Spara eller investera pengar, vad är bäst?

publicerad 1 oktober 2020
- Extern skribent

PRIVATEKONOMI. Att planera sin ekonomi och sin budget så att det blir lite pengar över varje månad är något som många strävar efter att göra. Att ha ett kapital är en trygghet och en försäkring för många ifall något oförutsett händer, men också ett sätt att kunna unna sig något trevligt eller nödvändigt i framtiden.

Många ställer sig frågan vad som är bäst att göra med de pengar som blir över – är det bättre att spara eller att investera pengar?

  • Spara: att lägga undan kapital för framtida bruk
  • Investera: en kapitalinsats som förväntas leda till avkastning

Att spara pengar

Att spara pengar betyder att man lägger undan, sparar, pengar för att kunna använda dessa i framtiden. Till vilket ändamål de pengarna ska användas till spelar ingen roll i sammanhanget, men ofta kan det handla om att införskaffa exempelvis en bil, ett nytt kök, att kunna göra en resa eller att spara till en kontantinsats för en lägenhet eller ett hus.

Att spara pengar är vanligt. Nio av tio svenskar har ett månadsvis sparande enligt en undersökning av Ipsos.

Det vanligaste sättet att spara på är genom att sätta in pengarna på ett traditionellt sparkonto. Detta är ett enkelt och riskfritt sätt att spara pengar på, men eftersom det under lång tid varit nollränta på sparkonton riskerar pengarna att minska i värde. Att pengarna minskar i värde beror på inflationen.

Att spara till en så kallad buffert bör ske på ett sparkonto, men sparande utöver bufferten är bra att investera. Har du en buffert kan du därför börja investera pengar.

Att investera pengar

Att investera pengar handlar om att göra en insats med pengar, som sedan förväntas att ge en avkastning – det vill säga en vinst. På detta sätt kan dina pengar växa och med hjälp av ränta på ränta kan ditt kapital växa utan att du egentligen behöver göra särskilt mycket.

Enligt en Sifo-undersökning 2018 visade det sig att av de svenskar som sparar pengar, så investerar 65 % av dessa i fonder och 29 % i aktier.

Att spara i aktier och fonder kan du göra genom olika banker, men också med hjälp av så kallade fondrobotar, som är automatiserade, och aktiemäklare som hjälper dig att investera dina pengar. En aktiemäklare är en fysisk person som arbetar på uppdrag av dig.

Du kan investera i exempelvis en investeringsfond, kryptovalutor som Bitcoin, i ädelmetaller som guld och silver, obligationer och även genom att låna ut pengar och få tillbaka de lånade pengarna med ränta.

Bästa sättet att investera dina pengar på

Det mest optimala investeringssättet för dig på beror på flera faktorer. Dels beror det på vilken kunskap du har om de olika investeringsformerna, som fonder och aktier, dels på hur mycket du kan investera. Idag är det enkelt att hitta information i form av kurser, böcker och ljudböcker där du kan lära dig mer.

Du kan också välja att låta en del av din investering skötas av aktiemäklare och robotar, medan du själv hanterar en annan del av ditt investerade kapital.

 

Extern skribent


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *