Svensk akutsjukvård sämst i Europa? Fick vänta 12 timmar med blodpropp

Dyra skyltar döljer inte människoföraktet på akuten!

Publicerad

Författare

Ämne

Akuten på Södersjukhuset (SöS) kan inte kallas akutsjukvård. Patienter tvingas vänta – akut sjuka – under många timmar utan några besked alls. Det berättar Morgan som fick vänta 12 timmar med en potentiellt livshotande blodpropp.

Sjukhuspersonal på SöS medger att i andra EU länder får akut vårdsökande personer träffa en läkare efter högst några timmar. I Sverige ökar väntetiderna trots nybyggnationer. Det saknas tom saknas system för att visa patienter var de finns i kön till läkaren.


Alla prover på mig tog personalen ute bland väntande patienter och det var blodfläckar på golvet där de placerade mig efter de första 5 timmarna. Jag tvingades vänta över 12 timmar på ett “modernt” och nybyggt sjukhus för en bedömning och sedan behandling för en förmodad blodpropp som kunde ha varit livsfarlig.


Hittade äldre dam med vätskebrist vid toaletterna

Jag fick inga klara besked om väntetid eller plats i kön. Man tvingas ständigt behöva fråga personal. Varför finns inget system som visar vilken plats man har i väntan på läkare? Försökte sova i en öppen sal med fullt starkt vitt ljus ifrån taket liknande en operationssal. En knarkare gick runt bland folk som behövde vila. De pratades högt om varför han inte var först, Mannen gick på alla i personalen. Ska vi andra behöva göra likadant för att få lite uppmärksamhet?

Jag gick på toaletten och där satt en stackars dam med påse för vätskebrist och väntade på att få lite hjälp att gå tillbaka till sin säng. Så självklart ledde jag henne väldigt försiktigt dit.

Varför finns bara varuautomater att tillgå för fika och renklämma? Viktigt att försöka må bra i miljön på akuten så ett bemannat fik hade gett bättre och trevligare stämning än känslan av ett nedlagt köpcentrum i forna DDR.

Först efter 14 timmar fick jag en fastställd diagnos på akuten. Detta på en nybyggd akutavdelning som tar emot flest patienter i hela landet, Södersjukhuset SöS på Södermalm i Stockholm.

Lagen om vårdgaranti har den upphävts?

Vem är egentligen ansvarig för denna mycket dåliga patient behandling? Vi har alla solidariskt betalt väldigt mycket skatt efter egen förmåga för att kunna lita på att få hjälp när kroppen säger ifrån.

Tyvärr verkar prioriteringar vara på en yttre flott miljö än personal. Jag tycker synd om de som tvingas arbeta i en dysfunktionell miljö som SöS-akuten. Facket borde agerat från början, men de har tydligen egna intressen att värna om. Att inte behöva vänta mer än tre timmar på läkare är ett rimligt krav idag med tanke på budget.

Folkets representanter har idag blivit viktigare än väljarna och utvecklat en ny politisk adel som vi bör avsätta. Politikerna själva, ja de får snabb hjälp på sina privata sjukhus. Att vi behandlas så här beror på att politiker fått hållas. Folk protester inte på riktigt. Så bryr du dig? En dag ligger du själv där och är hjälplös.

Signatur: Morgan

Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe


Mer läsning

Alla älskar fotboll. Foto: Ann Ros Licens: Pixabay

Alla älskar fotboll

0
Fotboll är en av världens mest populära idrotter. Fotbollens historia går tillbaka långt, ända till det antika Grekland där man spelade något som i...
TTX Report 2021. Källa: nti.org

Gates Foundation, WHO och läkemedelsbolagschefer deltog 2021 i apkopp-pandemisimulering

2
VACCININDUSTRIN. Världshälsoorganisationen (WHO) höll den 20:e maj ett krismöte för att diskutera utbrottet av apkoppor efter att blott 100 fall rapporterats i 12 länder....
Dr Joseph Mercola. Pressfoto

Were Soaring Gas Prices and Economic Collapse Planned?

1
In the featured video, Chris Martenson, Ph.D., reviews why he’s giving up on “the idea that our leaders in charge are going to get...
Jan Norberg (selfie, 2020) och Magnus Sjödin (dump från Timbro.se, foto: Fredrik Persson, TT). Montage: NewsVoice

Alice Teodorescu Måwe slipar knivarna inför valet 2022

4
VALET 2022. Jag läste nyligen en artikel signerad Alice Teodorescu Måwe och vet man inte bättre vad som händer inom de moderata Stockholmskotterierna så...
Global Covid Summit, 11 maj 2022.

17000 läkare: Brott mot mänskligheten gällande massvaccinationerna mot Covid-19 måste uppmärksammas

12
INTRO. Ett gemensamt videouttalande (11 maj) som representerar 17 000 läkare och medicinska forskare slår fast att nödläget i USA måste avslutas, att vetenskaplig...
Grönskande skog vid flod. Foto: Lutz Dieckmann. Licens: Pixabay.com

Oröjda skogar brinner lättare

1
NATUREN. I svenska media debatteras våra skogar. Men sällan utifrån att de skall förse oss och mänskligheten i övrigt med nyttiga råvaror. Oftare för...
Svenja Schulze. Pressfoto: BPA, Steffen Kugler

Tysk minister: Världen är på väg in i svält och akut livsmedelskris

7
VÄRLDEN. Världen är på väg in i en akut livsmedelskris på grund av eskalerande matpriser och Ukrainakriget, enligt ett uttalande av Tysklands ekonomiska samarbets-...
Dr. Robert Malone, March 26, 2022. Photo: Bright Light News

Dr Robert Malone om Pfizer-dokumenten och bevis på kardiotoxicitet, fosterskador och dödlighet av covidvaccinerna

6
COVID-19. Vaccintillverkarna "kände till många av dessa risker och biverkningar ... och avslöjade dem ändå aldrig formellt för patienterna", säger mRNA-vaccinpionjären dr Robert Malone. Epoch...
NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.

15 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest
15 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ida Rejler
Ida Rejler
Gäst
27 november 2020 kl 05:14

Ja så tragisk utveckling som skett i Sverige. Har vi ens en chans att vända den? Jag känner mig alltmer tröstlöst över läget.. Så oerhört mörk utveckling.. Fick själv vänta 12 h på akuten förra veckan.. Misär precis som vid tidigare tillfällen jag uppsökt den. Inga besked. Patienter ligger och skriker i väntrum.. Hur kunde vi låta det bli så här? Hur klarar läkarna att jobba under dessa premisser? Varför gör de/vi inte uppror/protesterar mer högljutt?..

Fredrik Larsson
Fredrik Larsson
Gäst
26 september 2020 kl 16:10

Hej,

Tyvärr så dog min Pappa (Morgan) den 22/9. Vet inte nu om läkarna missade något vid undersökningen. Han gick bort av en hjärnblödning..
Hade hoppats på att han hade fått mer hjälp direkt så att det här kunde undvikts..

Peter Wehlin
Peter Wehlin
Gäst
25 september 2020 kl 15:23

Vi kan bara konstatera, att vi som folk är dårar i att ha valt förtroendevalda mot oss själva… -Inget av de invalda partierna i riksdag, regioner och kommuner bör ha plats där. -Vi behöver Nordiska Motståndsrörelsen och bör alla ansluta oss till den, verka i den och invälja representanter från den! – Det är för närvarande vårt enda hopp!

Ann Fransson
Ann Fransson
Gäst
22 september 2020 kl 20:13

Jag råkade ut för en multipel olycka och låg i skogen utan att kunna röra nigit flera timmar. Till slut kom ambulans och transport rill SÖS. Fick ligga – orörlig – sång i korridoren på akuten mer än 12-13 timmar utan att träffa någon sköterska eller läkare. Korsband helt av i knä, fraktur och massa övriga skador på samma ben och krossad bruten arm. Ingen dryck, smärtlindring eller förfrågan om ”läget”. Kraftiga smärtor. Inneliggande nästan 4 månader samt mer än 4 månader rehab. Katastrof!

Bo Persson
Bo Persson
Gäst
21 september 2020 kl 11:22

Jag kan jämföra detta kaos i Sverige med den sjukvård som finns i Portugal där jag bor. Min fru har gjort två canceroperationer sen april. Detta mitt under coronapandemin. Min dotter har gjort sina cancerundersökningar som vanligt trots att Portugal har samma coronaproblem som Sverige.
Dessutom har min fru varit på ett otal undersökningar som CT, MR och PET röntgen. Inget har blivit åsidosatt trots coronan. Och varje gång du besöker sjukhuset görs en coronatest på dig. Men här finns inga skjutna offer att ta hand om. Inga klanstormande gäng som ska in på sjukhusen.
Till Rolf Sjöwall. Löfven kan inte svetsa. Han klarade inte av licenstestet. Han har ingen utbildning, därför var enda alternativet att bli statsminister.
Och där har han lyckats med sitt uppsåt. På rekordtid har han lyckats förstöra ett land till en sophög som nu bebos av uteliggare och kriminella.
Man brukar säga att P.A. Hansson byggde folkhemmet, Ingvar Kamprad inredde det och Löfven raserade det.

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
Reply to  Bo Persson
21 september 2020 kl 12:58

Håller med till 100 %, en fråga dock m a a att Löfvén raserade Sverige.

Vem ställer honom inför rätta??

Rolf Sjöwall
Rolf Sjöwall
Gäst
20 september 2020 kl 12:29

Man tar sig för pannan ! Löfven försöker slå i oss att vi har en sjukvård i världsklass. Istället är den världskass. Vi ska ha EU:s lägsta arbetslöshet, nu har vi den högsta arbetslösheten i EU. Vi skulle ha en skola i världklass, en skola för all. Men det blev en skola för ingen. Vi har 6000 döda av Corona epidemin samtidigt som Finland har 300 likson Norge några hundratal. Ändå hävdar Stefan Löfven att vi har gjort rätt. Alla andra har tydligen då gjort fel ? Den här statsministerna är dum som ett spån. Det alla andra ser komma, då ser han ingenting, han fattar noll denne man. Jag tror att det bästa för Sverige vore om han antingen gick tillbaka och började svetsa igen, eller går i pension. Där kan han inte göra mer skada än vad som redan är gjort. Nu har den svenska handikappade sjukvården fyrdubblat köerna till operation vilket innebär att fler kommer att få lida och en del andra kommer ocks att dö på grund av den svenska regeringens slapphet och flathet. Jag betraktar JÖK-partierna som Sverigeförstörande idioter som inte ser det komma. Nu måste dom bort från makten, nu måste vi vända på skutan, annars flyttar jag till Polen eller Ungern som tar hand om sitt folk.

Harriet Larsson
Gäst
19 september 2020 kl 18:17

Exakt så är det på SÖS!
Min svåger som bor i södra Sthl fick vänta >12 timmar i en korridor på akuten, svårt sjuk utan hjälp. “Helvetes djävlar,” utbrast en av hans söner, “här har farsan betalt skatt i hela sitt liv och får ligga i en korridor…” Kaos var milt uttryckt.
Min svärson med tumörer i tarmen fick vänta > 6 månader för sin andra operation, som krävde specialistkompetens, en tung väntan.
Hur många som nu väntar på op vet nog ingen, med denna corona-vårdskuld.
Alla minns väl Annika Strandhäll som ständigt upprepade att vi har en sjukvård i världsklass, att få kommer fram till den i tid nämnde hon inte. Däremot skyllde hon oss pensionärer för att överbelasta vården, att den humanitära stormakten har välkomnat 2 miljoner invandrare med stora vårdbehov, nämnde hon inte heller. Regeringens humanitet är mycket selektiv.

Rolf Sjöwall
Rolf Sjöwall
Gäst
Reply to  Harriet Larsson
20 september 2020 kl 17:26

Man kan åka till Finland för att få vård. Dom EU medlemmar. Där har man inga som helst köer. Man kan söka vård var som helst i EU om man inte får den här. Men det bästa är naturligtvis att byta ut den här regeringen som dränerar landet på vår välfärd.

Stig Rydmark
Stig Rydmark
Gäst
19 september 2020 kl 16:40

På Huddinge sjukhus har jag fått väntq 14 timmar för att träffa läkare, flera gånger, ganska normalt. Snabbare är mer undantag.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
19 september 2020 kl 16:00

Jag minns mitt besök på SöS år 2012. Hade en akut ögoninfektion. Var orolig för att förlora ögat. Så illa var det. Fick vänta i minst 4 timmar.

Min ena son hade en kort tid innan legat inlagd en hel vecka på SöS för ögoninfektion. Läkarna befarade att hans öga kunde förloras. Det gick bra.

En sjuksköterska fnissade lite åt min desperation. Fick antibiotika och även mitt öga räddades, men jag undrar hur det gick för den äldre kvinnan som låg på rygg i en korridor med konstant vidöppen mun. Jag tror hon led av akut vätskebrist. Hon verkade vara övergiven.

Korridorerna var skitiga. De enda mat som fanns för de som väntade i evigheter på akutvård var en varuautomat med mazarin, Coca cola och Snickers etc.

Anders Wiman
Gäst
19 september 2020 kl 15:50

Från flera välrenommerade personer (bl.a. Sjuksyster som slutat) har jag hört att: kommer det någon från “någon nyanländ nation”
så kommer de inte ensamma. De kommer många släktingar och kompisar. Och de vill inte vänta. I så fall kan det bli våldsamt.
Av den anledningen så plockas dessa patienter in först av alla. Jag har också hört att personalen har överfallsalarm och i vissa fall så finns det väktare närvarande i våra väntrum. En släkting med ett armbrott fick vänta i 13 timmar medans dessa andra, bråkiga patienter plockades in till en läkare, bara för att avstyra bråk och våldsamheter.
En fråga: Hur många av vår sjukhuspersonal slutar på grund av dessa händelser???

Pia Hopkins
Pia Hopkins
Gäst
19 september 2020 kl 15:49

Och de höga vederbörande som bestämmer har förstås privat sjukvård själva.

Anders Arlborg
Gäst
19 september 2020 kl 15:36

Skulle aldrig ha åkt till SÖS det finns ju fler sjukhus i Stockholm.

Lotta
Lotta
Gäst
Reply to  Anders Arlborg
21 september 2020 kl 19:15

[Kommentar raderad. Tyvärr släpper vi endast igenom kommentarer med korrekt för- och efternamn samt fungerande e-post]

15
0
Kommentera gärnax
()
x