Det här bör du äta i sommarvärmen – TV Hälsa

publicerad 1 augusti 2020
- TV Hälsa
Sommarmat att äta om det är överhettad. Foto: Mike von. Licens: Unsplash.com

Vid varmt väder är det viktigare än någonsin att dricka tillräckligt med vatten. Hydrering påverkar sinnet, humöret, minnet och inlärning, tankeförmåga och reaktionstid. Även om du bara är lätt uttorkad kan det leda till humörsvängningar och trötthet.

Text: Birthe Storaker, artiklen har tidigare publicerats i TV Hälsa | Översättning: Madeleine Lidman | Foto: Mike von. Licens: Unsplash.com

För idrottare är hydrering viktig, särskilt under heta, fuktiga sommardagar. Barn behöver också vatten, särskilt när de är ute mycket och leker i solen. Att dricka vatten vid olika aktiviteter är mycket viktigt, men också under hela dagen rent generellt är det viktigt för alla, att fylla på med vätska.

Men det är inte bara vatten som hydrerar dig. Andra vätskor som juice, kaffe, te och sportdrycker räknas också. (Kaffe anses inte längre vara en dehydratiserande dryck) och 20 procent av ditt vattenintag kommer från maten du äter…

Läs mer: Periodisk fasta och att detoxa gör dig piggare och lättare

Cantaloupemelon, vattenmelon, bär, tomater, gröna grönsaker – är alla exempel på god näring. Dessa matvaror är även kalorifattiga. De både smakar och mättar bra, de hjälper till en del med hydreringen och de hjälper dig även att kontrollera vikten.

Sammanfattning

Här är tips på vad du kan äta för att få tillräcklig sommarhydrering:

  • Cantaloupemelon, vattenmelon, mango, ananas
  • Jordgubbar, blåbär, björnbär
  • Tomater, broccoli, spenat, morötter, rädisor, gurka, endivesallad, selleri, paprika, squash
  • Äpplen, päron, körsbär, vindruvor, plommon
  • Grapefrukt, apelsin

Text: Birthe Storaker

Källa

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq