Miljontals protesterar i världen mot en påstått geopolitiskt styrd coronaviruskris

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 augusti 2020
- Torbjörn Sassersson
Demonstrationer 1 maj 2020, Berlin. Foto: imengine.public.mhm.infomaker.io

NOTERAT. Kanske 100,000-tals människor samlades under lördagen i Berlin för att protestera mot Tysklands coronavirusrestriktioner som de anser har orwellska motiv. Demonstranterna utropade att slutet av pandemin har kommit medan myndigheter varnar för att epidemin kommer tillbaka.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Demonstranterna bar inte skyddsmasker i någon större utsträckning. Många demonstranter anser att coronakrisen är ett falsklarm, att påtvingad maskanvändning ska stoppas och att ett naturligt försvar mot viruset är bättre än massvaccination.

Polisen svarade med att försöka upprätthålla sociala distansregler och få demonstranterna att bära skyddsmasker utan större framgång. Polismyndigheten uppges nu upprätta ett brottsmål mot arrangörerna. Enligt ABC News stoppade polisen demonstrationen när allt för få ville bära skyddsmask.

Polisen uppskattar att det kom 17,000 demonstranter och att 20,000 personer samlades efter demonstrationen. Jämförande foton (nedan) antyder dock att antalet demonstranter kan vara betydligt högre än vad tyska myndigheterna uppger.

Demonstrationer mot cornarestriktioner första aug 2020 jämfört med Love Parade, 2001 i Berlin. Montage: Millennium Arts

ABC News skriver att protester mot restriktionerna i Tyskland attraherat många “konspirationsteoretiker” och “högerpopulister”, men nämner inget om att en majoritet av demonstranterna sannolikt bara är vanligt folk som bor i Berlin.

Läs mer och se bildreportage: Thousands protest in Berlin against coronavirus restrictions

Den tyska regeringen har lättat på restriktionerna sedan slutet av april, men reglerna för social distansering kvarstår, liksom ett krav på att bära masker i kollektivtrafik och i butiker.

Saskia Esken som är en politisk ledare i det tyska socialdemokratiska ungdomsförbundet i Tyskland skriver på Twitter att demonstranterna är oansvariga.

”De äventyrar inte bara vår hälsa, de äventyrar vår framgång mot pandemin och återuppstarten av ekonomi, utbildning och samhälle. Oansvarigt!”

Berlin, coronademonstration 1 maj 2020. Dump från The Berlin Spectator, Twitter-kanal
Berlin, coronademonstration 1 aug 2020. Dump från The Berlin Spectator, Twitter-kanal

Vissa politiker kallar demonstranterna för “covidiots”. En skribentTimes of Israel uppger att demonstrationen fick stöd av neonazis, men samtidigt kallar demonstranterna de tyska coronarestriktionerna för brunfärgade och auktoritära.

I skärmdumpen ovan från The Berlin Spectators Twitter-kanal uppger den tyska tidningen att demonstrationen i Berlin dominerades av coronaförnekare och nazister, men ser personerna i fotot som Berlin Spectator lägger ut att bestå av nazister? Se förstorat foto [även sparat på Archive.is].

Miljontals vanliga människor runt om i världen – inklusive sammanslutningar av praktiserande läkare – anser att coronarestriktionerna är överdrivna, inte gör nytta och att de tycks vara en del av en geopolitisk omstyrning av hela världssamhället mot en strängare och mer kontrollerad världsordning.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq