Christer Nilsson: Alla svenska lärare borde protestera mot islamifieringen

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 22 oktober 2020
- Christer Nilsson
Jacques Hamel
Jacques Hamel
Fader Jacques Hamel mördades 26 juli av islamiska jihadister, i kyrkan i Saint-Étienne-du-Rouvray. Pressfoton.

DEBATT. Det brutala mordet på en fransk lärare borde även få den svenska lärarkåren att reagera. Svenska lärare borde protestera mot mordet och den islamism som också finns här i landet, skriver den tidigare läraren Christer Nilsson.

Text: Christer Nilsson | Artikeln har tidigare idag publicerats i Dagens Nyheter med rubriken: ”Svenska lärare borde markera mot islamism” | Det här är en debattartikel. Skribenten står för sina egna åsikter.

Så hände det igen, en muslimsk terrorattack mitt i Paris. Den 47-årige historieläraren Samuel Paty blev barbariskt halshuggen strax utanför sin skola av en 18-årig islamist med tjetjenskt ursprung, enligt polisen troligen med koppling till en IS-cell som utfärdat en fatwa – dödsdom i bildlig betydelse.

På ett Twitterkonto hittade polisen texten:

”Macron, de otrognas ledare. Jag har avrättat en av dina helveteshundar som har vågat förringa Muhammed.”

Samuel Paty blev uthängd och hotad i sociala medier efter att ha visat en tecknad bild av profeten Mohammed och slutligen grymt avrättad. Enligt president Macron blev läraren mördad på grund av att han undervisade om yttrandefrihet, och han lovar nu ”konkreta åtgärder, mycket snabbt”.

Det betyder en knepig balansgång när man tänker jaga radikaliserade och militanta islamister med blåslampa, utan att för den skull föra krig mot landets fredliga muslimer.

Samuel Paty, privat foto
Samuel Paty mördades av en islamist i Frankrike, privat foto

Förväntningarna är stora, inte minst eftersom medierna talar om mordet som en ”vändpunkt” i kampen mot islamism. Författaren Salman Rushdie och konstnären Lars Vilks är andra yttrandefrihetskämpar som nu kan frukta för samma illdåd.

Sverige har procentuellt fler muslimer än Frankrike – drygt 800,000 (cirka 8 procent) mot nästan 5 miljoner (6-7 procent), enligt en rapport från Pew Research Center. Sverige hyser nu 150 återvändade och radikaliserade IS-krigare med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd som Säpo verkar ha dålig kontroll på.

Nu ska man inte dra några stora växlar på andelen muslimer, utan koncentrera sig på islamister som förespråkar våld samt organisationer som förespråkar politiskt inflytande för islamisk sharialag eller traditioner (månggifte, hedersvåld och barnäktenskap) som strider mot vår grundlag och därför bör bekämpas. Det är viktigt att skilja mellan ”muslim”, en person som privat tror på islam, och ”islamist”, person som vill att politik och samhällsliv ska styras av islamiska sharialagar och regler.

Finns det islamistiska organisationer i Sverige? Tveklöst ja.

Det finns också kopplingar till den mest kända islamistiska organisationen i världen, Muslimska brödraskapet, med målsättning att skapa en islamistisk stat där sharia utgör grundläggande lagstiftning. Sverige är en sekulär demokrati som har tvingat bort kristendomen från politik, rättsväsen, lagstiftning och administration, precis som vi nu också måste hålla islamisterna borta från dessa områden.

Jag har varit lärare i historia och samhällskunskap i ett tjugotal år och anser att alla Sveriges lärare, och även alla andra, borde solidarisera sig med sina franska kolleger och medborgare och precis som dessa omedelbart utlösa omfattande protester och demonstrationer mot detta islamistiska vansinnesdåd. När får vi se det?

Je suis professeur!

Je suis Samuel!

Text: Christer Nilsson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Demokrati, jämlikhet och yttrandefrihet är “heliga” i Sverige. Dessa grundpelare för vårat samhälle, måste stå över allt annat. Därför måste politik och svensk lag stå över all religion, såsom idag är fallet med kristendomen och den Svenska Kyrkan. Religionsfrihet är en demokratisk rättighet. som innebär att vi har rätt att ha en tro. Religionsfrihet innebär dock inte att vi med hänvisning till denna tro, har rätt att ifrågasätta det svenska samhällets grundpelare, såsom demokrati, jämlikhet och yttrandefrihet. Om tro och svensk lagstiftning krockar, så måste därför den svenska lagstiftningen gälla. Detta innebär också att man inte, med hänvisning till religionsfrihet och sin tro, har rätt att bygga upp religiösa enklaver styrda med egna religiöst motiverade lagar i Sverige. Kan man inte acceptera och underordna sig den svenska demokratin, jämlikheten och yttrandefriheten, så har man överhuvudtaget ingenting i Sverige att göra.

 • Var är kommentarerna från Anna Ekström och regeringen? Troligen den enda regering i världen som inte kommenterat detta.Eftersom Löfven sagt att “vi kommer aldrig att kritisera islam”.
  Islam bör utrotas från Sverige och Europa. Den är inte kompatibel med den demokrati och levnadssätt som finns här. Du Christer skriver att man ska inte dra för stora växlar av andelen muslimer. Jo säger jag.
  Vi ska veta att ALLA tror och gör som koranen säger och det har vi skrivit om tidigare här på Newsvoice vad som står i koranen. Men enligt en amerikansk rapport så är 35 % beredd att döda och göra det som sägs i koranen. Det betyder att av världens muslimer så är en del större än hela USA radikala och redo att döda för Muhammed. Och vilken procentandel som finns i Sverige det vet vi inte, förrän det är för sent.

 • En lärare är en person som vi anförtror det dyrbaraste vi har, våra barn. Vi förväntar oss att läraren skall bibringa våra barn kunskap och färdigheter och göra dem rustade att möta livet med förväntan och glädje och förmåga att hantera motgångar. Finns det något viktigare. Lärarens uppgift är värd all respekt och allt stöd.

  Men lärarna hunsas av myndigheter med nya krav och direktiv. Kontinuiteten i undervisningen bryts ständigt av att nya elever anländer från andra kulturer och med annat språk. Lärarna kan varken av etiska eller lagliga skäl tacka nej. Lärare blir slagna av elever och hotade av föräldrar. Om vi inte respekterar lärarna så respekterar vi varken våra barn eller kunskap.

  Det bestialiska mordet på en lärare i Frankrike är ett fruktansvärt dåd. Det är inte bara ett mord på en individ det är ett försök att döda en civilisation.

  Som Christer Nilsson skriver borde både lärare och föräldrar göra en manifestation och demonstrera i solidaritet med Samuel Paty och mot islamismen och visa att vi tror på vårt samhälle och på yttrandefriheten. För barnens skull, både egna, andras och invandrade barn och för vanliga fredliga muslimer skull.

 • Je suis Charlie, Je suis Samuel vilka namn kommer härnäst?
  Med EU:s nya migrationspakt är islamisters framtid tryggad. “Europas självmordspakt”, kallas den av Marine Le Pen.
  När skall folket vakna och inse att de inte är målgrupp för vänsterns godhet, som vi dyrt får betala med nya skatter, avgifter för att Löfvens humanitära stormakt skall bestå.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *