Bettingsajter favoriserar Joe Biden i amerikanska valet – Spelare förlorar miljonbelopp

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 november 2020
- Torbjörn Sassersson
Joe Biden och Donald Trump
Joe Biden och Donald Trump
Joe Biden (foto: Public Domain), Donald Trump (foto: Shealah Craighead, Public Domain)

Bettingsajterna Unibet och Betsson har precis som många slarviga massmedier beslutat att USA-valet 2020 är avgjort, att Joe Biden blir ny president. I verkligen avgörs inte valet slutgiltigt förrän i december. Följden blir att 1000-tals spelare som satsat på Trump riskerar att förlora sina pengar.

Detta är inte en artikel som gör reklam för betting eller någon särskild bettingsajt. Istället kritiseras bettingsajter som för snabbt beslutat om valresultatet. NewsVoice blev kontaktad av Kaj som skriver att det var många som bettade på att Trump skulle ta bli president:

“Jag la ett par olika bett hos Unibet, bland annat Trump som vinnare med oddset 2,8 gånger pengarna, samt som vinnare i diverse swingstater som den 9 november ännu inte var färdigräknade, men trots denna osäkerhet kring valet, så är alla mina bett hos Unibet avslutade, som förluster!” 

Kaj konfronterade Unibet på Twitter och Unibet menar de att det redan är “officiellt” att Joe Biden blir USA:s nästa president. När Kaj efterfrågade källa på det uppgav Unibet: “de stora amerikanska mediabolagen”.

Unibet om USA-valet 2020
Unibet om USA-valet 2020

Valet ej avgjort

Kaj skriver till NewsVoice:

“Inget är ännu officiellt kring vem som blir president nästa mandatperiod och Unibet, och säkerligen fler spelbolag, har blåst extremt många människor på pengar här. Bland annat så ska en brittisk medborgare ha bettat 5 miljoner dollar på Donald Trump”.

NewsVoice redaktör bettade 1000 kr på att Trump skulle vinna på Betsson, och även Betsson menar att Joe Biden vunnit valet. Så här svarade Betsson på våra frågor:

“Resultat av val rättas baserat på det officiellt annonserade resultatet, efterkommande rättsprocesser tas inte hänsyn till för rättningen av marknaderna.

USA-valet: Marknaden för presidentvalet i USA kommer att rättas efter den kandidat som får flest antal estimerade röster från elektorskollegiet. Om den offentligt annonserade vinnaren inte formellt installeras som president, kommer de placerade spelen på den kandidaten att kvarstå och andra spelval fortsatt vara rättade som förlorade.

Det finns ingen lag i USA om att den sittande presidenten måste erkänna valet för att de sak vara avgjort. Anledningen till att vi rättat spelet nu är att många välkända organisationer valt att erkänna resultatet då de bedömer att Trump inte kan komma ikapp.

Vi har rättat enligt våra regler och villkor. Om det skulle vara så att resultatet förändras när alla röster är räknade så kommer vi att rätta om spelet.”

Detta är vad som gäller: Senast 8 december ska alla tvister vara lösta och den 14 december röstar elektorerna på sin presidentkandidat. Omröstningen hålls bakom stängda dörrar och öppnas av kongressen 6 januari. Nästa amerikanska president svärs in den 20 januari 2021. Det kan bli Trump.

Text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq