AstraZenecas vaccinstudie på Covid-19 bromsas på grund av allvarliga biverkningar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 september 2020
- NewsVoice redaktion
Ben Swann, 12 aug 2019. Pressfoto: TruthinMedia.com

NOTERAT. AstraZeneca har tvingats bromsa utvecklingen av ett coronavaccin efter att allvarliga biverkningar uppstått hos en testperson som utvecklade transverse myilitis, dubbelsidig inflammation av ryggraden, en neurologisk sjukdom där myelinet som skyddar nerverna skadas. Tillståndet kan leda till förlamning.

Ben Swann som följt upp massmediernas respons och konstaterar att många artiklar försöker vända det misslyckade försöket till dess motsats genom att hävda att bromsandet bevisar att AstraZeneca tagit ett seriöst ansvar genom att tillfälligt stoppa försöken och därmed visas att bolaget sätter säkerheten främst.

Vissa massmedier försöker även normalisera riskerna med vaccin med motiveringen att alla vacciner alltid kommer att orsaka ”smärta” för vissa personer, enligt olika läkare och forskare som citeras. Dessa ”experter” menar att nyttan alltid är större än riskerna och att det därför är okay att acceptera negativa reaktioner.

Ben Swann avslutar sitt inslag med att berömma den svenska coronamodellen som har varit mycket effektiv. Den har inte påtvingat befolkningen en massiv lockdown, stränga karantänsregler, auktoritär social distansering och obligatorisk användning av andningsmasker. Den svenska ekonomin har därför inte kraschat som i andra länder.

I USA vill många institutioner inte lyfta restriktionerna trots att det bevisen framkommit att hårda regleringar inte har en gynnsam effekt för samhället.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq