Coronavaccintesterna: Dödsfall och hjärnskador – vad händer?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 oktober 2020
- NewsVoice redaktion
Vaccination. Foto: RF Studio. Licens: Pexels.com
Vaccination. Foto: RF Studio. Licens: Pexels.com
Vaccination. Foto: RF Studio. Licens: Pexels.com

CORONAKRISEN. De experimentella genvacciner som nu tas fram mycket snabbt har inte klarat slutfasen när människor får testa dem. Flera personer har insjuknat och en försöksperson har nu avlidit. AstraZeneca menar att det inte beror på vaccinet.

Två personer har tidigare insjuknat under försöken med AstraZenecas coronavirusvaccin i Storbritannien. Det avslöjades av interna dokument från företaget och enligt en källa fick båda personerna allvarliga neurologiska störningar, vilket NewsVoice tolkar som hjärnskador. Det finns goda skäl att göra det eftersom svininfluensavaccinet Pandemrix gav hjärnskador i form av narkolepsi, en vaccinskandal som skakade världen för 10 år sedan.

Det första vaccindödsfallet berör en man i Rio de Janeiro som deltog i Oxford University-försöken med AstraZenecas coronavirusvaccin, men enligt Brasiliens hälsovårdsmyndigheter ska mannen ha dött av komplikationer från Covid-19.

Det är dock fortfarande okänt om mannen fick AstraZeneca-vaccinet eller om mannen var en del av en kontrollgrupp som tog placebo. De kliniska uppgifterna måste hållas konfidentiella för att skydda deltagarna och studiens integritet, meddelade Brasiliens nationella hälsoövervakningsmyndighet “Agencia Nacional de Vigilancia Sanitaria” (ANVISA), skriver RT.

Tidigare har läkemedelsjätten Johnson & Johnson offentliggjort via ett pressmeddelande att de pausar studien med coronavirusvaccin på grund av ”oförklarlig sjukdomar” hos försökspersonerna.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq