Christer Nilsson: Alla svenska lärare borde protestera mot islamifieringen

publicerad 22 oktober 2020
- av Christer Nilsson
Jacques Hamel
Jacques Hamel
Fader Jacques Hamel mördades 26 juli av islamiska jihadister, i kyrkan i Saint-Étienne-du-Rouvray. Pressfoton.

DEBATT. Det brutala mordet på en fransk lärare borde även få den svenska lärarkåren att reagera. Svenska lärare borde protestera mot mordet och den islamism som också finns här i landet, skriver den tidigare läraren Christer Nilsson.

Text: Christer Nilsson | Artikeln har tidigare idag publicerats i Dagens Nyheter med rubriken: ”Svenska lärare borde markera mot islamism” | Det här är en debattartikel. Skribenten står för sina egna åsikter.

Så hände det igen, en muslimsk terrorattack mitt i Paris. Den 47-årige historieläraren Samuel Paty blev barbariskt halshuggen strax utanför sin skola av en 18-årig islamist med tjetjenskt ursprung, enligt polisen troligen med koppling till en IS-cell som utfärdat en fatwa – dödsdom i bildlig betydelse.

På ett Twitterkonto hittade polisen texten:

”Macron, de otrognas ledare. Jag har avrättat en av dina helveteshundar som har vågat förringa Muhammed.”

Samuel Paty blev uthängd och hotad i sociala medier efter att ha visat en tecknad bild av profeten Mohammed och slutligen grymt avrättad. Enligt president Macron blev läraren mördad på grund av att han undervisade om yttrandefrihet, och han lovar nu ”konkreta åtgärder, mycket snabbt”.

Det betyder en knepig balansgång när man tänker jaga radikaliserade och militanta islamister med blåslampa, utan att för den skull föra krig mot landets fredliga muslimer.

Samuel Paty, privat foto
Samuel Paty mördades av en islamist i Frankrike, privat foto

Förväntningarna är stora, inte minst eftersom medierna talar om mordet som en ”vändpunkt” i kampen mot islamism. Författaren Salman Rushdie och konstnären Lars Vilks är andra yttrandefrihetskämpar som nu kan frukta för samma illdåd.

Sverige har procentuellt fler muslimer än Frankrike – drygt 800,000 (cirka 8 procent) mot nästan 5 miljoner (6-7 procent), enligt en rapport från Pew Research Center. Sverige hyser nu 150 återvändade och radikaliserade IS-krigare med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd som Säpo verkar ha dålig kontroll på.

Nu ska man inte dra några stora växlar på andelen muslimer, utan koncentrera sig på islamister som förespråkar våld samt organisationer som förespråkar politiskt inflytande för islamisk sharialag eller traditioner (månggifte, hedersvåld och barnäktenskap) som strider mot vår grundlag och därför bör bekämpas. Det är viktigt att skilja mellan ”muslim”, en person som privat tror på islam, och ”islamist”, person som vill att politik och samhällsliv ska styras av islamiska sharialagar och regler.

Finns det islamistiska organisationer i Sverige? Tveklöst ja.

Det finns också kopplingar till den mest kända islamistiska organisationen i världen, Muslimska brödraskapet, med målsättning att skapa en islamistisk stat där sharia utgör grundläggande lagstiftning. Sverige är en sekulär demokrati som har tvingat bort kristendomen från politik, rättsväsen, lagstiftning och administration, precis som vi nu också måste hålla islamisterna borta från dessa områden.

Jag har varit lärare i historia och samhällskunskap i ett tjugotal år och anser att alla Sveriges lärare, och även alla andra, borde solidarisera sig med sina franska kolleger och medborgare och precis som dessa omedelbart utlösa omfattande protester och demonstrationer mot detta islamistiska vansinnesdåd. När får vi se det?

Je suis professeur!

Je suis Samuel!

Text: Christer Nilsson