Är Trump vetenskapsresistent mot Covid-19-fakta?

publicerad 21 oktober 2020
- av Torbjörn Sassersson red.
Trump lyfter fram läkemedlet REGN-COV2 från Regeneron. Foto: Vita Huset, Washington DC
Trump lyfter fram läkemedlet REGN-COV2 från Regeneron. Foto: Vita Huset, Washington DC
Trump lyfter fram läkemedlet REGN-COV2 från Regeneron. Foto: Vita Huset, Washington DC

VETENSKAP & FILOSOFI. SvD:s politiska skribent Erica Treijs skriver att president Donald Trump återigen gått till angrepp mot USA:s främste smittskyddsexpert Anthony Fauci och Treijs menar att vetenskapliga fakta bör rätta Trump hellre än att vi ska “nöja oss med att du har din sanning och jag min”.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

Just nu pågår ett informationskrig om sanningarna om coronakrisen och Erica Treijs menar att visserligen är alla rejält trötta på coronakrisen och “collateral damage” av typen: sjukdom, självmord, smittoro, arbetslöshet, konkurser, isolering och misstänksamhet mot grannar. Nu blir Fauci kallad idiot av Trump, skriver Treijs, men Fauci har varit yrkesverksam i 50 år och överlevt fem administrationer. Att då kalla Fauci för en idiot är att gå till överdrift.

Erica Treijs kommenterar den problematiska situation vi har idag när coronasmitta mixas med egenintressen, 5G, faktaristens och allmän vetenskapsfientlighet. Många vet inte heller vad de ska tro på. Det blir svårt att navigera sig igenom livet. Treijs nämner sociologiprofessor Mikael Klintman, som skrev boken boken ”Knowledge resistance”. Han skriver att:

“…inför budskap som riskerar våra sociala band och vår egen identitet är de flesta av oss kunskapsresistenta. Gruppens åsikter blir snabbt viktigare än att lyssna till siffror och låta fakta tala.”

Treijs nämner även boken “Alternativa fakta” skriven av filosofiprofessor Åsa Wikforss som ett exempel på läsning som kan bringa klarhet i allt datakaos. Wikforss menar att vi kan göra en hel del för att kognitiva dissonans och “bias” (bekräftelsebias).

Här är en punktlista:

 • värdera och sök information från olika källor,
 • fundera över trovärdighet,
 • undvik debatter om etablerad kunskap,
 • skaffa koll på vilka situationer och känslor som gör människor kunskapsresistenta.

Treijs lägger till några egna förslag, vilka hon delvis hämtar från Fauci:

 • Provtänk, testa andras argument,
 • byt tillfälligt position med din motpart för att komma loss från en egen bekräftelsebias,
 • sök en värdegrund baserad på relevant fakta,
 • håll dig till vad forskningen bevisat och
 • basera vad du säger på evidens och tidigare erfarenheter.

Treijs är klok nog att i sin artikel addera en vettig brasklapp från Fauci: “Men accepterar att det inte är sanningen. För någon absolut sådan finns inte”, men han sa dock även: “Det som konfirmeras gång på gång är det närmaste vetenskapen man kan komma”.

Erica Treijs avslutar sin artikel med orden:

“Visst, vi är trötta på pandemin. Men det vore intressant att se vad som skulle hända om Trump provtänkte sig in i Anthony Fauci värld. Make science great again.”

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

 • De är inte vetenskapsresistenta de är helt medvetna om denna gigantiska lögn som kallas virusinfektion eller virussjukdom eller vad ni vill. Lögnen är så stor att denna mening lyser igenom allting – “Det är lättare att lura någon än få någon lurad person att förstå att han är lurad”.

  Dr. Cowan och Sally Fallon förklarar bedrägerierna –
  https://www.youtube.com/watch?v=ZY1cmB8T_1I

  • Såg just ett kinesiskt YT-klipp om 3 hårddiskar varav en ska innehålla Biden’s avtal med kommunistpartiet i Kina samt sexövergepp, en av hårddiskarna ska innehålla information om Kinas biovapen. Vet inget om trovärdigheten i denna information.

 • Så är Trump vetenskapsresistent mot Covid-19-fakta? Inte relativt sett. Trump förordar företaget Generons experimentella Covid-19-läkemedel, men massmediakåren och politiker över hela världen förordar bekymmerslöst (läs ovetetenskapligt) experimentella genvacciner som i tester skadat flera personer.

  Coronavaccintesterna: Dödsfall och hjärnskador – vad händer?
  https://newsvoice.se/2020/10/coronavaccintesterna/

  Trump förordar även Chloroquine som mycket verksamt mot coronavirus. Många läkare över hela världen meddelar att Chloroquine är mycket effektivt mot Covid-19.

  America’s Frontline Doctors: Världen i psykos på grund av desinformation om Covid-19
  https://newsvoice.se/2020/10/americas-frontline-doctors-psykos-covid-19/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *