Världens första digitala resepass anpassat för Covid-19 och vaccinstatus testas

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 oktober 2020
- Torbjörn Sassersson red.
Res säkert med Covid-19-resepass. Foto och licens: Shutterstock.com

VÄRLDEN. Världens första passteknologi anpassad för Covid-19 testas nu på flyg från Heathrow i syfte att låta passagerare i framtiden resa utan risk för karantän. Detta sker med en app som heter CommonPass, ett digitalt hälsopass som innehåller data om en persons vaccin- och Covid-19 status. Systemet innebär att myndigheterna måste lita på testlaboratoriers provsvar i olika länder, skriver Daily Mail.

Testerna med resepass anpassade för Covid-19 pågår på flygplatsen Heathrow i England med start denna vecka. Teknik testas med målet att tillåta människor resa runt jorden utan risk för att fastna i karantän. Testet gäller passagerare som reser med United Airlines och Cathay Pacific och det sker med en app som heter CommonPass, ett digitalt hälsopass som innehåller data om en persons vaccin- och Covid-19 status. CommonPass ska i framtiden visa om en en person har vaccinerats på ett sätt som är utformat för att uppfylla olika regeringars respektive regler.

CommonPass har tagits fram av The Commons Project Foundation, en del av World Economic Forum, i hopp om att ersätta nuvarande papperslösningar som idag består av diverse hälsodokument och resepass tillverkade av papper.

Försöksverksamheten genomförs i samarbete med volontärer på flyg mellan London, New York, Hongkong och Singapore under den brittiska regeringens översyn. Målet är att så småningom tillåta vanligt resande i världen återgå till situationen innan coronakrisen.


Det nya systemet bygger på att många regeringar runt om i världen accepterar systemet och godkänner testresultat från certifierade laboratorier i de länder som väljer att delta i systemet.


Framtidens resande

Dr Bradley Perkins, Chief Medical Officer för The Commons Project, säger:

“Utan förmågan att lita på Covid-19-tester och så småningom vaccinregister över internationella gränser, kommer många länder att känna sig tvungna att behålla fullständiga reseförbud och obligatoriska karantäner så länge som pandemin råder”.

“Med betrodda individuella hälsodata kan länder genomföra mer nyanserade hälsokontrollkrav för inträde.”

Den ekonomiskt pressade flygindustrin har ett stort intresse av att resesystemet med CommonPass kommer till stånd så snabbt som möjligt.

Tanken är att passagerare ska testas i ett certifierat laboratorium. Provsvaret laddas upp till CommonPass på en smartphone. Appen genererar en QR-kod som kan skannas av flygbolagets personal och av personal vid gränskontroller.

Teamet bakom CommonPass säger att man följer strikta sekretessprinciper och att passet är utformat för att skydda personuppgifter enligt relevanta sekretessregler, tex GDPR.

Så här ska ett säkert resande upprättas i fem steg:

 1. Resenären testas vid ett godkänt laboratorium i sitt hemland eller vaccineras när ett vaccin blir tillgängligt.
 2. Resultaten skickas till en lokal eller nationell registerdatabas och/eller appar som tex: Apple Health, CommonPass, COVIDcheck eller Googles CommonHealth-app.
 3. Appen visar aktuella inreseregler för destinationen, var laboratorietestet utförts och resultatet och om resenären därmed uppfyller landets inträdeskrav.
 4. Personen får information om denne är godkänd för att resa till ett destinationsland.
 5. Appen genererar en QR-kod som kan skannas av flygpersonal och vid gränskontroller.

Det återstår fortfarande en rad mindre problem som måste lösas för att resekontrollsystemet ska sjösättas på bred front, men den generella idén är lanserad.

NewsVoice kommentar

Rockefeller Foundation meddelade att organisationen finansierade The Commons Project med 300,000 USD redan i juni 2019 strax innan coronakrisen tog fart i Kina under hösten 2019. I ett pressmeddelande från den 5:e september 2019 skriver The Commons Project hur användare av smartphones med Android ska kunna komma åt sina hälsodata via godkända appar. Nu framkommer att en av dessa appar är CommonPass som alltså tagits fram av The Commons Project Foundation, för närvarande med c:a 28 anställda och huvudkontor i New York.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Res säkert med Covid-resepass? Foto och licens: Shutterstock.com

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Uppdatering, dr Mercola skriver bla i artikeln:

  “Think Global Vaccine Passports Are Scary? Wait Until You See What’s Next.”

  “Vaccine passports, hastily ushered in as a byproduct of the COVID-19 pandemic, are expected to become “widely available” during the first half of 2021. “Rest assured, the nerds are on it,” Brian Behlendorf, executive director of Linux Foundation, told CNN Business.”

  “The Linux Foundation has partnered with IBM, the COVID-19 Credentials Initiative and CommonPass, a digital “health passport,” in order to develop vaccine credential apps that will be applicable globally.”

  “The notion of having to present proof of a voluntary medical procedure in order to travel or attend public events is unprecedented in the U.S., but is being presented as a measure to protect public health. In reality, your freedom to go about your normal, daily life is being threatened, unless you consent to receiving a COVID-19 vaccine. And this may only be the beginning.”

  “The groundwork for CommonPass was laid out in an April 21, 2020, white paper by The Rockefeller Foundation, and is part of the rollout of global surveillance and social control known as “the Great Reset.””

  “According to CNN, “Airlines including Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines and Virgin Atlantic, as well as hundreds of health systems across the U.S. and the government of Aruba,” have already partnered with the Common Trust Network and their CommonPass app.”

  “Aug. 28, 2020, Ireland was among the first to begin a national trial of their new Health Passport Ireland initiative to track and display results of COVID-19 testing — and facilitate increased COVID-19 testing for businesses and the public, plus display COVID-19 vaccination status.”

  “The initiative has since been renamed Health Passport Europe, and states the system will soon be used worldwide for international travels. Aside from travel and tourism, Health Passports will be used for health care purposes, events, factories and offices, and even in schools and child care centers.”

  “Meanwhile, Spain, which plans to vaccinate 2.3 million over a 12-week period, is maintaining a register of people who refuse the COVID-19 vaccine and intends to share it with other countries in the EU. While the vaccine is voluntary, citizens are being called for their turn by the national health system, making it easy to track those who refuse.”

  https://childrenshealthdefense.org/defender/global-vaccine-passports-scary-whats-next-2/

 • Vi kan börja prata vaccin och pass när ansvariga för hela scenariot har ställts inför rätta. Man kan ju alltid hoppas att människor börjar bojkotta flygresor så kan de sitta där med sina stora investeringar och sukta efter den uteblivna utdelningen.
  Om man tänker på Sverige och vårt lands utveckling…. hur skall de kunna hålla reda på allting när de inte ens klarar av de enklaste saker idag?

 • Ulrik, bravo angående samtal med folkhälsomyndigheten. Motparten blev ganska defensiv och när han har gått genom sändningen av Dr Reiner Fullmich kommer det att blir spännande vilken herre han vill tjäna eller om han vill rädda sitt eget skinn.
  Jag uppmanar alla som har förlorat en anhörig, ett jobb eller sin firma i denna Corona “krisen” att skriver till dr. Fullmich med beskrivning av ert fall. Enligt honom och de amerikanska juridiska lagar kan man startar en Class action lawsuit och det räcker det med att samla en eller alla som har fått lida för att starta en process mot de ansvarige och sätter dem bakom lås och bom enligt international Law. Han och många internationella advokater arbeta i en Corona Commity som har samlat all information och har nu juridisk handfasta bevis att hela Corona Pandemin är ett bedrägeri.

  • Ja, enormt bra av den modige Ulf Bittner! Han gjorde schack matt på den som man nästan lite fräckt skulle kunna kalla “byråkrat-krypet”, om man skulle ta till hårda ord, men som förmodligen är en av alla dem, som tvingats in i ett ont system och som mycket hellre skulle vilja ha ett arbete i sina medmänniskors tjänst.

   Och uppmaningen av Birgit Sjölander är värd att upprepas:
   – Skriv till dr. Fullmich med beskrivning av ert fall!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *