Svensk akutsjukvård sämst i Europa? Fick vänta 12 timmar med blodpropp

Dyra skyltar döljer inte människoföraktet på akuten!

Publicerad

Författare

Ämne

Akuten på Södersjukhuset (SöS) kan inte kallas akutsjukvård. Patienter tvingas vänta – akut sjuka – under många timmar utan några besked alls. Det berättar Morgan som fick vänta 12 timmar med en potentiellt livshotande blodpropp.

Sjukhuspersonal på SöS medger att i andra EU länder får akut vårdsökande personer träffa en läkare efter högst några timmar. I Sverige ökar väntetiderna trots nybyggnationer. Det saknas tom saknas system för att visa patienter var de finns i kön till läkaren.


Alla prover på mig tog personalen ute bland väntande patienter och det var blodfläckar på golvet där de placerade mig efter de första 5 timmarna. Jag tvingades vänta över 12 timmar på ett ”modernt” och nybyggt sjukhus för en bedömning och sedan behandling för en förmodad blodpropp som kunde ha varit livsfarlig.


Hittade äldre dam med vätskebrist vid toaletterna

Jag fick inga klara besked om väntetid eller plats i kön. Man tvingas ständigt behöva fråga personal. Varför finns inget system som visar vilken plats man har i väntan på läkare? Försökte sova i en öppen sal med fullt starkt vitt ljus ifrån taket liknande en operationssal. En knarkare gick runt bland folk som behövde vila. De pratades högt om varför han inte var först, Mannen gick på alla i personalen. Ska vi andra behöva göra likadant för att få lite uppmärksamhet?

Jag gick på toaletten och där satt en stackars dam med påse för vätskebrist och väntade på att få lite hjälp att gå tillbaka till sin säng. Så självklart ledde jag henne väldigt försiktigt dit.

Varför finns bara varuautomater att tillgå för fika och renklämma? Viktigt att försöka må bra i miljön på akuten så ett bemannat fik hade gett bättre och trevligare stämning än känslan av ett nedlagt köpcentrum i forna DDR.

Först efter 14 timmar fick jag en fastställd diagnos på akuten. Detta på en nybyggd akutavdelning som tar emot flest patienter i hela landet, Södersjukhuset SöS på Södermalm i Stockholm.

Lagen om vårdgaranti har den upphävts?

Vem är egentligen ansvarig för denna mycket dåliga patient behandling? Vi har alla solidariskt betalt väldigt mycket skatt efter egen förmåga för att kunna lita på att få hjälp när kroppen säger ifrån.

Tyvärr verkar prioriteringar vara på en yttre flott miljö än personal. Jag tycker synd om de som tvingas arbeta i en dysfunktionell miljö som SöS-akuten. Facket borde agerat från början, men de har tydligen egna intressen att värna om. Att inte behöva vänta mer än tre timmar på läkare är ett rimligt krav idag med tanke på budget.

Folkets representanter har idag blivit viktigare än väljarna och utvecklat en ny politisk adel som vi bör avsätta. Politikerna själva, ja de får snabb hjälp på sina privata sjukhus. Att vi behandlas så här beror på att politiker fått hållas. Folk protester inte på riktigt. Så bryr du dig? En dag ligger du själv där och är hjälplös.

Signatur: Morgan

14 KOMMENTARER

 1. Från flera välrenommerade personer (bl.a. Sjuksyster som slutat) har jag hört att: kommer det någon från ”någon nyanländ nation”
  så kommer de inte ensamma. De kommer många släktingar och kompisar. Och de vill inte vänta. I så fall kan det bli våldsamt.
  Av den anledningen så plockas dessa patienter in först av alla. Jag har också hört att personalen har överfallsalarm och i vissa fall så finns det väktare närvarande i våra väntrum. En släkting med ett armbrott fick vänta i 13 timmar medans dessa andra, bråkiga patienter plockades in till en läkare, bara för att avstyra bråk och våldsamheter.
  En fråga: Hur många av vår sjukhuspersonal slutar på grund av dessa händelser???

 2. Jag minns mitt besök på SöS år 2012. Hade en akut ögoninfektion. Var orolig för att förlora ögat. Så illa var det. Fick vänta i minst 4 timmar.

  Min ena son hade en kort tid innan legat inlagd en hel vecka på SöS för ögoninfektion. Läkarna befarade att hans öga kunde förloras. Det gick bra.

  En sjuksköterska fnissade lite åt min desperation. Fick antibiotika och även mitt öga räddades, men jag undrar hur det gick för den äldre kvinnan som låg på rygg i en korridor med konstant vidöppen mun. Jag tror hon led av akut vätskebrist. Hon verkade vara övergiven.

  Korridorerna var skitiga. De enda mat som fanns för de som väntade i evigheter på akutvård var en varuautomat med mazarin, Coca cola och Snickers etc.

 3. På Huddinge sjukhus har jag fått väntq 14 timmar för att träffa läkare, flera gånger, ganska normalt. Snabbare är mer undantag.

 4. Exakt så är det på SÖS!
  Min svåger som bor i södra Sthl fick vänta >12 timmar i en korridor på akuten, svårt sjuk utan hjälp. ”Helvetes djävlar,” utbrast en av hans söner, ”här har farsan betalt skatt i hela sitt liv och får ligga i en korridor…” Kaos var milt uttryckt.
  Min svärson med tumörer i tarmen fick vänta > 6 månader för sin andra operation, som krävde specialistkompetens, en tung väntan.
  Hur många som nu väntar på op vet nog ingen, med denna corona-vårdskuld.
  Alla minns väl Annika Strandhäll som ständigt upprepade att vi har en sjukvård i världsklass, att få kommer fram till den i tid nämnde hon inte. Däremot skyllde hon oss pensionärer för att överbelasta vården, att den humanitära stormakten har välkomnat 2 miljoner invandrare med stora vårdbehov, nämnde hon inte heller. Regeringens humanitet är mycket selektiv.

  • Man kan åka till Finland för att få vård. Dom EU medlemmar. Där har man inga som helst köer. Man kan söka vård var som helst i EU om man inte får den här. Men det bästa är naturligtvis att byta ut den här regeringen som dränerar landet på vår välfärd.

 5. Man tar sig för pannan ! Löfven försöker slå i oss att vi har en sjukvård i världsklass. Istället är den världskass. Vi ska ha EU:s lägsta arbetslöshet, nu har vi den högsta arbetslösheten i EU. Vi skulle ha en skola i världklass, en skola för all. Men det blev en skola för ingen. Vi har 6000 döda av Corona epidemin samtidigt som Finland har 300 likson Norge några hundratal. Ändå hävdar Stefan Löfven att vi har gjort rätt. Alla andra har tydligen då gjort fel ? Den här statsministerna är dum som ett spån. Det alla andra ser komma, då ser han ingenting, han fattar noll denne man. Jag tror att det bästa för Sverige vore om han antingen gick tillbaka och började svetsa igen, eller går i pension. Där kan han inte göra mer skada än vad som redan är gjort. Nu har den svenska handikappade sjukvården fyrdubblat köerna till operation vilket innebär att fler kommer att få lida och en del andra kommer ocks att dö på grund av den svenska regeringens slapphet och flathet. Jag betraktar JÖK-partierna som Sverigeförstörande idioter som inte ser det komma. Nu måste dom bort från makten, nu måste vi vända på skutan, annars flyttar jag till Polen eller Ungern som tar hand om sitt folk.

 6. Jag kan jämföra detta kaos i Sverige med den sjukvård som finns i Portugal där jag bor. Min fru har gjort två canceroperationer sen april. Detta mitt under coronapandemin. Min dotter har gjort sina cancerundersökningar som vanligt trots att Portugal har samma coronaproblem som Sverige.
  Dessutom har min fru varit på ett otal undersökningar som CT, MR och PET röntgen. Inget har blivit åsidosatt trots coronan. Och varje gång du besöker sjukhuset görs en coronatest på dig. Men här finns inga skjutna offer att ta hand om. Inga klanstormande gäng som ska in på sjukhusen.
  Till Rolf Sjöwall. Löfven kan inte svetsa. Han klarade inte av licenstestet. Han har ingen utbildning, därför var enda alternativet att bli statsminister.
  Och där har han lyckats med sitt uppsåt. På rekordtid har han lyckats förstöra ett land till en sophög som nu bebos av uteliggare och kriminella.
  Man brukar säga att P.A. Hansson byggde folkhemmet, Ingvar Kamprad inredde det och Löfven raserade det.

 7. Jag råkade ut för en multipel olycka och låg i skogen utan att kunna röra nigit flera timmar. Till slut kom ambulans och transport rill SÖS. Fick ligga – orörlig – sång i korridoren på akuten mer än 12-13 timmar utan att träffa någon sköterska eller läkare. Korsband helt av i knä, fraktur och massa övriga skador på samma ben och krossad bruten arm. Ingen dryck, smärtlindring eller förfrågan om ”läget”. Kraftiga smärtor. Inneliggande nästan 4 månader samt mer än 4 månader rehab. Katastrof!

 8. Vi kan bara konstatera, att vi som folk är dårar i att ha valt förtroendevalda mot oss själva… -Inget av de invalda partierna i riksdag, regioner och kommuner bör ha plats där. -Vi behöver Nordiska Motståndsrörelsen och bör alla ansluta oss till den, verka i den och invälja representanter från den! – Det är för närvarande vårt enda hopp!

 9. Hej,

  Tyvärr så dog min Pappa (Morgan) den 22/9. Vet inte nu om läkarna missade något vid undersökningen. Han gick bort av en hjärnblödning..
  Hade hoppats på att han hade fått mer hjälp direkt så att det här kunde undvikts..

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Mer läsning

Claire Poché, MD, Oregon Health Authority 14 oktober 2020. Foto: Oregon Public Health Division

”Clown” från Oregons hälsomyndighet listar dödsfall i Covid-19

https://www.youtube.com/watch?v=dPn6fT6BrcQ VÄRLDEN. Ett hälsoombud på Oregons hälsomyndighet i USA läste upp de senaste dödssiffrorna i Covid-19 sminkad till clown. Det var läkaren dr Claire Poché...
Jordan B. Peterson, Foto: Gage Skidmore/CC BY-SA 2.0

Jordan P. Peterson är tillbaka efter allvarlig läkemedelsskada

https://www.youtube.com/watch?v=6_6zwVNn88o PERSONLIGHETER. Jordan P. Peterson berättar om hur han skadades allvarligt av bensodiazepiner. Peterson fick allvarliga utsättningsymptom när han försökte sluta använda läkemedlet han tog.  Jordan...
African woman. Foto: Afsafrica.org

Upploppen i Afrika handlar om geopolitik och konstruerad matbrist

https://www.youtube.com/watch?v=qc92fvDYqiY ANALYS. En privat video visar kravaller i Jos town i Nigeria. Enligt vissa källor handlar det om matbrist som en konsekvens av coronarestriktioner medan...
Klienter diskuterar med en läkare om tvångsvaccinering - Bild: Crestock.com

Svenska vaccinationsviljan näst sämst av 8 testländer i Europa

Forskare studerar den svenska vaccinationsviljan vilken minskat under coronakrisen. Sverige är näst sämst i klassen.
Tege Tornvall, eget verk

Tege Tornvall: Sveriges bilägare svarar för det mesta av landets persontransporter

TEKNIK. Vilket transportmedel går när man vill, vart man vill, vilken väg man vill, med vilka stopp eller omvägar man vill och med vilka...
Robert F. Kennedy Jr. Photo: Own work. License: Wikimedia Commons,CC BY-SA 4.0

An International Message of Hope for Humanity from Robert F. Kennedy, Jr.

https://www.youtube.com/watch?v=NpMWDCX1yMI "The only way we can win the battle is with democracy." By Children's Health Defense Team | This work is reproduced and distributed with the...
Dan Ahlmark, ekonomie licentiat samt jur.- och fil. kand. Foto: Realia Förlag. Retusch: NewsVoice.se

USA-valet 2020 kan forma USA och Väst i generationer – Dan Ahlmark analys

Demokraterna försöker återta en maktposition. USA-valet 2020 kan vara av fundamental betydelse för USA:s och västländernas framtid.
Hunter Biden, Joe Biden (foto: Ben Stanfield). Nationella Kongressen, Kinesiska Kommunistpartiet (foto: Dong Fang, Public Domain)

Sexfällor, spionage, mutor, mediakontroll – Så ska Kina splittra USA

VÄRLDEN. Det kinesiska kommunistpartiet (KKP) anklagas i dagarna för att försöka manipulera högt uppsatta personer i USA genom att iscensätta sexfällor. Sexvideos och sexfoton...
NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser av händelser i samhället och världen.