Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Kan melatonin hjälpa vid virusinfektioner?

publicerad 31 augusti 2020
- TV Hälsa
Sömn, sovande kvinna. Foto: FreePhotos. Licens: CC0, Pixabay.com
Sömn, sovande kvinna. Foto: FreePhotos. Licens: CC0, Pixabay.com
Foto: FreePhotos. Licens: CC0, Pixabay.com

Effekten av melatonin som en inflammatorisk hämmare har tidigare testats på djur, men studier på människor har även visat att sömnhormonet kan förhindra skador på celler och vävnader om du drabbas av en inflammation, eller drabbas av annan skadlig påverkan som vid virus.

Text: Berit Kvifte | Översättning Madeleine Lidman

Det var Ismail Gögenur och dr Jacob Rosenberg från den kirurgiska gastroenterologiska avdelningen vid Herlevsjukhuset i Köpenhamn, som i en studie för några år sedan visade att melatonin har en hämmande effekt på blodförgiftning och andra inflammatoriska tillstånd. De två läkarna dokumenterade även att melatonin kan förhindra hjärtskador efter en blodpropp.

TV hälsa har upprepade gånger nämnt effekten av C-vitamin på virus, men det finns flera enkla metoder som kan hjälpa till att påverka virusets påverkan på oss människor.

Studien “…Melatonin som en adjuvant behandling” publicerades den 23 mars i år och drar slutsatsen att melatonin, som inte bara är ett sömnhormon utan en mycket kraftfull antioxidant, också är en antiinflammatorisk molekyl som skyddar mot virus och patogener och därför kan vara användbar vid behandlingen av virus.

Läs hela artikeln i TV Hälsa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: melatonin