Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Våra bästa solningstips för att skydda din hud – TV Hälsa

publicerad 30 juli 2020
- TV Hälsa
Solning, solningstips. Foto: Apostolos Vamvouras. Licens: Unsplash.com

SOLNINGSTIPS. Många har gått igenom en självvald corona-karantän. När samhället öppnas upp fylls stränderna och vi tar igen allt vi kan få från UVB- och UVA-strålar, men stanna upp en stund och tänk efter, brunbränd idag, rynkig imorgon?

Text: Berit Kvifte, artikeln har tidigare publicerats i TV Hälsa | Översättning: Madeleine Lidman

Det finns förmodligen nästan inte några försiktighetsåtgärder som du tänker på när solen äntligen dyker upp på himlen. Nästan 90 procent av hudens åldrande beror på solen. Utan solen skulle du inte ha haft en rynka förrän efter 70 års ålder.

olens energi är en förutsättning för liv. Sol och ljus påverkar både humöret och huden och ger de flesta av oss en gyllene färg och ett hälsosamt utseende. Solen gör oss lyckliga och glada. Solen gör oss vänliga, den ger näring åt immunsystemet. Det finns så många fina saker med solen, så varför tänka i så negativa banor? Ja, solen är din vän, men den kan också vara din fiende.

Ackumulerande effekt

Om du fyllt 30 år och läser det här har du antagligen råkat bränna dig på grund av ditt solande, både en eller flera gånger. Kanske blev semestern söderut förstörd, för att du var tvungen att sitta i skuggan halva semesterveckan insvept i kläder och en stor hatt? Vätskande blåsor, värkande hud, flagnande och fläckar. Solbränd, tänker du, men i verkligheten har du gett huden en solskada.

Långvarig exponering av solen, har en ackumulerad effekt så att skador på huden kan utvecklas efter många år i form av rynkig hud och förstadier till hudcancer. Vanlig hudcancer beror på solande under ett långt liv.

Upprepade brännskador på grund av solande, särskilt hos barn och tonåringar, ökar risken för malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer. För några år sedan offentliggjorde Världshälsoorganisationen (WHO) att över 60,000 människor världen över dör av solrelaterade skador.

Vanliga solskador

Förutom hudcancer, som man har blivit bättre på att varna för, finns även andra solskador du kan drabbas av om du inte är försiktig.

Lentigo solaris (leverfläck) är en ljusbrun till medelbrun fläck på hudområden som varit utsatta för sol, oftast i ansiktet, på den övre delen av ryggen, på bröstet och ovansidan av händerna. Fläckarna varierar i storlek från 1 mm till några cm i diameter.

Hudförändringen Lentigo solaris är godartad och har endast kosmetisk betydelse. Fläckarna kan enkelt tas bort med frysbehandling.

Solkeratos (solskadad hud) är relaterad till den totala dosen solande under hela livet och visar sig i form av en röd, torr fläck. De som arbetar utomhus och de som tillbringar mycket fritid utomhus, är mest utsatta.

Solkeratoser förekommer oftast på näsan, överläppen, öronen, handens ovansida, på kindbenen, pannan och i hårbotten hos skalliga personer. Huden blir torr, flagnande, förtjockad, irriterad och röd.

Fläckarna kan bli upp till ett par centimeter stora. De flesta fläckarna är symptomfria, men vissa orsakar klåda eller ömhet/sårighet i huden. Till skillnad från Lentigo Solaris kan Aktinisk Keratos utvecklas till hudcancer över tid, men det är sällsynt.

Fotodynamisk behandling är effektiv och ger goda kosmetiska resultat. Läkemedelsbehandling av solkeratoser fungerar också bra.

Pigmentfläckar, kråksparkar och rynkor uppstår snabbare än du skulle vilja, om du bara ligger i solen utan att vidta några skyddsåtgärder.

Aloe vera. Foto: Magyar. Licens: Pixabay.com
Aloe vera hjälper vid solbränna. Foto: Magyar. Licens: Pixabay.com

Solningstips – Tänk förebyggande

Det krävs inte mycket för att lära sig hantera solen på ett förnuftigt sätt. Solskyddsreglerna är användbara att ha i minnet när du sitter och solar mot en vägg, eller på stranden. De allra flesta tål att vara ute lite grann i solen utan solskyddsmedel, vilket är bra för att ta upp D-vitamin, men var noga med att inte överdriva solandet beroende på vilken hudtyp du har.

Använd solskyddsmedel med skydd för både UVA- och UVB-strålar. Solskyddsmedel är också färskvara, så det du har kvar från förra året kan ge ett sämre skydd än vad faktorn antyder! Applicera mycket, använd minst faktor 15 och upprepa insmörjningen en gång i timmen.

Hoppa över parfym och smink när du solar. Många parfymerade produkter innehåller växtbaserade ämnen och dessa, tillsammans med solen, kan reagera genom att stimulera pigmenteringen så att resultatet kan bli «brunfläckigt».

Du kan med fördel använda betakaroten, som är en blandning av karotenoider, flavonoider, vitaminer och selen, för att undvika soleksem samt förebyggande för både hud och ögon. Det är heller inte någon nackdel att du får i dig viktiga fettsyror som “grundfärg”.

Om olyckan är framme och du har bränt dig, så kan du köpa krämer på apoteket,men är du ute i ödemarken och långt borta från ett apotek, kan du alltid prova några gamla och välkända “husmorsknep”. En av de bästa åtgärderna mot brännskador orsakade av solen, finns i nästan alla hem, nämligen ketchup. Ta fram ketchupflaskan och applicera på huden. Alternativt kan du krossa några tomater i en mixer och låta tomatkrosset täcka huden i en halvtimme, innan du tvättar bort det.

Gurkskivor kan också dämpa solbrännan. Likaså en blandning av 50/50 mjölk och vatten. Blanda ingredienserna och häll över den i en sprejflaska och duscha de brända områdena.

Havreomslag är ett gammalt och välkänt knep. Koka havregryn och vatten till en gröt, kyl av den och täck över de illröda partierna med gröten. Havreomslaget tillför näringsämnen och lindrar smärta.

Läs mer: Sommarmage – Så får du en stabil matsmältning

Helt oöverträffad är dock Aloe vera-gel, men den måste innehålla minst 90 procent aktiva ingredienser. Alternativt kan du ha en Aloe vera-växt på fönsterbrädan som du kan använda. Växten är både dekorativ och användbar. Om du ska använda växten “naturell”, ta ett blad och skär itu på hälften och gnugga sedan på den brända huden.

7 solningstips

  1. Solskyddsmedel bör inte användas för att förlänga vistelsen i solen, utan för att skydda huden när det är omöjligt att undvika solen.
  2. Skydda barnen. De tillbringar ofta mer tid utomhus än vuxna, samtidigt som de tål mindre UV-strålning. Barn under 12 månader ska alltid hållas i skuggan.
  3. Strålningen är som värst mitt på dagen när solen står som högst på himlen. Under perioden två timmar före och två timmar efter denna tid rekommenderar vi att du begränsar vistelsetiden i solen.
  4. Skugga ger en viktig ledtråd när det gäller solförhållandena. Håll ögonen på din egen skugga, om den är kort bör du söka skydd i skuggan.
  5. Skydda dig med rätt kläder. En hatt med ett brett bräde och lösa kläder blockerar strålningen. Välj också solglasögon som skyddar dig från både UVA- och UVB-strålar. Dessa minskar risken för grå starr.
  6. Använd solskyddsmedel med faktor 15 eller mer. Applicera solskyddsmedel varannan timme eller varje gång du badat, tränat eller jobbat.
  7. Undvik att sola i solarium.

 

Text: Berit Kvifte, TV Hälsa

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq