Konservativa Amy Coney Barrett blir högsta domare i USA:s högsta domstol

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 september 2020
- Torbjörn Sassersson
Amy Coney Barrett
Amy Coney Barrett
Amy Coney Barrett svärs in som domare i ”Seventh Circuit”, 2017, enligt University of Notre Dame.
Foto: VWEAA, Licens: C BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

NOTERAT. Trumps administration har utsett Amy Coney Barrett (48), som är  konservativ och kristen, att bli högsta domare i USA:s högsta domstol. Valet får stora konsekvenser bla för den liberala abortlagstiftningen i USA. Demokraterna i USA reagerar mycket negativt.

Amy Coney Barrett efterträder den liberala domaren Ruth Bader Ginsburg, som gick bort i förra veckan 87 år gammal. Valet av ny domare innebär att den amerikanska abortlagstiftningen kan ändras och bli mer återhållsam, varnar demokrater och liberaler. Demokraterna vill ändra i abortlagstiftningen så att ett ”dåligt foster” ska kunna aborteras ända fram till födseln och ett beslut om fosteravlivning (infanticide) ska även kunna göras när fostret finns utanför moderns kropp.

”The paediatric neurologist said the measure allowed termination ”in cases where there may be severe deformities” or when there is a ”foetus that’s not viable” outside the womb.””Virginia late-term abortion bill labelled ’infanticide'”, BBC

Demokraterna kopplar samma denna liberala lagstiftning med kvinnans jämlikhet och empati, medan många republikaner menar att det handlar om att denna liberala syn snarare är morbid, egocentrisk och i praktiken kan missbrukas på ett oansvarigt och impulsivt sätt.

”Om liberaler faktiskt brydde sig om att stärka kvinnor, skulle de applådera åt domare Amy Coney Barrett – en arbetande mamma med oklanderlig juridisk meritförteckning – och inte förnedra henne genom att attackera hennes kristna tro”, twittrade Sarah Huckabee Sanders, tidigare pressekreterare i Vita Huset, enligt Aftonbladet.

Infowars och Daily Mail skriver om hur en Tik Tok-trend som promotar fria aborteringslagar går ut på att kasta barn medan mödrar sjunger en aborteringssång. Konservativa anser istället att Tik Tok-trenden indikerar hur oansvarigt fria aborteringslagar betraktas av de liberala, medan mer seriösa förespråkarna för abortering hävdar att mycket lidande kan undvikas om ett vanskapt eller svårt skadat foster aborteras, även sent under graviditeten.

Demokraternas önskemål var att skjuta upp valet av ny högsta domare i högsta domstolen till efter nästa USA-val, men mest för att vinna tid, menar kritiker. Barrett kommer att sitta kvar på posten livet ut enligt praxis i USA. Det kan handla om 40 år.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq