Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Läkare: Andningsmask mycket ineffektivt för att fånga upp virus

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 augusti 2020
- NewsVoice redaktion
Dr Ted Noel testar andningsmask. Eget verk.

Läkaren Ted Noel visar att skydd mot virusspridning inte fungerar med en andningsmask. I bästa fall kan ett andningsskydd fånga upp större viruspartiklar (droplets), men merparten passerar både in och ut igenom en andningsmask.

Dr Ted Noel har arbetat som läkare i över 30 år. Han demonstrerar med en så kallad “vape”, en e-cigarett som producerar ånga, hur ångan enkelt passerar igenom de flesta  filtrerande andningsmasker oavsett kvalitet.

Andningsmask utan effekt

Ångan som har en större partikelstorlek än viruspartiklar tränger enkelt rakt igenom andningsmaskernas filter. Med andra ord fastnar inte heller viruset i filtermaterialet. Dessutom passerar mycket av utandningsluften runt andningsskydden.

Dr Ted Noel testar andningsmask. Eget verk.
Dr Ted Noel testar andningsmask. Eget verk.

Det mer avancerade andningsskyddet, en gasmask, låter utandningsluften passera rakt ut via ett valv som öppnar sig med hjälp av en klaff. Det betyder att inte ens en avancerad gasmask skyddar omgivningen.

I bästa fall kan andningsskydden fånga upp droppar (droplets) av saliv hos en person som hostar eller nyser.

“In a study using influenza, masks made from cotton T-shirts “should only be considered as a last resort to prevent droplet transmission from infected individuals.” They were only one third as effective when worn by the sick person as a surgical mask. If you’re sick, they’re better than nothing, but that’s not much.” – Ted Noel

Kirurger använder andningsmask för att skydda sina patienter mot främst bakteriella infektioner och i sammanhanget är det därför viktigt att påpeka att bakterier är betydligt större än viruspartiklar (red anm).

Text: NewsVoice | Källa och komplett video finns på Ted Noels videokanal

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq