Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Sommarmage – Så får du en stabil matsmältning

publicerad 28 juli 2020
- TV Hälsa
Tarmsystemet - Foto: TV Helse
Tarmsystemet - Foto: TV Helse
Tarmsystemet – Foto: TV Helse

I sommar blir det inte några resor utomlands som i sin tur kan ge magproblem, men även vid inrikes resor kan det uppstå problem med magen under semestern, något vi gärna slipper. Bara det att vi kommer ur vår dagliga rytm och våra rutiner, gör att matsmältningen kan börja krångla.

Text: Birthe Storaker, artikeln har tidigare publicerats i TV Hälsa | Översättning: Madeleine Lidman

Få saker kan förstöra semestern lika mycket som magsmärtor och obehag i samband med matsmältningen. Nya matvanor med sena, ofta större och längre frukostar, sena grillmiddagar, mer alkohol, desserter och drycker, kanske även mindre aktivitet och rörelse och latare dagar. När vi ändrar på både mat och miljö förändras också bakteriefloran i tarmen. Här är tipsen för dig som vill ge magen en lugn sommar.

Det är vanligtvis magen som vi märker av när vi är på semester och reser. Ändrade mat- och dryckesvanor kan orsaka problem med halsbränna, matsmältningsbesvär, buksmärta och uppblåst mage, men det finns mycket du kan göra för att förebygga och även akut hjälp om du märker att magen kommit ur sin vanliga rytm.

Förebygg med mjölksyrabakterier

Mjölksyrabakterier hjälper kroppen att balansera bakteriefloran och främjar normal matsmältning så att du får en bra sommarmage. De goda bakterierna är bra vänner att ha med på resan. Bra balans i tarmbakterierna har visat sig vara viktigare än man tidigare trott, särskilt för att hjälpa kroppen att bli motståndskraftig mot främmande bakterier. En bra idé kan vara att stärka magens eget försvar i god tid före resan, då minskar du risken för att få besvär i form av turistmage. Det finns ett antal produkter på marknaden som det kan vara klokt att börja med, innan du börjar med dina semesterovanor.

Halsbränna och buksmärta?

Det är viktigt att upprätthålla intaget av vätska. Drick mycket vatten, vuxna behöver cirka 1,5-2 liter per dag, kanske mer om det är varmt och du svettas mycket. Men när magvärken redan är ett faktum och halsbränna, ballongmage, magsmärtor – eller till och med matförgiftning och kräkningar och diarré – är ett faktum, då behövs det akut hjälp.

Kiselgelé kan hjälpa dig. Gelén binder gaser och utsöndringsämnen i mag-tarmkanalen och skyddar mag-tarmslemhinnan, vilket har en positiv effekt på flera sorters mag-tarmproblem. Eftersom den är mild och verkar lokalt i magen, kan kiselgel användas både vid akuta och kroniska problem, för tillfällig och långvarig behandling. Den är inte beroendeframkallande för tarmen, vilket betyder att den även kan användas till barn.

Läs mer: Sur mage? – Magsyratillskott kan vara bättre än syraneutraliserande läkemedel

Magens surhet sänks inte av geléerna på samma sätt som med läkemedel. Det innebär att maten fortfarande bryts ned på normalt sätt i magen och näringsämnena kan absorberas i tarmen.

Förstoppad sommarmage?

Försök att hålla dig i rörelse på ett sätt som är fungerar var du än är, att sitta still kan göra så att du blir förstoppad. Dessutom är det viktigt att du försöker gå på toaletten regelbundet. Det är lätt gjort att hoppa över ett toalettbesök, när du till exempel sitter i en bil eller tåg under lång tid, men för långa perioder mellan besöken, kan göra att du blir ännu mer förstoppad.

Att drabbas av förstoppning är mycket obehagligt för de allra flesta och naturligtvis vill du ha en snabb lösning.

  • Genom att kombinera fiberrik frukt som fikon, katrinplommon, rabarber och dadlar, hjälper du avföringen att komma igång och ser till att magen fungerar som den ska.
  • Tillskott av C-vitamin och magnesium kan också vara laxerande.
  • Livsmedel med vitt mjöl som vitt bröd och pasta, ris, te och blåbär är saker du bör undvika för att slippa bli förstoppad.

Text: Birthe Storaker, TV Hälsa

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq