FN: Coronarestriktioner leder till hungersnöd som dödar 10,000 barn i månaden

publicerad 3 augusti 2020
- av NewsVoice
UNICEF varnar för hungersnöd pga coronarestriktioner 2020. Foto: UNICEF
UNICEF varnar för hungersnöd pga coronarestriktioner 2020. Foto: UNICEF
UNICEF varnar för hungersnöd pga coronarestriktionerna 2020. Foto: UNICEF

CORONARESTRIKTIONER. Coronarelaterad svält leder till 10,000 barn dör i månaden, varav 50% av dessa dör i Afrika söder om Sahara, enligt FN:s barnfond. Ytterligare 550,000 barn i månaden lider av undernäring.

Coronakrisrelaterad hunger leder till dödsfall av 10,000 fler barn per månad under det första året av pandemin, enligt en studie som publicerats i The Lancet. Studien utfördes av forskare från Johns Hopkins University.

"The unprecedented global social and economic crisis triggered by the COVID-19 pandemic poses grave risks to the nutritional status and survival of young children in low-income and middle-income countries (LMICs).

Of particular concern is an expected increase in child malnutrition, including wasting, due to steep declines in household incomes, changes in the availability and affordability of nutritious foods, and interruptions to health, nutrition, and social protection services." - Johns Hopkins University

De långsiktiga konsekvenserna av undernäring kan leda till flera generationer av människor får fysiskt och psykiskt nedsatta funktioner.

"#COVID19 is disrupting food supplies and confronting us all with a harsh reality: 10,000 more children could die from malnutrition every month this year." - UNICEF

Över hela världen leder coronarestriktioner till att redan hungriga samhällen tippas över kanten ner i massdöd. Byar, skolor, marknader och gårdar isoleras. Människor kan inte sälja egenproducerad mat, köpa mat eller få medicinsk hjälp. Även priserna stiger på eftertraktade varor.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat