns Hopkins University, USA.

Dödssiffrorna är kontroversiella, inget land tycks räkna på samma sätt. Har den insjuknade dött med corona, på grund av corona eller av en rad underliggande sjukdomar? Få obduktioner har hittills gjorts för att fastställa den verkliga dödsorsaken, så ingen vet.

Enligt Socialstyrelsen kan vi få vänta upp till ett år på välgjorda studier för att få ett tillförlitligt svar.

För att få något grepp om coronans proportioner måste man jämföra med tidigare epidemiska utbrott av bakterie- och virussjukdomar. Pesten (digerdöden, bacill) 1350-1720 krävde tiotals miljoner liv. Koleran (bacill) dödade 100 miljoner 1830 -1896. Spanska sjukan (influensavirus A H1N1) med lungsjukdom som liknar coronans förlopp återkom i tre stora vågor 1918-1919 och kan ha krävt 30-100 miljoner människoliv. På 2000-talet: SARS (2003) 800 döda, Svininfluensan (2009) cirka 200,000 döda, MERS (2012-2020) 866 döda, Ebola (2014-2016) 11,325 döda. Källan är WHO.

Coronaviruset Sars-cov-2 är ett RNA-virus i nanostorlek, cirka 150 nanometer och osynligt för ögat. Ett hårstrå är 100,000 nanometer i diameter. Mikrobiologerna är inte ens överens om att det handlar om en levande mikrob. Så vad är det då? En molekyl som inte ens kan föröka sig själv? Som plötsligt muterar till något helt annat och som infekterar sitt offer, tränger in i våra celler, tvingar dem att tillverka nya virusmikrober och sprids till nästa värd – igen – och igen.

Bot mot Sars-cov-2?

Peter C. Gøtzsche
Peter C. Gøtzsche. Pressfoto

Ingen vet, eller man skulle snarare vilja säga: Boten är värre än soten, för att citera professor Peter C. Gøtzsche (som 2020 skrev boken Vacciner – sanning, lögn och kontroverser) i British Medical Journal den 24 mars 2020:

”Jag förstår inte varför coronan är det enda som betyder något när miljoner människor dör av malaria, tbc, hiv eller läkemedel som de inte behöver. Skadorna på våra ekonomier är gigantiska; livskvaliteten har reducerats för miljarder människor.  Konkurser, arbetslöshet, och antidepressiva läkemedel leder till fler självmord”. 

Bland antivirala läkemedel är remdesivir och dexametason mest lovande, särskilt till dem som har behov av syrgasbehandling och även behandling med passiva antikroppar från tidigare sjuka covidpatienter verkar fungera bra.

Vaccin mot Sars-cov-2?

Swisha Christer Nilsson

Vad gäller vacciner som en räddning undan coronan så är tilltron låg hos Gøtzsche:

“…på grund av att viruset ständigt muterar och ändrar skepnad. Man har aldrig påvisat i tillförlitlig forskning att influensavaccin minskar dödligheten”. 

Själv säger han:

“Jag har aldrig blivit vaccinerad mot influensa – och jag är säker på att det aldrig kommer att hända. Flera av mina kolleger som är specialiserade på infektionssjukdomar säger detsamma, och det gör även min hustru som är professor i klinisk mikrobiologi”.

Vågar vi tro på honom?

Text: Christer Nilsson, författare med medicinhistoria som specialitet

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Margareta LundströmD
Margareta Lundström
5 juli 2020 kl 22:39

En mycket bra sammanfattning av fenomenet Corona som ingen av oss undgår att beröras av, även om vi inte blir sjuka i Covid 19.
Själv upplevde jag den så kallade Asiaten 1950-talet- utan att bli sjuk.
Enligt Adam Cwejman i GP från den 27 juni ,så dog omkring 2 miljoner människor av Asiaten 1957 till 1958.
Precis som Cwejman skriver så föranledde denna pandemi inte att samhället stängdes ner eller några andra större ingrepp på vardagslivet gjordes.
Vi fortsatte att att att leva och arbeta som vanligt. Friska människor sattes inte i karantän. Kommer inte ihåg att man satte något hopp till vaccin. Skillnaden på denna och andra pandemier är vår reaktion. Så tror jag att man på 1950-talet ännu inte insett vilken strålande affär vacciner kunde bli.
Instämmer med Gøtzsche inte för vad han säger utan för att jag kommit till samma slutsatser.

Catherine Andersson
Catherine Andersson
Gäst
5 juli 2020 kl 14:25

Tack för intressant info! Har aldrig vaccinerat mig för Influensa och tänker inte göra det heller. Bra att få läsa om dessa frågor på annat håll än på vanliga media som SVT.

Erik Forsman
5 juli 2020 kl 07:50

Några reflektioner: den stora döden under medeltiden (Digerdöden) antas ha tagit av daga ca 25 miljoner personer bara i Europa (var tredje person) och 75 miljoner globalt. Dess spridning kom med dåtidens globalisering med handelsvägarna från Kina via sidenvägen. Digerdöden är kanske mer ett samlingsnamn för olika former av pest: böldpest, lungpest och blodpest. Denna enskilt störst mänskliga katastrof förändrade också människors språk och tankesätt. I dess ställe kom ord som fortfarande används globalt som t ex ordet “karantän” som kommer från franskans “quarantaine” från det italienska uttrycket “quarantena” och betyder “fyrtio dagar”. Uttrycket skapades i Venedig efter ett krav på fartyg som anlänt från fjärran länder, tvingades ligga isolerade i fyrtio dagar innan de släpptes in i hamn. Det är därför inte konstigt att nedärvt i människan skräcken för farsoter sitter mycket djupt i oss.

Enligt PC Jersild är infektionssjukdom TBC (tuberkulos) är den sjukdom som historiskt sett skördat fest offer, då TBC antas följt människan i tusentals, kanske miljoner år?

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
4 juli 2020 kl 19:51

Tack för intressant artikel. Allmänheten behöver veta mer om dessa virus. Jag tror och litar också på Professor Gøtzsche – utan tvekan! Vaccin? Absolut ..inte!!

Maj Rehnberg
Maj Rehnberg
Gäst
4 juli 2020 kl 16:42

Vad säger du Christer Nilsson om att de alternativa medicinerna dödar onda mikrober med frekvenser ?
Jag har precis behandlat min mans Borrelia i min apparat Monikor.

Man kan också ta bort Borrelia med örten ” Kattklo ”

Coronaviruset som upptäcktes 2003 orsakar 10-15 procent av vanliga flunsor. När coronapandemin seglade upp testade jag 7 personer och 5 av dem hade för stor belastning. Utan att de kände av några symtom.

Jag har fått två frekvenser att döda covid-19 med. Men de har bara utprovats på 5 personer.

Aapo Sääsk
Gäst
4 juli 2020 kl 12:27

John Hopkins är knappast en pålitlig källa för information om COVID-19. Dom är partiska.

Conny LundbergD
4 juli 2020 kl 11:49

Mycket framgångsrik behandling av covid-19 har uppnåtts med hjälp av hydroxychloroquine, zink och azithromycin! Även intravenös C-vitaminbehandling har visat goda resultat. Myndighetskällor som referenser är ytterst tveksamma då strategin verkar vara att invänta ett vaccin vars effekter är okända. Ansiktsmasker och sociala avstånd har inga vetenskapliga belägg!
De höga dödstalen verkar bero på ett antal av myndigheter ej noggrant granskade faktorer bl a felaktig eller ingen vård av äldre eller t o m dödshjälp eller respiratorbehandling som har ytterst få överlevande.
Att man från myndigheterna världen över lyckats stänga ned ekonomin kommer sannolikt att leda till större lidande och större dödstal än själva covid-19.

Harriet Larsson
4 juli 2020 kl 10:02

Jag inte bara tror att att prof Peter C. Gøtzsche har rätt, utan är övertygad. Vi skall vara återhållsamma med onödiga vacciner, som t.ex. årlig influenza vaccinering. Visserligen en ståndpunkt av egen erfarenhet, då jag pga av autoimmuna sjukdomar överreagerar mot influenzavaccin och vissa läkemedel, som leder till livsfarlig allergisk chock. Många intensivvårdade patienter med Covid-19 drabbas av en sk. cytokininstorm, dessa inflammatoriska cytokininer/proteiner får immunförsvaret att löpa amok och kan då förstöra kroppens livsviktiga organ. Liknande process äger rum vid svåra SLE-skov. Att styra eller styra om immunsystemets vita blodkroppar är mycket svårt, ingen garanti finns för vad som sedan händer i kroppen. Narkolepsi drabbade borde vara i färskt minne, med pandemrix vaccinet, där Big Pharma kraftigt ökade på sin profit. Jag tror mer på bättre inflammationsdämpande behandlingar än på ett vaccin, för detta oberäkneliga virus.