Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Katerina Janouch: Medierna behöver en elchocksbehandling

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 augusti 2020
- NewsVoice redaktion
Katerina Janouch. Foto: eget verk

REPLIK. Visst behövs något göras åt den offentliga debatten, men det är inte den alternativa bokmässan som är problemet. Det skriver Katerina Janouch i en replik på Josefin Holmströms krönika ”Sverige behöver gå i parterapi”.

Text: Katerina Janouch | Artikeln har tidigare publicerats i SvD bakom betalvägg

Sverige behöver gå i parterapi. Det skriver Josefin Holmström i SvD och syftar på att det svenska så kallade samtalet har fastnat i “återkommande gräl”. Grälet denna gång är triggat av Den alternativa bok- och mediemässan, för författare som inte är välkomna i etablissemangets arrangemang.

Jag håller med Holmström att något slags vård behövs i den svenska debatten, men inte så mycket parterapi som en elchockbehandling för just de medier som själva i decennier med näbbar och klor kämpat för att upprätthålla en trång, totalitär åsiktskorridor med hjälp av drev, brunsmetning, deplatformering, alltihopa sammanfattat som cancel culture.

Lite självrannsakan vore klädsamt i tider då allt fler lämnar de traditionella medierna eftersom de är trötta på lögner och förföljelse av systemkritiska röster samt skamlös mobbning av människor som söker nya vägar för att de känner sig svikna av de politiska partier som skapat kaos och otrygghet.

Den alternativa bokmässan är en nödvändig reaktion på det mentala förfall som utspelar sig framför våra ögon, där alternativa kanaler inte är själva problemet utan symtom på en dysfunktionell samhällsutveckling, där etablerade medier spelar en framträdande roll då de tystar obekväma röster.

Att sanningen om det svenska tillståndet och det fria ordet anses så pass kontroversiellt i ett samhälle som kallar sig demokratiskt är anmärkningsvärt. Vår bok- och mediemässa med yttrandefriheten som tema är en ypperlig plats att börja samtala seriöst om mediernas roll i den återvändsgränd som Sverige ohjälpligt hamnat i som en konsekvens av Reinfeldts “öppna hjärtan”.


Naturligtvis måste röster utanför åsiktskorridoren kunna ha bokmässa utan att av etablissemanget felaktigt stämplas som “högerextrema” – för inte är vi väl i Polen eller Ungern, två länder som brukar anklagas för åsiktsförtryck?


 

Det borde vara i etablerade mediers intresse att försöka ta reda på VARFÖR en alternativ mässa idag behövs. Allt annat beteende är djupt polariserande och ohederligt.

Gärna terapi, men främst för de verkligetsförnekare som fört svenska folket bakom ljuset med sina offentliga lögner. Mer konstruktivt vore det med en öppen och respektfull dialog.

Text: Katerina Janouch

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq