Sommarmage – Så får du en stabil matsmältning

0
171
Tarmsystemet - Foto: TV Helse
Tarmsystemet – Foto: TV Helse

I sommar blir det inte några resor utomlands som i sin tur kan ge magproblem, men även vid inrikes resor kan det uppstå problem med magen under semestern, något vi gärna slipper. Bara det att vi kommer ur vår dagliga rytm och våra rutiner, gör att matsmältningen kan börja krångla.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman

Få saker kan förstöra semestern lika mycket som magsmärtor och obehag i samband med matsmältningen. Nya matvanor med sena, ofta större och längre frukostar, sena grillmiddagar, mer alkohol, desserter och drycker, kanske även mindre aktivitet och rörelse och latare dagar. När vi ändrar på både mat och miljö förändras också bakteriefloran i tarmen. Här är tipsen för dig som vill ge magen en lugn sommar.

Det är vanligtvis magen som vi märker av när vi är på semester och reser. Ändrade mat- och dryckesvanor kan orsaka problem med halsbränna, matsmältningsbesvär, buksmärta och uppblåst mage, men det finns mycket du kan göra för att förebygga och även akut hjälp om du märker att…

Läs hela artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.