Att resa till Grekland under coronasäsong – Planet var nästan tomt på passagerare

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
uppdaterad Idag 13:00 publicerad 25 augusti 2020
- Torbjörn Sassersson red.
KLM flight KL1581 från Amsterdam till Athen, 22 aug 2020. Foto: NewsVoice.se

NewsVoice reste till ön Samos i Grekland mitt under en extremt fattig turistsäsong. Det holländska flygbolaget KLM flög med en nästan tom Boeing 737. Att resa har blivit dyrt och riskabelt för alla parter: för resenärer, för resebyråer och flygbolag. Vi berättar vad du behöver veta för att resa till Grekland.

KLM flight KL1581, 22 aug 2020. Foto: Torbjörn Sassersson
Flygvärdinnor såg till att andningsmasken täckte hela munnen och näsan. KLM flight KL1581, 22 aug 2020. Foto: Torbjörn Sassersson

NewsVoice startade resan i Stockholm och rutten gick via Amsterdam. KLM:s ångest blir övertydlig sträckan Amsterdam-Athen. En Boeing 737-800 med upp till 186 flygstolar hade endast 32 passagerare under en flygning den 22 aug 2020.

Första försöket att nå Samos var i mitten på mars 2020, men det råkade sammanfalla med samma helg som grekiska myndigheter valde att stänga ned öarna för turism, även om det fortfarande gick att åka ner, på egen risk. Ytterligare två försök med charter gjordes att nå den grekiska ön juni/juli, men flygbolagen valde att ställa in båda dessa flygningar på grund av minimal efterfrågan. Till slut fanns endast en möjlighet kvar och det var att köpa en flygstol och ordna ett eget boende. Valet föll på Airbnb-upplägget som innebär att privatpersoner upplåter sin privatbostad för uthyrning.

Priset blev 5000 kr för en flygstol tur/retur och utöver det en kostnad på 3000 kr för 6 övernattningar i en privatbostad. Det kostade dessutom 1600 kr att erhålla ett PCR-test som visar om en person är smittbärare eller inte av viruset Sars Cov2. Provsvaret får inte vara äldre än 72 timmar och eftersom sträckan Arlanda-Samos tog nästan ett dygn att genomföra (19 timmar) kunde inte testet genomföras tre utan två dagar innan avresa. Provsvaret kommer ett dygn efter provtagning. Det betyder att resenären får veta endast ett dygn innan avresa om denne ens kan starta resan. PCR-testets resultat kontrollerades inte på Arlanda, men på flygplatserna i Amsterdam och Athen.

Pris per person

 • Flygstol: 5000 kr
 • PCR-test: 1600-2500 kr/person, beroende på klinik
 • Eget boende via Airbnb: 3000 kr för en egen villa vid havet (vilket är halva priset jämfört med en normal coronafri turistsäsong)

Totalt 10,000 kr eller mer per person sträckan Stockholm – Amsterdam – Athen – Samos.

Fler formulär som ska fyllas i

Utöver CR-testet måste alla resenärer besvara en PLF (Passenger Locator Form) innan avresa och de grekiska bestämmelserna gör gällande att om denna blankett med tillhörande QR-kod inte kan visas upp riskerar resenären att bötfällas med upp till 5000 Euro (över 50,000 kr). Flygbolaget vill även att resenären fyller i ett formulär samt de grekiska myndigheterna kräver att man intygar att man är frisk med ytterligare ett formulär.

Väl framme i Grekland kan resenären ändå tvingas ställa upp på ett slumpmässigt PCR-test på flygplatsen. Eftersom provsvaret tar något dygn att ta fram måste resenären sätta sig i självkarantän ett dygn innan denne kan lämna sitt hotellrum eller hyrbostad. Detta verkar inte kontrolleras mer än genom stickprov.

Stränderna lika tomma som på 1970-talet? Samos, Ireon, 25 aug 2020 mitt i coronakrisen. Foto: Sassersson
Stränderna lika tomma som på 1970-talet? Samos, Ireon, 25 aug 2020 mitt i coronakrisen. Foto: Sassersson

Det är uppenbar att KLM gick med stor förlust på denna flygning med endast 32 passagerare och 154 tomma stolar motsvarande ett till 83% tomt plan.

Det är lätt att förstå att ingen vill resa under så osäkra omständigheter och till dessa kostnader. Bara tanken att ett PCR-test kan ge fel provsvar ett dygn innan avresa vilket resulterar i att hela resan måste avbokas eller skjutas upp, avskräcker förmodligen de flesta och därav det nästan tomma KLM-planet.

Slutsatsen blir att endast välbärgade personer eller personer som reser i tjänst har råd att ta dessa risker allt medan flygbolagen gör brakförluster.

Text: Torbjörn Sassersson, Samos


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Min upplevelse är i vissa delar lika men i andra helt olika.
  Efter två avbokningar på resor med flygstol till Parga i Grekland i början på september, av Airtours och Apollo, så lyckades vi till slut ta oss hit (är i Parga just nu) med RyanAir till Thessaloniki och därifrån hyrbil ca 4 tim till Parga.
  Öde o konstigt på Landvetter men allt gick smidigt när våra papper med PLF, QR-kod och PCR-test kollades.
  Använde ingen mask på flygplatsen men på flyget var det krav. Däremot fick man äta o dricka utan. Med tanke på att det även här var drygt 30 passagerare av ca 180 platser och alla var testade negativt så kändes allt väldigt säkert och munskyddet var lite av o på.
  Alla passagerare fick göra ett nytt svalgtest på Thessalonikis flygplats som gick väldigt snabbt o smidigt av trevlig personal.
  En timma efter vi landat satt vi i hyrbilen efter att blivit upphämtade av biluthyrningen.
  Kostnader för 14 dagar –
  PCR-test 1950:-
  Flygbiljett inkl incheckat bagage ca 1450:-
  Hyrbil ca 1500:-/pers för två veckor exkl bensin
  Enkelrum ca 6500:-/pers
  Det tog oss 11 timmar från dörr till dörr mot annars ca 8 tim och priset för charterstol blev ungefär samma som de avbokade flygningarna.
  Här i Parga känner jag mig väldigt trygg då alla restauranger, barer, hotell, affärer följer alla restriktioner så gott det går. Däremot undrar jag hur det ska gå när skolorna öppnar på måndag och alla barn från 4 år ska bära ansiktsmask….

 • Spöket bakom Obamas ben på collaget för The Economist 2015 antyder vad det handlar om. Spöket håller i en broschyr som det står ”Holiday” [Semester] på. Är den enda semester, som vanligt folk kommer ha råd med? D.v.s. den som inträffar när de dör? https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2020/06/03/konspirationsteori-visar-omslaget-pa-the-economist-2015-att-fatalet-manniskor-har-planerat-covid-19-sedan-lange/

  Nåväl. Man kan alltid cykla eller segla mot söderhavet med en liten segelbåt, eller rentutav paddla i havskajak eller använda roddbåt. Man behöver varken Rothschild-lyxbåt eller Schwarzenegger-Tesla likt Thunberg.

 • Jag var i helgen på Arlanda och hämtade en kär medmänniska från ett annat land.

  Det var som i en science-fiction-film. Alla som kom ut från “Arrivals” hade mask för munnen.

  Senare erfor jag att det inte var möjligt att följa med på flyget utan att bära mask.

  Vilket bedrägeri!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *