Försvarsadvokat: Är det brottsligt att rymma från ett fängelse? Nej.

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 november 2020
- NewsVoice redaktion
David Massi (eget-verk). Källa:Advokatsnack på YouTube

JURIDIK. “Det råder inga konstigheter kring att brott kan leda till straff, men kan även ett undvikande av ett straff leda till ett straff? Om det nu inte är brottsligt att rymma, kan det vara brottsligt att hjälpa någon att rymma?”. Det frågar sig försvarsadvokat Advokat Massi och svaren kan förvåna många.

Sammanfattningsvis

  • Det är inte brottsligt att rymma från ett fängelse, men
  • en rymning kan emellertid innebära att nya brott begås.
  • Du har dock skyldighet att fullfölja ett påbörjat fängelsestraff.
  • Det är vidare brottsligt att hjälpa någon att rymma från ett fängelse, psykanstalt eller häkte samt att gömma någon som är på flykt, men
  • att i sin egen bostad vara värd för en rymmare leder inte till ett straff om det finns ett släktskap mellan rymmaren och värden eftersom brottet anses vara ringa.

Sammanfattning: NewsVoice

Relaterat

I filmen Shawshank Redemption (Nyckeln till frihet) rymmer den oskyldigt livstidsdömde Andy Dufresne (Tim Robbins) till en paradisstrand i Zihuatanejo (Mexiko) utan att begå ett nytt brott.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq