Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Svensk akutsjukvård sämst i Europa? Fick vänta 12 timmar med blodpropp

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 september 2020
- NewsVoice redaktion
Morgan Larsson, 2019 juni - Privat foto

Akuten på Södersjukhuset (SöS) kan inte kallas akutsjukvård. Patienter tvingas vänta – akut sjuka – under många timmar utan några besked alls. Det berättar Morgan som fick vänta 12 timmar med en potentiellt livshotande blodpropp.

Sjukhuspersonal på SöS medger att i andra EU länder får akut vårdsökande personer träffa en läkare efter högst några timmar. I Sverige ökar väntetiderna trots nybyggnationer. Det saknas tom saknas system för att visa patienter var de finns i kön till läkaren.


Alla prover på mig tog personalen ute bland väntande patienter och det var blodfläckar på golvet där de placerade mig efter de första 5 timmarna. Jag tvingades vänta över 12 timmar på ett “modernt” och nybyggt sjukhus för en bedömning och sedan behandling för en förmodad blodpropp som kunde ha varit livsfarlig.


Hittade äldre dam med vätskebrist vid toaletterna

Jag fick inga klara besked om väntetid eller plats i kön. Man tvingas ständigt behöva fråga personal. Varför finns inget system som visar vilken plats man har i väntan på läkare? Försökte sova i en öppen sal med fullt starkt vitt ljus ifrån taket liknande en operationssal. En knarkare gick runt bland folk som behövde vila. De pratades högt om varför han inte var först, Mannen gick på alla i personalen. Ska vi andra behöva göra likadant för att få lite uppmärksamhet?

Jag gick på toaletten och där satt en stackars dam med påse för vätskebrist och väntade på att få lite hjälp att gå tillbaka till sin säng. Så självklart ledde jag henne väldigt försiktigt dit.

Varför finns bara varuautomater att tillgå för fika och renklämma? Viktigt att försöka må bra i miljön på akuten så ett bemannat fik hade gett bättre och trevligare stämning än känslan av ett nedlagt köpcentrum i forna DDR.

Först efter 14 timmar fick jag en fastställd diagnos på akuten. Detta på en nybyggd akutavdelning som tar emot flest patienter i hela landet, Södersjukhuset SöS på Södermalm i Stockholm.

Lagen om vårdgaranti har den upphävts?

Vem är egentligen ansvarig för denna mycket dåliga patient behandling? Vi har alla solidariskt betalt väldigt mycket skatt efter egen förmåga för att kunna lita på att få hjälp när kroppen säger ifrån.

Tyvärr verkar prioriteringar vara på en yttre flott miljö än personal. Jag tycker synd om de som tvingas arbeta i en dysfunktionell miljö som SöS-akuten. Facket borde agerat från början, men de har tydligen egna intressen att värna om. Att inte behöva vänta mer än tre timmar på läkare är ett rimligt krav idag med tanke på budget.

Folkets representanter har idag blivit viktigare än väljarna och utvecklat en ny politisk adel som vi bör avsätta. Politikerna själva, ja de får snabb hjälp på sina privata sjukhus. Att vi behandlas så här beror på att politiker fått hållas. Folk protester inte på riktigt. Så bryr du dig? En dag ligger du själv där och är hjälplös.

Signatur: Morgan


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq