FN: Coronarestriktioner leder till hungersnöd som dödar 10,000 barn i månaden

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 augusti 2020
- NewsVoice redaktion
UNICEF varnar för hungersnöd pga coronarestriktioner 2020. Foto: UNICEF
UNICEF varnar för hungersnöd pga coronarestriktioner 2020. Foto: UNICEF
UNICEF varnar för hungersnöd pga coronarestriktionerna 2020. Foto: UNICEF

CORONARESTRIKTIONER. Coronarelaterad svält leder till 10,000 barn dör i månaden, varav 50% av dessa dör i Afrika söder om Sahara, enligt FN:s barnfond. Ytterligare 550,000 barn i månaden lider av undernäring.

Coronakrisrelaterad hunger leder till dödsfall av 10,000 fler barn per månad under det första året av pandemin, enligt en studie som publicerats i The Lancet. Studien utfördes av forskare från Johns Hopkins University.

“The unprecedented global social and economic crisis triggered by the COVID-19 pandemic poses grave risks to the nutritional status and survival of young children in low-income and middle-income countries (LMICs).

Of particular concern is an expected increase in child malnutrition, including wasting, due to steep declines in household incomes, changes in the availability and affordability of nutritious foods, and interruptions to health, nutrition, and social protection services.” – Johns Hopkins University

De långsiktiga konsekvenserna av undernäring kan leda till flera generationer av människor får fysiskt och psykiskt nedsatta funktioner.

“#COVID19 is disrupting food supplies and confronting us all with a harsh reality: 10,000 more children could die from malnutrition every month this year.” – UNICEF

Över hela världen leder coronarestriktioner till att redan hungriga samhällen tippas över kanten ner i massdöd. Byar, skolor, marknader och gårdar isoleras. Människor kan inte sälja egenproducerad mat, köpa mat eller få medicinsk hjälp. Även priserna stiger på eftertraktade varor.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: hungersnöd
Stöd NewsVoice 2024
 • Massmord på gamla människor, vilket sker på en mängd olika vis, ex. medelst dålig kost, är ociviliserat och är en följd av kapitalismens vilja till privatiseringar och vinstmaximering, men massmord på oskyldiga barn är på något vis ännu värre än helt vanlig kortsiktig mänsklig girighet, eftersom den verkar bygga på ren ondska.

  Gamla människor som har haft ett långt rikt liv kan rentutav välkomna döden, även om det rör sig om aktiv dödshjälp p.g.a. dålig beredskap, men barnen ska precis börja sina liv och är oskyldiga till allt det onda vuxna utsätter dem för.

  Det är naturligtvis därför vi ska aldrig skall ha nedstängningar av samhällen, påtvingad övervakning av individer eller tvångsvaccineringar, även om vi uppmuntrar människor att hålla avstånd, använda öppna fria appar och bära bra skyddsmasker som filtrerar luften väl tills riskgrupperna har ett vaccin att tillgå.

  Dålig ekonomi är ett stort hot mot både barnen och mot samhället i sin helhet och det finns givetvis olika anledningar till en dålig ekonomi. Det gäller inte enbart för drabbade delar av Afrika, men även för drabbade barn i Sverige och i vårt allt mer ojämlika otrygga samhälle kan givetvis alla barn drabbas, inte enbart de fattigaste barnen.

  För att undvika nedstängning av samhället kan jag rekommendera alla som vill skydda sig själva och andra att använda en näsduk, som placeras under ett munskydd, vilket gör att luften inte kan passera helt ofiltrerat vid näsan.

  Jag anser själv att det är civiliserat att använda en sådan skyddsmask+näsduk när jag handlar i butiken. Jag kan enbart uppmuntra alla att göra det för barnen skull, eftersom en nedstängning av samhället kan komma att drabba dem väldigt hårt!

  Ociviliserade vuxna, som i sin fullt medvetna kortsiktiga dumgirighet har röstat för absurd tillväxt, ojämlikhet, bombliberalism, ökad segregering, polarisering och sekterism, har ofta förtjänat långsam kvävning till döds, men absolut inte barnen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *