Kan melatonin hjälpa vid virusinfektioner?

2
Sömn, sovande kvinna. Foto: FreePhotos. Licens: CC0, Pixabay.com
Foto: FreePhotos. Licens: CC0, Pixabay.com

Effekten av melatonin som en inflammatorisk hämmare har tidigare testats på djur, men studier på människor har även visat att sömnhormonet kan förhindra skador på celler och vävnader om du drabbas av en inflammation, eller drabbas av annan skadlig påverkan som vid virus.

Text: Berit Kvifte | Översättning Madeleine Lidman

Det var Ismail Gögenur och dr Jacob Rosenberg från den kirurgiska gastroenterologiska avdelningen vid Herlevsjukhuset i Köpenhamn, som i en studie för några år sedan visade att melatonin har en hämmande effekt på blodförgiftning och andra inflammatoriska tillstånd. De två läkarna dokumenterade även att melatonin kan förhindra hjärtskador efter en blodpropp.

TV hälsa har upprepade gånger nämnt effekten av C-vitamin på virus, men det finns flera enkla metoder som kan hjälpa till att påverka virusets påverkan på oss människor.

Studien “…Melatonin som en adjuvant behandling” publicerades den 23 mars i år och drar slutsatsen att melatonin, som inte bara är ett sömnhormon utan en mycket kraftfull antioxidant, också är en antiinflammatorisk molekyl som skyddar mot virus och patogener och därför kan vara användbar vid behandlingen av virus.

Läs hela artikeln i TV Hälsa

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Stella Berry Leinonen
Stella Berry Leinonen
Gäst
3 september 2020 kl 10:17

Gpr att få på högkostnad genom recept från din läkare på vårdcentral. Inte så villiga för de trycker hellre på tunga sömnmedel men det går med lite övertygelse.

Abstract

Melatonin is uncommonly effective in reducing oxidative stress under a remarkably large number of circumstances. It achieves this action via a variety of means: direct detoxification of reactive oxygen and reactive nitrogen species and indirectly by stimulating antioxidant enzymes while suppressing the activity of pro‐oxidant enzymes. In addition to these well‐described actions, melatonin also reportedly chelates transition metals, which are involved in the Fenton/Haber–Weiss reactions; in doing so, melatonin reduces the formation of the devastatingly toxic hydroxyl radical resulting in the reduction of oxidative stress. Melatonin’s ubiquitous but unequal intracellular distribution, including its high concentrations in mitochondria, likely aid in its capacity to resist oxidative stress and cellular apoptosis. There is credible evidence to suggest that melatonin should be classified as a mitochondria‐targeted antioxidant. Melatonin’s capacity to prevent oxidative damage and the associated physiological debilitation is well documented in numerous experimental ischemia/reperfusion (hypoxia/reoxygenation) studies especially in the brain (stroke) and in the heart (heart attack). Melatonin, via its antiradical mechanisms, also reduces the toxicity of noxious prescription drugs and of methamphetamine, a drug of abuse. Experimental findings also indicate that melatonin renders treatment‐resistant cancers sensitive to various therapeutic agents and may be useful, due to its multiple antioxidant actions, in especially delaying and perhaps treating a variety of age‐related diseases and dehumanizing conditions. Melatonin has been effectively used to combat oxidative stress, inflammation and cellular apoptosis and to restore tissue function in a number of human trials; its efficacy supports its more extensive use in a wider variety of human studies. The uncommonly high‐safety profile of melatonin also bolsters this conclusion. It is the current feeling of the authors that, in view of the widely diverse beneficial functions that have been reported for melatonin, these may be merely epiphenomena of the more fundamental, yet‐to‐be identified basic action(s) of this ancient molecule.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jpi.12360

Kerstin Unger Salen
Kerstin Unger Salen
Gäst
31 augusti 2020 kl 17:25

Tack för artikeln om Melatonin.Många tror att det endast är ett tillskott man tar för att undvika jetlag men det är sedan länge ett efterforskat ämne. Läs gärna denna studie som publicerats påpub.medi
“Melatonin as an antioxidant: under promises but over delivers”
Russel J Reiter 1 , Juan C Mayo 2 , Dun-Xian Tan 2 , Rosa M Sainz 2 , Moises Alatorre-Jimenez 2 , Lilian Qin 2
Affiliations

PMID: 27500468 DOI: 10.1111/jpi.12360
Det är sedan länge känt och det finns mycket forskning som visar att melatonin verkar som en stark anti-oxidant , att den är anti-inflammatorisk, virushämmande och anti-cancer. I Sverige har man av någon anledning förbjudit melatonin trots att det är tillåtet att säljas på apotek och hälsokostbutiker med en dos av 1,9mg i varje piller. Det kan också köpas i sprayform. Själv köper jag det på LifeExtension Europe och tar det regelbundet varje kväll, minst 5 mg och även i sprayform nu under Covid tider.