Basket växer i Europa och även Sverige

publicerad 31 augusti 2020
- Underhållning @NewsVoice
Basket på Avila Beach, Kalifornien, USA. Foto: Tim Mossholder. Licens: Unsplash.com

Basket har länge varit en av världens absolut största sporter, men i Europa och framför allt Sverige har den ofta hamnat aningen i skymundan. Trenden de senaste åren har dock varit att sporten har ökat allt mer i popularitet. Runt om i Europa är basket nu en av de allra största sporterna, och i många fall är den enbart överträffad av fotbollen. 

Basket har blivit enklare att följa

En anledning till att basketen har fått ett uppsving är den ökade tillgängligheten. De senaste åren har det blivit betydligt lättare att hitta en Basketball stream till både de europeiska toppligorna och stjärnspäckade, amerikanska NBA.

Den utökade möjligheten till att se de bästa spelarna i världen måste ses som en sannolik anledning till att sporten har lyckats locka till sig nya följare i Europa.

De europeiska superligorna

Stora europeiska turneringar som Euroleague Basketball (officiellt Turkish Airlines EuroLeague) och Basketball Champions League har genom framgångsrik marknadsföring och förnyelse lyckats öka sin dragningskraft rejält de senaste åren.

Basketball Champions League etablerades så sent som år 2016, men turneringen som ställer Europas toppklubbar mot varandra har redan lyckats bli en av de mer attraktiva tävlingarna inom europeisk basket. Med hjälp av en tydlig, digital marknadsföringsplattform så har tävlingen etablerat sig som en jätte på bara några få år.

Medan Basketball Champions League spelas genom ett format bestående av gruppspel följt av utslagningsrundor, så spelas Euroleague Basketball sedan några år tillbaka genom ett mer traditionellt seriespel följt av ett slutspel.

Euroleague Basketball har länge varit den mest prestigefyllda turneringen i Europa och trots konkurrensen från Basketball Champions League så har man de senaste åren lyckats växa ordentligt.

Sedan 2015 har intäkterna till Euroleague mer än dubblerats och det är mycket tack vare det utökade mediautrymmet. Även om ligan har en bra bit kvar innan den kan utmana NBA i popularitet – och kanske aldrig kommer att kunna göra det på allvar – så har den åtminstone tagit några stadiga kliv i rätt riktning.

Michael Jordans attraktionskraft åter aktuell

Trots att Michael Jordan pensionerade sig från sporten för gott 2003, så är han fortfarande en av basketens främsta ambassadörer. Jordan har varit en basketikon ända sedan 80-talet, men under våren 2020 så har hans relevans blivit mer påtaglig än på mycket länge.

I april släpptes dokumentärserien The Last Dance som fokuserade på Jordan och Chicago Bulls framgångsrika lag under 90-talet. Avsnitten följdes av miljontals tittare världen över och lär utan tvekan ha gjort så att en och annan funnit en ny kärlek i sporten.

Växande antal utövare i Sverige

Även i Sverige har basketen fått ett märkbart uppsving den senaste tiden, vilket syns på bland annat antalet utövare av i Sverige. I juni rapporterades det att antalet basketspelare har ökat med 13 procent i jämförelse med föregående år. År 2020 finns det över 35 000 registrerade basketspelare i Sverige.

Ökningen i antal utövare är en av många positiva trender inom svensk basket. Både tittarsiffror och publikmängd i samband med landslagsmatcher har också ökat de senaste åren.

I takt med att basket blivit lättare att konsumera så har sporten till synes ökat i popularitet inom Europas gränser. Tittarsiffrorna stiger, antalet utövare ökar och om trenden fortsätter så kommer sporten utan tvekan att cementera sin plats som en regelrätt världsidrott.

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *